Производител

ПРОБЛЕМИ И ЦЕЛИ

книга за билките

Артрит

Сортирай по:
Лимит:
Показване от 1 до 7 от общо 7 (1 страници)

Описание

Артритът представлява възпаление на една (моноартрит) или повече стави (полиартрит). Причините за развитието на артрит могат да бъдат генетични, инфекциозни, отлагане на кристали, травма и др. Симптомите варират в зависимост от вида на артрита, но обикновено има болка в ставите, оточност, скованост.

Какви видове артрит има


Ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване на ставите. Причината за възникването му е неизвестна. При генетично предразположени лица под влияние на различни антигени (вируси, бактерии) се индуцира автоимунно възпаление на ставната лигавица (синовията).
Остеоартрит
Остеоартрозата е хронично невъзпалително заболяване на ставите, при което настъпва прогресираща загуба на ставния хрущял с последваща пролиферация на костна тъкан (остеофити, остеосклероза). Това е най-честото ставно заболяване, като честотата му нараства с напредване на възрастта. За възникването на остеоартроза роля имат редица фактори: генетични, ендокринни, метаболитни, затлъстяване, голямо натоварване на ставите, повтарящи се движения.
Анкилозиращ спондилартрит (болест на Бехтерев)
Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване, което засяга главно гръбначния стълб и сакроилиачните стави, по-рядко периферните стави. Боледуват по-често мъже на възраст между 16 и 30 години. Генетичните фактори имат основна роля за развитието на заболяването.
Анкилозиращ спондилартрит (болест на Бехтерев)
Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване, което засяга главно гръбначния стълб и сакроилиачните стави, по-рядко периферните стави. Боледуват по-често мъже на възраст между 16 и 30 години. Генетичните фактори имат основна роля за развитието на заболяването.
Синдром на Райтер
Синдромът на Райтер е реактивен артрит, който се развива след прекарана урогенитална или чревна инфекция. Обикновено се засягат асиметрично ставите на долните крайници – коленни, глезенни. Засегнатите стави са оточни, затоплени и болезнени. Наблюдават се още уретрит, конюнктивит, кожни прояви и др.
Подагрозен артрит
Подагрозният артрит се развива при пациенти, страдащи от подагра. Дължи се на отлагането на кристали от мононатриев урат в околоставните меки тъкани. Протича с остри ставни кризи. Най-често първо се засяга метатарзо-фалангеалната става на палеца на десния крак. Пристъпите настъпват внезапно нощем. Има много силна болка и оток на ставата, кожата е зачервена и затоплена, движенията в ставата са силно болезнени до невъзможни.

Какви са симптомите и от какво най-често се причинява

Симптомите при ревматоидния артрит се появяват и отшумяват в зависимост от степента на възпаление на тъканите. Когато тъканите са възпалени, заболяването е активно. При отминаване на възпалението, заболяването е неактивно (ремисии). Ремисиите могат да се появят спонтанно или с лечение и могат да продължат седмици, месеци или години. По време на ремисия симптомите на болестта изчезват, а хората се чувстват добре. Когато заболяването се активира отново – т.е. получават рецидив, симптомите се появяват отново. Връщането на активността на заболяването и симптомите се нарича пристъп (релапс).

Характерна за ревматоидния артрит е нощната болка в покой, която намалява при движение, за разлика от остеоартрозата, при която болката е по-силна при движение и намалява в покой. Друг характерен симптом е сутрешната скованост, която продължава повече от един час.

 

Как се лекува


Нестероидни противовъзпалителни средства – често са медикаменти на първи избор. Действието им е симптоматично, овлядявайки болката и възпалителния процес, но неповлиявайки ставната деструкция.Отначало се започва с медикамент с по-лек и относително безопасен ефект ,а при непостигане на желания ефект последователно се преминава към по-силен.Важно е курсът на лечение да е достатъчно продължителен, при отчитане и на страничните и нежелани реакции спрямо индивидуалните особености на организма.
Най-често се използват ибупрофен, диклофенак, пироксикам, напроксен и др.;

Болестопроменящи антиревматични средства – те имат дълготраен противовъзпалителен ефект и предотвратяват или намаляват риска от ставната деструкция. Желателно включването им в терапията до 3 месеца от поставянето на диагнозата. Ефектът им се изявява обикновено след няколко месеца – от 3 до 5 месеца.
Към тази група се причисляват синтетичните антималарици – хлороквин и хидроксихлороквин; соли на златото, сулфасалазин, метотрексат (водеща роля при агресивните форми), азатиоприн, циклоспорин, циклофосфамид;Биологични средства с имуномодулиращ ефект – етанерсепт, моноклонални антитела – инфликсимаб, ритуксимаб. Най -често се прилагат в комбинация с метотрексат;

Кортикостероиди – прилагат се най-често в острата фаза на възпалителния процес, с цел бързо овладяване на симптомите, когато нестероидните противовъзпалителни средства не постигат желания ефект. Често служат като преходна терапия докато се изяви ефекта на болестопроменящия медикамент. Най-често се използва преднизолон в ниска доза или друг подобен препарат.Кортикостероидите могат да се приложат и вътреставно или като периставни инфилтрати. Към този вид терапия се прибягва при нуспх от системното приложение на кортикостероидите и при изключване на ставна инфекция или напреднала костно-хрущялна деструкция.

От изключително значение е прилагането на физикално лечение и рехабилитация. Обикновено се извършва след стихване на острия възпалителен процес. Важно е да се намери баланса между покоя и движението, тъй като и двете крайности не са желателни.


Ортопедично-хирургичното лечение включва поставянето на ортези за предотвратяване на ставни деформации, хирургична синовектомия, коригиране на флексионни контрактури, артродези и други, а в напреднали стадии и ендопротезиране, най-често на коленни и тазобедрени стави.

Защо да се доверим на Biotica


АКТИФИКС е изцяло натурална хранителна добавка с профилактично въздействие върху човешкия организъм. Действието на АКТИФИКС е насочено към решаване на първопричината за болката, а не само временното ѝ притъпяване. С помощта на активирането на естествените сили на регенерация на организма и синергично действие на съставките, ще подпомогне да подсилите и подхраните цялата опорно – двигателна система. Билковия състав на тази хранителна добавка се грижи за костната система и ставите, като съдейства за облекчаване на възпаленията и болката. Цели да помогне на повече хора да се справят по-лесно със ставните проблеми и да се радват на живот без болка.
Билките съдействат ефективно за намаляване на ставните подувания, болките и сковаността. Допринасят за облекчаване симптоми на възпалителни ставни смущения. Употребата на АКТИФИКС ще подпомогне да се справите с болките в коленете и да увеличите гъвкавостта.