Производител

ПРОБЛЕМИ И ЦЕЛИ

Хранителни добавки при менопауза

Сортирай по:
Лимит:
Показване от 1 до 5 от общо 5 (1 страници)

Описание

Кога протича менопаузата


Менопаузата се дефинира като отсъствие на менструация за поне 12 последователни месеца при липса на друга медицинска причина за това. Тя е естествен преходен период при всяка жена, свързващ репродуктивната й възраст със сениума. 
Резултат е от овариално фоликуларно изчерпване. Скоростта, с която намалява броят на фоликулите в яйчниците, е генетично детерменирана. Всяка жена би могла да се ориентира за възрастта на своята менопауза по възрастта на настъпването й при нейната майка. Средната възраст е 51,4 години. Известно е обаче, че социално-поведенчески фактори играят също роля, като тютюнопушенето, което може да ускори процесите на фоликуларно изчерпване и менопаузата да се изяви с около 1 година по-рано. 
 Около 4 години преди настъпването на последната менструация в тялото на жената започват промени, свързани с намаляващата естрогенна продукция от яйчниците. В т.нар. пременопаузален период около ¾ от жените имат оплаквания. Само при 20-25% от жените климактеричният период (общ термин, включващ времето преди и след менопауза) протича безсимптомно. 


С какво се характеризира

Най-характерни за пременопаузалния период са дисфункционални маточни кръвотечения. Причина за появата им е липсата на овулация в резултат от променената естрогенна секреция. Появата на кървене е непредсказуема. Налице е по-често олигоменорея (удължаване на менструалния цикъл). 
Окончателна аменорея настъпва веднъж, когато фоликуларният басейн се изчерпи напълно и нивата на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) останат трайно повишени до края на живота на жената.Промените в хормоналния профил преди и след настъпване на менопауза оказват влияние и върху други органи и системи. Например намалените естрогенови нива оказват влияние и върху хормон-зависими тъкани, като вагината и външните гениталии. Отговорни са и за намалената еластичност на кожата, преразпределението на мастната тъкан и задебеляването на космите на лицето. 
 При менопаузалните жени често е налице промяна в сексуалната функция. Най-честият проблем е диспареуния (болезненост при полов акт). Причина за нея е вагиналната атрофия, изявяваща се при 10-40% от постменопаузалните жени. Изтъняването на епитела и загубата на вагиналната еластичност водят до стесняване и скъсяване на влагалището. Допълнително влагалищната секреция намалява, pH-то става по-алкално, което води до изменение във флората и повишен риск от инфекции. 

Най-характерните за периода „горещи вълни” се срещат при около 80% от жените в менопауза.

Описват се като кратко усещане на интензивно затопляне, придружено с изпотяване в горната част на тялото. Те се придружават от зачервяване, чувство на неспокойство и сърцебиене, като при 1/3 от жените съобщават за поне 10 подобни епизода дневно. В по-голям процент от случаите те се срещат само в първата 1 година след менопаузата, но 50% от жените съобщават за наличието им и 4 години след това, а 10% и след 12 години.
 
Хормоналните промени могат да се отразят и на когнитивните функции. Според някои автори когнитивните нарушения са изява на депресия, която често се асоциира с периода на менопауза или са в следствие на нарушеното качество на съня в резултат на нощните „топли вълни”.  

Какви билкови продукти се приемат

  • Черен кохош. Средство номер 1 за менопауза, може да предпази от горещи вълни и нощно изпотяване. Подобрява качеството на съня, балансира хормоните и подобрява плодовитостта преди менопаузата.
  • Прогестеронов крем – прилага се върху кожата. Намалява симптомите на менопауза като забуга на костна плътност, вагинална сухота и фиброиди. Има полза и за по-младите жени при безплодие, ендометриоза и ПМС. Използването локално позволява да се контролира количеството на прогестерона.
  • Agnus castus (Vitex). Облекчава горещите вълни, балансира хормоните като черния кохош, подобрява съня, при фиброиди, кожни промени и нередовен цикъл. Повишава лутеинизиращия хормон, повлиява пролактина и балансира съотношението естроген-прогестерон, като леко повишава прогестерона.
  • Американски жен-шен. От хиляди години се използва за повишаване на енергията и либидото. Може да помогне при горещи вълни, умора, депресия и когнитивни проблеми, вагинална сухота също.
  • Червена детелина. Може да профилактира загубата на кости, намалява риска от сърдечни проблеми. Съдържа изофлавони, които намаляват симптомите от понижените нива на естроген като топли вълни, безсъние, покачване на кг, сърдечно-съдови проблеми, загуба на кости и остеопороза, ставни възпаление и др.
  • Корен от мака. Адаптогенна билка, използвана от хиляди години. Намалява ефектите на стреса и остаряването, като намалява нивата на кортизола. Намалява топлите вълни, умората, безпокойството и покачването на кг, като увеличава либидото и енергията.
  • Жълт кантарион. Широко се използва, за да намали тревожността, депресията и проблемите със съня. Подобрява настроението, намалява възпалението, подобрява съня и прави прехода към менопаузата по-лек.
  • Етерични масла. Маслото от салвия е най-ефективно за балансиране на хормоните. Подобрява симптомите на менопауза като горещи вълни и повишена тревожност. Други масла, които могат да се използват – масло от лайка за намаляване на стреса, масло от мента за охлаждане на тялото при горещи вълни, масло от мащерка за баланс на хормоните. Може да се прилагат външно 3 капки, които се втриват на стъпалата или шията, стига да няма алергична чувствителност. Могат да се разтворят в базово масло като кокосово, жожоба, за да се намали силата и чувствителността към етеричното масло.
  • Начин на живот. Важни са още достатъчният сън, релаксацията, намаляването на стреса, редовният спорт, оптималното хранене, добрите взаимоотношения с околните, практикуването на хоби и поддържането на социални контакти. Всичко това е част от цялостния, холистичен подход за оптимално здраве и баланс.


Как Biotica ни помага

Нашите продукти са базирани на безценни стари рецепти, билкови лекарства, редки корени, скъпоценни масла, всички смесени заедно в съвършена синергия – забравени мехлеми, които съживяват света на красотата. Ние създаваме продукти, които носят реална промяна за здравето и красотата. Продукти толкова чисти, че можем да сме сигурни, че няма да навредят.