Производител

ПРОБЛЕМИ И ЦЕЛИ

Алергии

Сортирай по:
Лимит:
Показване от 1 до 9 от общо 9 (1 страници)

Описание

Какви видове алергии има


Алергиите могат да бъдат групирани по произхода на симптомите и биват:

 • анафилаксия
 • респираторни алергии - напр. алергичен ринит (вкл. сенна хрема и сезонните алергии към полени) и астма
 • кожни алергии - уртикария, екзема, атопичен дерматит и контактен дерматит.

Според алергена, който провокира симптомите, алергиите се разделят на:

 • хранителни алергии
 • лекарствени алергии
 • алергии към отровата на насекоми
 • алергии към фактори на околната среда (полени, прах, животинска козина и др.)

АНАФИЛАКСИЯ:

Анафилаксията е драматично и опасно състояние, при което имунната система реагира свръх остро към някои алергени. Внезапните промени в имунната система засягат нервната и сърдечно-съдовата системи, както и механизма на дишането. При анафилактичния шок се наблюдава рязко спадане на кръвното налягане, може да има оток на езика и гърлото, който да засегне дишането.

РЕСПИРАТОРНИ АЛЕРГИИ:
Симптомите на респираторните алергии произхождат от носа, синусите, гърлото и белите дробове.

 • Алергичен ринит - Алергичният ринит е възпаление на носа, съпроводено с подуване, секреция и сърбеж в носа и синусите. Много хора използват термините "сенна хрема" и "сезонни алергии", описвайки алергичния ринит. Алергичният ринит е следствие на вдишани алергени - прах, пръст, полени, котешки или кучешки косми, както и протеини, намиращи се в слюнката и екскрементите на хлебарките.

Най-честите симптоми на алергичния ринит са:

 • течащ нос
 • конгестия
 • зачервяване, сърбеж и сълзене на очите
 • кихане
 • възпалено гърло
 • кожни сърбежи
Сезонната форма на алергичния ринит се наблюдава най-често през пролетта, лятото или есента. Някои хора имат симптоми през един, два или три сезона

 • Астма - Астмата е хронично състояние, включващо епизоди на възпаление и стесняване на дихателните пътища, водещи до затруднения в дишането. Възпалението и дихателната констрикция могат да се влошат след експозицията на алергени като полени, животински пух, прах.


КОЖНИ АЛЕРГИИ:

 • Уртикария - Уртикарията се среща при различни видове алергични реакции. Някои хора имат повтарящи се епизоди и никога не откриват кой алерген ги причинява. Уртикарията е специфичен вид обрив, който често е изключително сърбящ. Могат да се наблюдават малки подутини или подобни на ухапване от комар пъпчици. Засегнатите кожни области могат да се разширят с прогресирането на алергичната реакция. Освобождаването на хистамин предизвиква уртикария и колкото повече хистамин се освобождава, толкова по-тежка е уртикарията.
 • Екзема и атопичен дерматит - Екземата е кожен обрив, характеризиращ се с възпалена, удебелена и зачервена кожа. Много често се наблюдават области със суха и лющеща се кожа. Някои форми на екземата се презентират с възпалени червени петна, от които понякога се отделя бистра течност. Причините може да са както алергични, така и неалергични.
 • Контактен дерматит -  Контактният дерматит е обрив на кожата, който е резултат от контакт между кожата и алерген. Най-честите алергени са: отровен бръшлян, отровен дъб, отровна смрадлика, никел, кобалт, неомицин, латекс.


ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ:

Истинските хранителни алергии засягат само 1% от възрастното население, 8% от децата в предучилищна възраст и 2% от новородените и юношите. Хранителният интолеранс е различно състояние от хранителната алергия и доста по-чест.
Най-честите причинители на хранителни алергии са: краве мляко (при новородени), яйца, житни продукти, фъстъци, соя, някои ядки, риба и мекотели (миди и др.). Симптомите на хранителната алергия се появяват няколко минути до част след приемането на алергена. Някои от тях сa:
 • щипене и смъдене по устните
 • кожен сърбеж или обрив (най-често уртикария)
 • гадене и повръщане
 • диария


ЛЕКАРСТВЕНИ АЛЕРГИИ:

Всички странични лекарствени реакции са от особено значение, независимо дали става въпрос за алергична реакция или не. Въпреки това алергичните реакции към медикаменти могат да доведа то сериозна, живото-застрашаваща анафилаксия при следващо излагане. Някои видове лекарства са по-често свързани с развитието на анафилактичен шок. Това са: пеницилини, цефалоспорини и сяро-съдържащи медикаменти. Трябва да се направи разлика между алергията към лекарствата и някои странични ефекти, описвани често в листовките - например обрив или подуване на гърлото. АЛЕРГИИ КЪМ НАСЕКОМИ
Някои хора са алергични към отровата на някои насекоми. Отровата на пчели, оси и стършели може да предизвика анафилаксия, докато алергичните реакции при ухапване от комари например са по-леки.Дори и хората, които не са алергични към отровата на насекомите, може да забележат обрив, подуване и зачервяване на мястото на ухапване. Подуването може да бъде драматично, особено ако е в областта на ръцете или лицето. 

АЛЕРГИИ, ПРИЧИНЕНИ ОТ ФАКТОРИ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.
Това са алергии към полени, прах, пръст, животинска козина и др. Най-честите реакции към тези алергени са алергичният ринит, астмата и атопичният дерматит. Фактът, че тези алергии се причиняват от фактори на околната реда, говори сам по себе си за необходимостта за ограничаване на досега с тези фактори с цел ограничаване на симптомите.

Как да лекуваме алергиите


 Съществуват три начина за овладяване на Вашата алергия:
 • Избягване на контакта с факторите, които отключват появата на алергични реакции, като домашен прах, полени (тичинков прашец) и козина (косми) от различни животни.
 • Прием на лекарства за повлияване на симптомите.
 • Прием на лекарства за предотвратяване на свръх-реакцията от страна на имунната система, спрямо домашен прах и други провокиращи фактори.

СПЕЦИФИЧНА ДЕСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ:

Десенсибилизацията представлява дълъг лечебен процес, който може да продължи от 3 до 5 години, който позволява на пациентите да понасят повишаващо се количество от даден алерген, като се избягва свръхреакцията от страна на имунната система, която води до поява на алергични симптоми.
Това не е решение при всички форми на алергия.
Антихистамините блокират ефектите на хистамина, който е основната субстанция, образувана от организма при алергична реакция. Те често ни се представят като противоалергични средства и съществуват под формата на таблетки, капки, спрейове или кремове. Те се прилагат главно при сезонни и целогодишни алергични ринити и кожни алергии.
Прилагането на антихистамини е най-честото лечение на алергиите, особено в случаите, когато е налице реакция от страна на носа. Тези лекарствени продукти намаляват ефекта на хистамина – един от ключовите фактори в свръх-реакцията от страна на имунната система.

КОРТИКОСТЕРОИДИ:

Кортикостероидите обикновено се използват при тежки случаи. Те намаляват симптомите на алергичното възпаление, причинени от алергията. Те могат да се прилагат под формата на таблетки, инжекции или спрей и се използват главно при хронична тежка астма.

БРОНХОДИЛАТАТОРИ:

Бронходилататорите разширяват стените на бронхите с цел улесняване дишането. Те могат да се приемат под формата на таблетки или инжекции, както и да се прилагат локално под формата на инхалации.

Защо Biotica е правилния избор за нас:


АЛЕРГОКСИН използва дадените ни от природата точни инструменти за борба с алергиите. Той е комбинация от билки, действащи синегрично помежду си. Успешно въздейства върху функцията на организма да поддържа в норма биохимичните си процеси, рецепторите и реакциите спрямо агенти, разпознавани като „чужди нашественици“ и предизвикващи алергични реакции.
 • Облекчава симптомите, свързани с алергичния ринит и кожните реакции;
 • Побеждава алергичните пристъпи и кризи;
 • Облекчава външните прояви на алергии, но и спомага за избягване на алергичните пристъпи и кризи;
 • Облекчава симптомите свързани с алергичния ринит и кожните реакции;
 • Предпазва от поява на симптомите както на сезонен, така и на целогодишен алергичен ринит;