10% БОНУС ОТСТЪПКА С КОД BONUS10

ПРОБЛЕМИ И ЦЕЛИ

ПРОДУКТ НА МЕСЕЦА

Добавки при затлъстяване

Сортирай по:
Лимит:
Показване от 1 до 12 от общо 27 (3 страници)

Описание

Причини за затлъстяване

Затлъстяването е многофакторно заболяване, дължащо се на взаимодействието на редица генетични фактори и фактори от средата на живот.
Сред причините за затлъстяване се сочат генетични фактори, средата на живот, някои ендокринни заболявания, проблеми от централната нервна система и прием на определени лекарства.
Генетичните фактори могат да бъдат директен етиологичен фактор за затлъстяване, както е например в рамките на някои синдроми, като синдромът на Prader-Willi, на Laurence-Moon-Bardet-Biedl и др. В повечето случаи, гените могат само да повишават възприемчивостта на дадения индивид към наднормено тегло и затлъстяване, но те биха се развили само ако са в комбинация с някои от рисковите фактори от средата на живот, като повишен калориен внос и намален разход на енергия поради заседнал начин на живот.
 • генетични фактори
 • среда на живот
 • ендокринни причини
 • причини от страна на централната нервна система
 • лекарства

До какво може да довде затлъстяването?

 • при деца - децата с наднормено тегло са предразположени към разли1ни тежки последици. Затлъстяването води до преки здравни рискове , както в детството, така и в по-късните години. Могат да бъдат разити тежки форми на ипертония, високи нива на холестерол, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, захарен диабет тип 2, проблеми от страна на опорно-двигателната система, гръбначни изкривявания, дискова херния и др.
 • на корем - Натрупването на излишни килограми само в областта на корема е пряк показател за повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, показват резултатите от изследване на учени от университета в Северна Каролина, цитирано от International Journal of Obesity. Според резултатите от него, локалното затлъстяване в коремната област е много по-опасно дори от цялостното затлъстяване. Индексът на телесната маса (ИТМ), който най-често се използва от лекарите за определяне риска от поява на сърдечно-съдово заболяване, всъщност не е най-коректният начин за това, посочват авторите на проучването, защото то не може да отрази например различното количество мускули в отделния човек (както е известно мускулната тъкан има високо тегло).
 • на сърцето - Основният етиологичен фактор е генетичен, тенденцията към прекомерно затлъстяване често се наблюдава в членовете на едно и също семейство. Семейство характерни за диета - предпочитат мастни ястия, насърчават преяждане, недостатъчен прием на витамини, минерали, фибри води до забавяне на метаболизма и натрупване в тъканите на тялото на излишната мазнина. И този тип мастна миокардна дистрофия, наречена затлъстяване на сърцето, се развива на фона на значително наднормено тегло на всеки генезис.
 • на черния дроб -  Пациентите могат да бъдат разделени в 2 групи:
1. Алкохолен мастен черен дроб
Органът не е в състояние да разрушава мазнините, така че те започват да се натрупват. Добрата новина е, че ако човек прекрати употребата на алкохол, в рамките на около 6 седмици състоянието ще намалее или изчезне напълно. Ако обаче продължава да пие или увеличи консумацията на спиртните напитки, заболяването ще се влоши и може да доведе до цироза.
2. Неалкохолен мастен черен дроб
Както споменахме, причините са диабет тип 2, висок холестерол, приемането на някои лекарства и бързи диети за отслабване.

Степени на затлъстяването

 • Хипертрофичен тип затлъстяване
 • Смесен тип
 • Андроидно затлъстяване
 • Гиноидно затлъстяване
 • Смесен тип затлъстяване

Как да се предпазим?

 • Балансирано и планирано хранене – основните и междинни хранения трябва да бъдат добре планирани по отношение на състав на храната и големина на порциите. Не забравяйте, че добрите хранителни навици и нагласата към определен вкус на храните (например с по-малко мазнини, сол и захар) се изграждат още от най-ранно детство. Освен разнообразно, храненето трябва да да бъде редовно, 4-5 пъти дневно, в определени часове, за да се избегне прегладняването и съответно преяждането на дадено хранене, което претоварва храносмилателната система.
 • Осигурявайте пълноценна и разнообразна храна.Всеки ден детето трябва да консумира: зърнена храна или картофи; вид месо или риба, или яйце,или боб /леща; плодове и зеленчуци; мляко или млечен продукт.
 • Ограничавайте предлагането на тестени храни – особено тези с високо съдържание на мазнини (мекици, пържени филии, бухти и др.)
 • Ежедневно, по възможност на всяко хранене, предлагайте разнообразни зеленчуци и плодове. Най-добре е те да са сурови и сезонни. Включвайте всеки ден мляко и млечни продукти – особено кисело мляко, което подобрява храносмилането и имунитета.
 • Избирайте постно месо и го замествайте често с риба или бобови храни. Те са богати източници на белтък и желязо, важни за растежа на децата.Тлъстите меса и колбасите обаче повишават холестерола в кръвта и трябва да се ограничават.
 • Ограничавайте приема на захар и сладкарски продукти. Намалете максимално употребата и на сол при приготвяне на ястията.

Поръчайте сега онлайн от biotica.bg

Всички наши продукти са изготвени, чрез най-високите съвременни технологиии с отговорната грижа към околната среда, без компромис в качеството на изходните субстанции.