Производител

ПРОБЛЕМИ И ЦЕЛИ

книга за билките

За памет и концентрация

Сортирай по:
Лимит:
Показване от 1 до 4 от общо 4 (1 страници)

Описание

Как да подобрим паметта и концентрацията си


7 прости начина да подобрим паметта си:

Науката дефинира паметта като способност на организма да поддържа, складира и възвръща информация. С годините губим способността да складираме толкова информация, колкото по-рано. Това е естествен процес, но има няколко прости начина и дейности, които ни правят по-малко податливи към него и помагат да подобрим паметта и мозъчните си функции.
 • Движете се - Физическата активност не само поддържа тялото в добра форма, но и подобрява умствените способности. Не е нужно да правите тежки тренировки - леките упражнения като ходене, тичане и каране на колело са достатъчно ефективни за подобряване на паметта и мозъчните функции.
 • Тренирайте ума - Стимулиращите ума дейности са идеални за подобряване на паметта. Учени от Станфордския университет са открили, че загубата на памет може да бъде намалена с 30-40 процента с умствени тренировки като решаване на кръстословици и логически задачи, игра на шах, четене, учене на чужд език и шофиране по нови маршрути.
 • Хранете се здравословно - Балансираната диета, богата на полезни за мозъка хранителни съставки като Омега-3, витамин B-комплекс и антиоксиданти помага за поддържането на мозъка в оптимално състояние. Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини и минерали, които защитават мозъка и цялото тяло от свързаните с възрастта упадъчни процеси.
Към тези три най-важни навика ще прибавим още четири помощника на паметта, някои от които доста изненадващи:

 • Миризмата на прясно окосена трева - След няколко години изследвания учени от Университета Куинслънд, Бризбейн, открили, че миризмата на свежа току-що окосена трева въздейства върху две части на мозъка - амигдалата (център на емоциите) и хипокампуса (свързван с паметта). Приятният аромат помага облекчава стреса и помага за подобряването на паметта.
 • Дъвката -Вярвате или не, дъвченето на дъвка наистина подобрява бдителността и запаметяването. Две различни изследвания, проведени през 2002 и 2004 г., показват, че хората, които дъвчат дъвка по време на тест, изкарват по-добри резултати. Причината вероятно се крие в това, че дъвченето ускорява сърдечния ритъм и увеличава притока на кръв в мозъка.
 • Кофеинът - Макар че много хора спорят за ползите и вредите от кофеина, едно е сигурно - никой не отрича ефекта му за подобряване на бдителността и паметта. Изследвания, проведени в последните пет години, показват, че кофеинът може да подобри краткосрочната памет и защитава от загуба на паметта. Препоръчват се умерени количества, за да се избегнат потенциалните вреди за здравето.
 • Сънят - Тялото ви се нуждае от почивка след тежката работа през деня. Сънят е важен за възстановяване на всички функции на тялото, в това число и мозъка. Поддържайте здравословен и редовен режим на спане: това ще ви помогне да заспивате и да се събуждате по-лесно.

Защо се влошава с годините


Лекото когнитивно нарушение се среща обикновено при хора над 50-годишна възраст. То заслужава специално внимание, тъй като може да бъде един от най-ранните симптоми на болестта на Алцхаймер.
Нормално е мозъкът да се променя с годините, при стареене - броят на функционално активни неврони дa намалява.
От леко когнитивно нарушение страдат около 10% от пациентите над 65 години. С възрастта този процент расте – засегнати са 25 на сто от хората над 80 години.
Важно е да се знае, че между 10 и 15% от пациентите с леко когнитивно нарушение до една година могат да развият деменция. 

Загубата на памет е може би една от най-характерните черти на деменцията. Други ранни симптоми може да включват:
 • Задаване на един и същи въпрос няколко последователни пъти.
 • Рязка смяна на настроенията без някаква явна причина.
 • Пациентите често се губят докато се прибират вкъщи или докато се разхождат.
 • Поставяне на предмети на нетипично място – например поставяне на портмоне в шкаф с кухненски прибори.
 • Трудно запомняне на нова информация.

Защо Biotica е правилния избор за вас:

Всички наши продукти са изготвени, чрез най-високите съвременни технологиии с отговорната грижа към околната среда, без компромис в качеството на изходните субстанции.