В Сибир я наричат „Гъба на безсмъртието“ и „Дар от Боговете“. В Китай я възприемат като „Цар на растенията“ (макар че гъбата не е растение), а за японците, тя е „Диамантът на гората“. Гъба Чага е била напълно непозната в Западния свят, докато руският автор и по-късно Нобелов лауреат, Александър Солженицин я включва в романа си The Cancer Ward, публикуван през 1968 година. В него се разказва за местен лекар, който забелязал, че бедните селяни никога не страдали от рак. Той отдал това на факта, че те не можели да си позволят скъпи чайове и лекарства и използвали настойка от Чага. Смята се, че този роман е биографичен, тъй като самият Солженицин е страдал от рак.
Гъба Чага представлява дървесен паразит, който расте върху живи брезови дървета и се храни с техните сокове. Както повечето дървесни гъби, тя е твърда, почти колкото самото дърво, и на практика е най-богатата на хранителни вещества част от брезата. Необходими са около 20 години, за да узрее и да бъде готова за използване. Тя е богата на полизахариди и имуномодулираща бетулинова киселина. За да оцелее в суровия климат, където обикновено вирее, гъбата Чага концентрира определени натурални съставки и това я прави толкова силна. За да подсилва дървото, както и да го лекува, тя образува фитохимикали, включително стероли, феноли и ензими. Изследователи допълнително присаждат Чага на болни дървета, за да ги подсилят, а хората, от своя страна, имат възможността да се възползват от тези горски фитохимически и хранителни вещества.
Поради високото съдържание на биологически активните си съставки – различни видове витамини от група B, флавоноиди, феноли, минерали и ензими, гъба Чага е мощно средство за здраве. Тя е източник и на пантотенова киселина, така необходима за надбъбречните жлези и храносмилателните органи. Гъба Чага има високо съдържание на мед, калций, калий, манган, цинк и желязо.
Учените са открили, че има определени растения и организми, които успешно помагат на тялото да се пребори с ефектите на стреса и болестите и са нарекли тези организми адаптогени. Дивата гъба Чага е един от най-мощните адаптогени и е използвана като средство за предотвратяване на преждевременното стареене, а също така и за подобряване на физическата и умствена работоспособност.
Дозировка | |
Дневна доза | по 40 капки, разтворени в 50 мл минерална вода или сок, 2 пъти на ден. 80 капки са източник на 400mg Чага. |
Съдържание в опаковка | Нетно количество: 100мл |
Препоръчвана доза от продукта за дневен прием: | 80 капки |
Съставки на база дневен прием | |
Етанол 62-68 об. % | |
Екстракт от Чага (брезова гъба) /Inonotus obliquus/ | 400mg |
Съхранение | |
На сухо и тъмно място при температура под 30°С | |
Произход на съставките: | |
извън ЕС | |
Друго | |
Хранителната стойност не е установена |
Петър Маринов
Biotica.BG
Биотика
Лидия Борисова.
Асена Райчева
Никова
Орлин Константинов
Теменужка Сотирова