Лекарите посочват 12 причини за подути глезени

2020-01-02
63120
0
1-3 мин.
Лекарите посочват 12 причини за подути глезени

Подутите глезени могат да бъдат напълно безобидни, но могат да сигнализират и за сериозно здравословно състояние или нараняване.


Известно в медицинските среди като оток, подуването може да бъде невероятно досадно и тревожно - и това е особено често срещано при глезените (обвинявайте за това гравитацията). Когато не се лекувате, подутите ви глезени могат да станат болезнени, да затруднят ходенето, да причинят втвърдяване на ставите и да изпънат кожата ви.

И за да е още по-трудно, всякакви неща могат да причинят подуване на глезена - от не толкова притеснителни до животозастрашаващи. В следващите редове вижте защо може глезените ви да са се подули като балони.

По цял ден седите (или стоите)

Ако имате работа, която включва стоене или седене на едно място за дълги периоди от време, вероятно сте се с сблъсквали с известно подуване в глезените. „Когато се движите, мускулите, участващи в това движение, всъщност помагат да се изпомпва течност и кръв към и от крайниците ви“, обяснява д-р Стивън Уайнфелд от Ню Йорк. Без допълнителна помощ от движещи се мускули, кръвта и течностите могат да се натрупат в стъпалата и глезените.

Причината е в теглото ви

Хората с наднормено тегло и затлъстяване могат да получат подуване около глезените по две причини, казва д-р Вайнфелд. Първо, натоварването на допълнителното тегло върху ставите може да предизвика задържане на течности около тези стави. Плюс това, съхранението на хормони в излишните мастни клетки може да допринесе за хормонални промени, които също предизвикват задържане на течности, казва той.

Преживели сте травма

Независимо дали сте се ударили в масичката за кафе или сте изкълчили глезена си, нараняването е може би най-честата причина за подути глезени, според лекарите. Когато нараните глезена, тялото ви изпраща допълнително кръв в района, обяснява д-р Вайнфелд. „Това не само носи лечебни клетки, но също така допринася за подуване, за да се втвърди и обездвижи увредената става.“ В случай на нараняване, подуването може да бъде придружено и от зачервяване или синини.

Някои лекарства могат да предизвикат подуване

Поради сложните си взаимодействия с тялото, редица лекарства могат да допринесат за подути глезени. „Някои лекарства могат да причинят задържане на течности“, обяснява д-р Вайнфелд. „Някои лекарства за кръвно налягане, противовъзпалителни стероиди и дори НСПВС могат да имат такъв ефект.“ Хормони като естроген и някои антидепресанти също могат да ви докарат подути глезени.

Това може да е знак, че вените ви не работят ефективно

Венозната недостатъчност, състояние, при което вените ви не функционират нормално, може да повлияе на циркулацията на кръвта обратно към сърцето ви и да я остави да се натрупва в краката и глезените ви, казва д-р Вайнфелд.
"Вените имат еднопосочни клапани, които по принцип могат да се разтеглят във времето и да позволят на течността да изтече", обяснява той. Това се случва, когато тези клапани станат повредени или слаби - да речем поради стареене или продължително седене. Много по-често при хора над 50 години, венозната недостатъчност бавно се развива с течение на времето и се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Може да имате лимфедем

Лимфната ни система транспортира течност, наречена лимфа (която съдържа бели кръвни клетки и отпадни продукти) по цялото тяло. При лимфедем обаче увредената или блокирана лимфна система оставя течността в крайниците, казва Националната медицинска библиотека на САЩ.
Въпреки че някои видове рак (и лечение на рак) могат да причинят лимфедем, инфекциите също могат да подтикнат подуването. Признаците на лимфедем включват също тежест или стягане в ръцете или краката, неспособност да се движите правилно, повтарящи се инфекции, втвърдяване или удебеляване на кожата и проблеми със съня.

Бихте могли да имате артрит

Артритът, който включва редица специфични заболявания, е състояние, при което ставите стават подути, болезнени, сковани и трудно се движат. Невероятно често срещан сред по-възрастните, може да засегне ставите по цялото тяло, включително глезените. "Когато назнача рентген и видя, че някой има артрит на глезена, това със сигурност може да обясни всяко подуване в областта", казва д-р Вайнфелд и добавя, че възпалението, свързано с артрита, кара ставата да се подува.

Това може да е признак на тромб

Една от най-тревожните причини за подуване около глезена (който често се разпространява по-нагоре по крака) е кръвен съсирек, казва Дан Паул, доктор на медицинските науки, основател и изпълнителен директор на Easy Orthopedics. "Ако имате подуване от едната страна, което продължава да се разпространява нагоре по крака, трябва да го проверите", казва д-р Пол.
В някои случаи кръвните съсиреци могат да се преместят в белите дробове и да причинят потенциално животозастрашаваща белодробна емболия (известна като блокирана белодробна артерия). Ако забележите други признаци на кръвен съсирек - подобни на болка, задух, усещане за замаяност, зачервена или обезцветена кожа и топлина в района, в допълнение към подуванет, се насочете към спешното отделение.

Това може да е симптом на други сърдечни проблеми

При застойна сърдечна недостатъчност - резултат от коронарна болест или високо кръвно налягане - поне една от сърдечните камери вече не може да изпомпва правилно кръвта. "Ако сърцето не може да изпомпва достатъчно течност, тази течност може да се върне обратно", обяснява д-р Пол.
Често това се случва в ходилата и глезените, което води до подуване. В по-тежки случаи може да прогресира нагоре по краката. Други признаци на сърдечна недостатъчност включват задух, бърз или нередовен сърдечен ритъм, постоянна кашлица, проблеми с концентрацията и болка в гърдите.

Това е страничен ефект от бременността

Сред многото промени, които тялото претърпява по време на бременност, подутите крака и глезени са може би най-честите. Това се дължи главно на цялата излишна кръв и течности, които жената произвежда, които омекотяват тялото и му помагат да се разширява, докато бебето расте, според Американската асоциация за бременност. Хормоналните промени и допълнителният натиск върху вените също могат да допринесат за подути глезени по време на бременност.

Може да имате зараза с инфекция

Въпреки че нелекуваната рана около глезенната става може да зарази вътрешността на самата става, всяка бактерия, която попадне в кръвообращението ви, може да се окаже в една от ставите ви. Един от сигурните признаци на инфекция е подуване, както и чувствителност, затопляне и зачервяване.
Бебетата и възрастните хора са особено податливи на септичен артрит, при който бактериална или гъбична инфекция причинява възпаление на ставите, заедно със зачервяване, болка и треска. Кожните състояния, като целулит - бързо разпространяваща се бактериална инфекция, която придава на кожата червен, грапав вид - също могат да предизвикат подуване на глезена, тъй като често се появява на долната част на крака при възрастни, според Американската академия по дерматология.

Проблемите с черния дроб или бъбреците могат да бъдат причина

Дисфункцията на бъбреците и черния дроб, които влияят на количеството течност в тялото, може да допринесе и за задържане на течности, което причинява подути глезени. В случай на увреждане или заболяване на бъбреците, бъбреците оставят или твърде много течност и натрий, или недостатъчно протеин в кръвта, което може да доведе до натрупване в цялото тяло - особено в долните крайници. „В момента на бъбречна недостатъчност подуването и чувствителността могат да засегнат целия крак под коляното“, отбелязва д-р Вайнфелд. Чернодробната болест включва също ниски нива на протеин в кръвта, които могат да натрупат течности и да предизвика подуване в долната част на тялото, казва той.

БОСВЕЛИЯ - ПРИРОДНОТО ЧУДО!

Билката действа безотказно срещу всевъзможни проблеми със ставите и костите. Екстрактът от босвелия благоприятства със своите обезболяващи, противовъзпалителни и антиревматични свойства. Той подпомага борбата с мъчителната мускулна или ставна болка, следствие на ставни заболявания. Спомага за запазване на мускулната и ставната подвижност, набавящ на ставите и мускулите всичко необходимо за тяхното оптимално функциониране. Компонентите в състава на растението, инхибират отока и възпалението, и активизират възстановителните реакции на хрущялната тъкан. Босвелиевият екстракт способства за увеличаване влагата в хрущялните тъкани и увеличава тяхната гъвкавост и еластичност. Алонтоинът, който се съдържа в него, съдейства за създаването на нови клетки и възстановяване на вече засегнатите.
Екстракта от босвелова киселина:
  • Има противовъзпалително действие;
  • Повлиява благоприятно опорно – двигателния апарат;
  • Оказва благотворно действие върху ставите и мускулите;
  • Оказва общоукрепващо и противовъзпалително действие;
  • Тя е естествено противовъзпалително средство без никакви негативни странични ефекти;
  • Подобрява притока на кръв към ставите при нарушения от спазми на кръвоносните съдове;
  • Допринася за намаляване разграждането на гликозаминогликаните и предпазва ставите;
Основен компонент в състава на  АРТРОКСИН, това е екстрактът от босвелия. АРТРОКСИН подобрява притока на кръв към ставите при нарушения от спазми на кръвоносните съдове. Разграждането на гликозаминогликаните уврежда ставния хрущял. Този процес се среща често при пациенти, които взимат нестероидни противовъзпалителни лекарства. АРТРОКСИН намалява разграждането на гликозаминогликаните и предпазва ставите. След дълги години на научни проучвания и експерименти, е създадена формула с концентриран извлек от два вида смоли от растението босвелия. Именно това е основната съставка на АРТРОКСИН. С него ще забравите за болката и ще живеете комфортно!


Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
bilkovi tinkturi
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Настъпването на студеното време може да доведе до скованост и втвърдяване на ставите. Ако човек има ..

2020-01-02 16:54:22

Ментата е добре известна не само с освежаващия си аромат, но и с ценните си терапевтични свойства. Т..

2021-05-14 16:01:59

"Вируcът, кoйтo cе рaзпрocтрaнявa пo cвeтa, нaиcтинa e oпaceн. Oпacнocттa e в тoвa, чe тoй oгрaничaв..

2020-04-01 15:58:51

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56