Рак на черния дроб - симптоми и лечение

2024-04-22
322
0
1-3 мин.
Рак на черния дроб - симптоми и лечение

Ранното диагностициране може да спаси живота ви

Едно от най-разпространените, смъртоносни и бързоразвиващи се заболявания в света е рак на черния дроб. Както при всички карциноми, от критично значение за шансовете за успешно излекуване и преживяемост е диагностиката във възможно най-ранните стадии на болестта. 
За тази цел ще разгледаме спецификите, типичните признаци за неговите поява и развитие, както и възможните изследвания и курсове на лечение. 

 

Какви са симптомите при рак на черния дроб?

За съжаление, често клиничната картина при пациенти в ранни етапи от боледуване от рак на черен дроб е почти напълно безсимптомна. Когато все пак се появят признаци за чернодробен карцином или метастази в органа, който отговаря за чистотата на кръвта, контрола и усвояването на хранителните вещества и някои хормони, те са основно в следните категории:

 • остро протичаща жълтеница, от която видимо пожълтяват кожата и част от очите;
   
 • образува се бучка под гръдния кош (дясно подребрие); симптомът може да сигнализира както за рак, така и за болезнено уголемяване на нашия черен дроб вследствие на други заболявания и/или инфекции;
   
 • рязка и необяснима загуба на тегло;
   
 • системни тежки проблеми с храносмилането (гадене, повръщане, киселини);
   
 • специфични на цвят, мирис и консистенция изпражнения;
   
 • трайна загуба на апетит;
   
 • мъчителна умора и усещане за обща слабост;
   
 • кървене от хранопровода;
   
 • замъглено съзнание, тревожни състояния, агресивни изблици - т.нар. чернодробна енцефалопатия, която настъпва при интоксикиран и нефункциониращ черен дроб, който не съумява да пречиства токсините от кръвта. 
   

Трябва да се има предвид, че някои от изброените симптоми могат да произхождат от боледувана паралелно цироза.  В такива случаи се наблюдава също болезнено разширяване на стомаха, който задържа прекомерно количество течности (асцит). Състоянието се третира с диуретични формули. 

 

Основни методи за диагностика на заболяването

Има редица изследвания, чрез които се установява рак на черен дроб. Сред тях са:

 • разширена кръвна картина - по стойностите в плазмата на някои протеини и ензими може да се направи заключение за състоянието и степента на увреждане на органа. Високи нива на алфа-фетопротеин са сред основните данни за наличие на рак.
   
 • компютърна томография - графично представяне на органа, неговите размери, евентуалното разположение на туморни образувания и метастази;
   
 • ултразвук;
   
 • магнитен резонанс - при нужда от още по-ясни изображения на болния черен дроб;
   
 • биопсия - изследването на чернодробна тъкан е категорично най-точният метод за диагностициране на онкологични клетки и образувания.
   

Как се лекува?

Курсовете на лечение и неговата продължителност зависят от много променливи: етап на откриване на заболяването, степента на развитието му, доколко частично или пълно компрометиран е засегнатият орган. В уравнението влиза, разбира се, цялостната клинична картина на организма.

В зависимост от актуалното състояние и наличните прогнози, при рак на черен дроб може да се предприеме лечение чрез операция (най-успешният подход, когато е възможно да се приложи; може да се отстранят само туморни клетки и образувания или да се премахне компрометираната част от органа, като останалата поема всички функции); химиотерапия; радиочестотна аблация; инжектиране на етанол; алтернативни методи с цел удължаване на преживяемостта на пациента.

 

Кои са рисковите фактори за развитие на заболяването?

Общо погледнато, до рак на черен дроб се стига най-често заради лоши навици на живот. Затлъстяването, системните проблеми с храносмилането, консумацията на големи количества алкохол и тютюневи изделия, диета с преобладаващи тлъсти, мазни, тестени и захаросани изделия водят до неизменни проблеми с филтриращия тялото ни орган. Те обаче не са задължителна права пътека към развитие на рак. 
Често до опасната диагноза се стига след дълго боледуване от цироза или опасна инфекция с хепатит. Нелекувани, тези състояния могат да доведат до карциноми и бърза смърт.  
За развитие на рак на черен дроб съществува и наследствена обремененост.
Най-често от заболяването страдат мъже в напреднала възраст, Повечето биват диагностицирани на възраст между 55 и 65 години. 

 

Превенция и полезни съвети

За да минимализираме шансовете за развитие на туморни клетки в органа, най-добрата превенция е здравословният живот. Активното движение, балансираната диета с много пресни храни, контролът на теглото и отказът от алкохол и цигари са важни стъпки към оздравяване на нашия черен дроб.

При налични проблеми с него обаче (омазняване, уголемяване, преболедуван хепатит, жълтеница или открита цироза) е добре да се вземат и допълнителни мерки за ефективна и натурална детоксикация. Целта е да се опазят здравите чернодробни клетки и да не се допуска компрометиране на органната тъкан.

Този баланс може да се постигне чрез естествени природни средства. Мощни билки като глухарче, джинджифил, бял трън, артишок и млечен бодил са доказани чистачи на токсините и мазнините, които причиняват чернодробни заболявания.

Биотика предлага доказано ефективни билкови комплекси за здрав черен дроб и превенция на рак. Тях, както и чисти билкови тинктури със силни екстракти от лечебни растения може да откриете на ниски цени целогодишно в онлайн магазин за биологично чисти хранителни добавки Biotica.bg.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Когато сме се заели с отслабване и оформяне на тялото, е важно да знаем как да се храним преди и сле..

2021-01-07 17:12:35

Вижте как да се лекувате вкусно у дома с пресни продуктиКогато чуем за проблеми с черен дроб, веднаг..

2023-03-29 09:00:11

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56