▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Опасно ли е да имаш киселини?

2019-11-07
462
0
1-3 мин.
Опасно ли е да имаш киселини?

Повишената стомашна киселинност се наблюдава и при язвена болест на стомаха. 

Гастроезофагеалният рефлукс (ГЕРБ) е често срещан проблем с комплексна етиология и евентуални усложнения, които със сигурност не бива да се подценяват. Почти всеки в един или друг момент във връзка с диетична грешка или други определени обстоятелства е изпитвал парене зад гръдната кост или т.нар. heartburn. Колко сериозна е ситуацията може да бъде преценено чрез обстойни изследвания в съответното заведение. Не рядко зад един привидно безобиден симптом се крие оперативно коригируема патология. В други случаи дори и без ясно изразена клинична картина могат да бъдат установени и сериозни поражения.

Нарушената секреция води до промени в стомашната лигавица, оформяне на дефект и кървене, което в случаите на засягане на съд с по-голям калибър може да е животозастрашаващо.

Гастроезофагеалният рефлукс най-общо възниква при връщане на стомашно съдържимо с високо киселино съдържание поради дисфункция на долния езофагеален сфинктер и поддържащия му апарат, поради повишеното вътрекоремно налягане. Лигавицата на хранопровода е различна от тази на сомаха, тук липсват характерните протективни фактори и ниското рН на преминалата материя оказва силен дразнещ ефект.

Тонусът на долния езофагеален сфинктер се повлиява от редица медикаменти, от храни и някои хормони. Преходна релаксация на сфинктера може да настъпи и при здрави лица във връзка с преобладаването на горепосочените фактори. На флуктуациите в продуцираните от гастроинтестиналния тракт активни вещества човек не може пряко да повлияе. Това, което е в ръцете на всеки един от нас обаче, е контролът над храните, които предразполагат към рефлукс на стомашно съдържимо, както и познаване на някои медикаменти, също релаксиращи до известна степен сфинктера.

Обикновено храните, които предизвикват парене зад гръдната кост, се познават много добре и интуитивно биват изключвани от менюто или поне се консумират по-ограничено и предпазливо. Най-голямо значение от тях имат богатите на мазнини, особено пикантни храни, шоколада, цитрусовите плодове и някои зеленчуци като доматите и произвежданите от тях продукти, алкохола, най-вече червеното вино, кофеин-сдъдържащи напитки, предимно кафето, газираните също,  ментата и други.Не по малко значение има и начинът на хранене. Обикновено обилният прием на храна или лягането непосредствено след обилно нахранване може да провокира неприятните оплаквания. Тютюнопушенето също играе отрицателна роля.


Приемът на медикаменти по повод различни заболявания или състояния може да има като страничен ефект и heartburn. Сред тях са Теофилините, използвани при бронхиална астма, бета-блокерите и калциевите антагонисти, употребявани при хипертонична болест, антагонистите на ацетилхолина, използвани при разлини заболявания, препарати от групата на бензодиазепините и барбитуратите, допамина, простагландините.

Обикновено избягването на посочените храни, придържането към по-малки порци, достатъчно рано преди лягане, спането на по-висока възглваница, намаляването на тютюнопушенето,  отслабването и носенето на по-широки дрехи ограничават оплакванията. При персистиращи такива в съображение влизат и медикаментозни средства като антиацидни препарати натриев бикарбонат, калциев карбонат, алуминиеви и магнезиеви препарати.

Гастроезофагеалния рефлукс се наблюдава често при бременност, при затлъстяване, при заболявания, свързани с нарушено изпразване на стомаха и повишната киселинност на стомашния сок, хиатални хернии и др. Появата на подобни оплаквания изисква консултация с лекар, за да се изясни каква е генезата на симптоматиката, да се предвидят необходимите терапевтични мерки и предотвратят възможни усложнения.


ГАСТРОКСИН ЕФЕКТИВНА ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И ХРАНОСМИЛАТЕЛНИЯ ТРАКТ НАМАЛЯВАТ НЕПРИЯТНИТЕ:

  • Запек или диария;
  • Подуване;
  • Газове;
  • Спазми на гладката мускулатура;
  • Стомашни киселини и рефлукс;


ТРЕТИРАНЕТО НА ОРГАНИЗМА С БИЛКОВИ ЕКСТРАКТИ И ОСОБЕНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО СПАЗВАНЕ НА ДИЕТА ДАВАТ ШАНС ЗА ТРАЙНО ПОВЛИЯВАНЕ НА ТЕЗИ СЪСТОЯНИЯ.


ГАСТРОКСИН МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОТ ТУКhttps://biotica.bg/gastroxin-za-hranosmilatelnata-sistemaСподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
bilkovi tinkturi
magazin
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Причините за възникване на анемията са различни, като една от най-често срещаните е загубата на кръв..

2019-11-04 16:11:13

След като изядете лека закуска или обикновен обяд, често ли усещате дискомфорт с храносмилането? Ако..

2020-01-20 08:47:57

Стомашният рефлукс засяга все повече хора. Този храносмилателен проблем се характеризира с парещо ус..

2019-12-18 12:34:00

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56