▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Какво представлява цирозата?

2024-04-22
387
0
1-3 мин.
Какво представлява цирозата?

Ето как тялото сигнализира, че има проблем с черния дроб

Човешкият черен дроб е отговорен за поредица жизненоважни функции в нашия организъм. Той позволява на нашето тяло да се освободи от токсини и отпадъци, контролира хормоналния баланс, спомага за правилното усвояване на хранителните вещества. Лошият начин на живот и нездравословните навици са най-честият причинител на чернодробни заболявания, които компрометират способността на органа да се върши адекватно работата. В резултат организмът ни е оставен на милостта на всички токсични елементи, хормоналния дисбаланс и нарушения метаболизъм. 

 

Какво е цироза и кои са нейните ранни симптоми?

Една от най-коварните чернодробни болести е цирозата. Тя е автоимунно заболяване, при което в органа изчезват здравите клетки и на тяхно място се появяват фибрози и възли. В резултат се нарушава целостта на чернодробната тъкан и се разстройства функцията на увредения орган. Заболяването прогресира и може да прерасне в животозастрашаващи състояния без адекватно и навременно лечение.

Разграничават се няколко основни вида според симптоматиката и начина на протичане на болестта:

 • Компенсирана (първична) цироза - при този вид фиброзите на увредения черен дроб са значителни, но все още не възпрепятстват драматично неговото функциониране. Болестта  протича без явни и отчетливи симптоми, което значи, че болният може да тъне в пълно неведение за това, което се случва с него. При бърза диагностика, това е времето за решителни стъпки към излекуване и овладяване на заболяването. В по-късни стадии прогресията може да е твърде рязка и да настъпят необратими увреждания.
   
 • Декомпенсирана цироза - отнася се към напреднали етапи на заболяването, когато е налице силно фиброзирал черен дроб, който не може да изпълнява основните си задачи в организма. Появяват се сериозни симптоми, които не могат да бъдат пренебрегнати и понижават качеството на живот. Първи признаци са: отоци по тялото; кървене (ако е от стомаха, е свързано с портална хипертония при разширен далак); уголемява и втвърдяване на корема заради натрупване на течности (нарича се асцит); рязко влошено храносмилане - гадене, повръщане (на храна или кръв), киселини, загуба на апетит; рязко отслабване; странни на цвят и мирис изпражнения (наличие на кръв в тях); унищожителна умора и липса на тонус; поява на дразнещи сърбежи; видимо разширени вени (лошо кръвосъсирване); жълтеница (пожълтяване на кожата и очите).
   

В практиката се ползва и понятието алкохолна цироза. Тя обичайно засяга мъже в напреднала възраст, които са по-уязвими и към хронично протичаща инфекция с хепатит С. 

 

Основни причини за развитие на цироза 

Както при всяка увреждане на черен дроб, най-често причините са злоупотребата с алкохол или зараза с хепатит. Цироза може да се развие и от нелекувана неалкохолна чернодробна мастна болест. По-често от това заболяване са засегнати представители на силния пол.

 

Как се диагностицира заболяването: основни методи

Най-честата и конвенционалната диагностика на цироза е чрез биопсия. Заболяването може да се установи и при нараснал и втвърден черен дроб (установен при преглед), уголемен далак и портална хипертония. 
До заключение за развита в различни етапи цироза се стига и чрез конкретни показатели в кръвни изследвания (установяват се анемия и завишени стойности на АСАТ и АЛАТ, както и на билирубин; аномалии в стойности на основни ензими, нерегулирани от увредения орган).
В помощ при диагностиката се ползват също коремната ехография, ядрено-магнитен резонанс, както и компютърна томография.

 

Какви усложнения може да предизвика болестта?  

Независимо от вида на цирозата - първична, вторична, билиарна, алкохолна и т.н., ненавременното излекуване и прилагане на адекватна диета, заплашва с често необратими последици за нашето здраве. Ето до какви усложнения води нелекуваното автоимунно заболяване на нашия черен дроб:

 • болезнено разширен далак - рязък спад в броя на тромбоцитите и и нарушаване на функцията за съсирване на кръвта; развива се портална хипертония, защото далакът не съумява да съхранява бели и червени кръвни клетки;
   
 • болезнено втвърден черен дроб заради драматично количество загинали здрави клетки;
   
 • безконтролно кървене;
   
 • бъбречната функция се нарушава;
   
 • стомахът се уголемява драматично и болезнено, задържа прекомерно количество течности (асцит);
   
 • нарушаване на половото здраве - увреденият от цироза черен дроб не може да регулира половите хормони. В резултат при жените настъпват резки аномалии в менструацията, при мъжете се наблюдават нарушено либидо, еректилна дисфункция, уголемени гърди;
   
 • рязко намаляване на костна плътност и мускулна маса;
   
 • увредена психика - когато болният черен дроб не пречиства тялото от токсините, се натрупват опасни отпадъци в тялото като амоняк, например. Те буквално отравят кръвта и се отразяват пагубно върху мозъка. Наблюдават се промени в поведението и характера. Най-често е налице повишена раздразнителност, придружена с тревожност, безсъние и агресивни пристъпи. 
   
 • опасно разширени вени по тялото, съдови заболявания;
   
 • рак - крайните етапи в развитието на болестта водят до чернодробен рак, който е чест причинител на мъчителна смърт. 
   

Възможности за превенция на цирозата: как да се предпазим?

Най-ефективната превенция на развитие на цироза или други опасни заболявания на черен дроб е здравословният начин на живот. Отказът от алкохола и цигарите, консумацията на повече прясна и богати на фибри храна, за сметка на тлъсти, мазни, тестени и изкуствено подсладени изделия може да гарантира добро чернодробно здраве дълги години. Активният начин на живот също е важна променлива в това уравнение. 
За защита на уязвимия черен дроб помагат също много билки като бял трън, артишок и глухарче, известни с редки химични съчетания на ценни лечебни елементи в състава си. 
Тях и много други природни лекове Биотика съчетава в биологично чистите си хранителни добавки за черен дроб, които са на трайно ниски цени. 
За превенция на цироза и здрав черен дроб опитайте и концентрираните билкови тинктури в онлайн магазин Biotica.bg

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
special
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

С отвара от златното цвете стомахът и бъбреците стават като нови Чудили ли сте се някога откъде и..

2023-06-19 10:10:17

Червата приемат и изпращат импулси, реагират на всичко, което се случва в тялото. Те са неразривно с..

2021-03-25 15:16:46

За уникалните свойства на гъбата Чага се заговори в България през последните няколко години. В Русия..

2019-12-05 13:41:41

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56