▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Какви витамини трябва да се пият от мъжете?

2024-06-20
430
0
1-3 мин.
Какви витамини трябва да се пият от мъжете?

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата 

Днес имаме повече отговори от всякога на въпроса как да опазим здравето, силата и младостта си по-дълго с натурални средства. Знаем колко важни са всички храни и течности, които приемаме, за баланса на системите и процесите в нашето тяло. 

Много рядко обаче хранителният режим успява да достави на организма ни абсолютно всички нутриенти. Едни от най-важните за правилното функциониране на тялото и силния имунитет - витамините, често не се синтезират самостоятелно, а хранителните източници са недостатъчни да задоволят нуждите. 

Тогава в тялото се получава дефицит, който ни прави уязвими на вируси, бактерии, контузии и хронични заболявания. Това налага при витаминен недостиг да потърсим допълнителни източници, които да доставят нужното на тялото и мозъка. 

Какво трябва да си набавят всички мъже, за да бъдат здрави и във форма с напредване на възрастта, ще научим сега.  

Какво представляват витамините?

По дефиниция витамините са органични нискомолекулни съединения, които са жизнено необходими за здравето. Макар количествата, от които се нуждаем, да са малки на хартия, понякога набавянето им не е толкова лесно. 

Има два основни вида с еднакво голям принос за здравето на мъже, жени и деца - водоразтворими и мастноразтворими. И докато първите се “кътат” от тялото в натрупаната мастна тъкан, то вторите директно влизат в кръвопотока и много лесно се извеждат от организма. Така едните се натрупват, докато  другите трябва задължително да се приемат ежедневно от разнообразни източници. 

И двете групи участват в десетки ензимни реакции и са крайно необходими: за очи, за памет и концентрация, за нерви, за регулиране на хормоните, за кожа и особено - за имунна система.

 

Основни витамини за мъжете

Когато говорим за най-важни органични съединения за здравето на един пол, всеки негов представител може би се изкушава просто да си купи продукт с “витамини от а до я”. 

Макар тези видове хапчета, капсули и таблетки да съдържат наистина пъстър букет от нутриенти, те невинаги са точно в тези дневна доза и форма, от които се нуждае тялото. 

Организмът може да има в изобилие едни от съединенията за сметка на други, където да се отчита траен недостиг. Затова вместо просто да се пие мултивитаминен комплекс, е по-добре да се потърсят дефицитите и да се попълнят с адекватна дневна доза от нужните за организма нутриенти. 

Ето от недостиг на кои витамини най-често страдат мъжете:

 • Витамин Д (vitamin D)  - надали е изненада вече за някого да чуе колко важен е за всички живи същества този мастноразтворим нутриент. Макар да битува схващането, че си го набавяме от слънцето, практиката показва, че престоят на пек невинаги гарантира добри запаси от него. Съединението е жизненоважно за мъже допълнително, тъй като участва в процеси, които поддържат мускулния тонус, издръжливостта и адекватния релакс на тялото, особено когато е физически натоварено. Евентуален недостиг носи рискове от контузии, мускулни болки и крампи, отпадналост, умора и изтощение. Дефицитът е пагубен и за мъжката нервна система, като влошава качеството на съня и повишава нервността.
   
 • Витамин К (vitamin K) - той регулира процеса на съсирване на кръвта, контролира кръвоизливи и гарантира зарастването на рани (вътрешни и външни). Представителите на силния пол се нуждаят от по-големи количество спрямо дамите. Най-рисковата група за опасен дефицит са именно мъже над 40 години, при които допълнителният прием е задължителен.
   
 • Витамин А (vitamin A) - Безценен е за очи и имунна система, а при мъже е ключов за превенция на възпаления и рак на простата. Модерни проучвания показват, че е важен и за потентността, като участва в процеса спермогенеза (генериране на семенна течност).
   
 • Витамин б комплекс (vitamin B complex) - тази група подхранва всички важни процеси за централната и периферната нервна системи. Играят и ключова роля за преобразуването на мазнини, белтъчини и протеини от храната в енергия, от каквато мъжете се нуждаят повече от жените.
   
 • Витамин Ц (vitamin C) - най-важният за здрава имунна система.

 

Какви са признаците на недостиг при мъжете?

Симптомите за дефицит не са различават от тези при дамите или децата:

 • постоянна умора и отпадналост;
   
 • често боледуване и трудно излекуване;
   
 • болки и крампи в мускули и стави;
   
 • твърде блед, сив или жълт цвят на кожата;
   
 • недоспиване, некачествен сън;
   
 • повишена раздразнителност;
   
 • проблеми с памет и концентрация;
   
 • чупливи нокти;
   
 • нарушено зрение;
   
 • често главоболие.

 

Естествени източници на витамини

Както за мъже, така и за деца и жени най-добре е да си набавят ценните органични съединения от качествени храни. Такива обаче ежедневно и балансирано ни е трудно да си осигуряваме и приемаме, а междувременно пред здравето ни има нови и нови заплахи от замърсената околна среда, повишеният стрес и новите агресивни сезонни вируси. 

Най-потентни източници за мъже (както и за жени, деца и възрастни, естествено) са пресните плодове и зеленчуци. Уверете се, че всеки ден хапвате различни техни представители поне по 2 пъти за витаминен баланс в организма. 

Необходимите органични съединения могат да се набавят и от други естествени източници. Чрез биологично чисти и високо концентрирани екстракти от билки и лечебни растения Биотика дава богатство от витамини, минерали и аминокиселини, събрани да борят и предотвратяват най-честите болести и проблеми на мъжете.

 

Как да избера качествени хранителни добавки и мултивитамини

Изборът на качествени добавки и мултивитаминни комплекси изисква доверие към марката и проверка на съдържанието - какви химични формули на съединенията се предлагат, дали са най-усвояемите от организма или не, дали са в достатъчни дози и т.н.

В онлайн магазин Biotica.bg може на ниски цени да закупите няколко варианта на витамини за мъже, включително и продукт с пълен набор от нужните съединения. 

Не забравяйте - витаминните нива в организма не зависят само от това, което ядете и приемате допълнително, но и от метаболизма и отделителната ви система. Затова решете евентуални проблеми с тях, за да си гарантирате адекватен ефект от приеманите хранителни добавки.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
bilkovi tinkturi
magazin
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти


Notice: Trying to get property 'keyword' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 218

Notice: Trying to get property 'rating' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 253

Notice: Trying to get property 'special' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 271

Notice: Trying to get property 'price' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 286
0.00 лв

Notice: Trying to get property 'keyword' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 218

Notice: Trying to get property 'rating' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 253

Notice: Trying to get property 'special' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 271

Notice: Trying to get property 'price' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 286
0.00 лв

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гъбата чага най-често расте по брезите, затова се нарича още черна брезова гъба. Рядко се среща по д..

2019-11-28 16:40:48

Близо 40 процента от мъжете над 40 години имат проблеми с еректилната дисфункция и почти 75 процента..

2021-02-02 14:32:10

Еякулацията и оргазмът при мъжете в повечето случаи са еквивалентни, но понякога могат да се различа..

2019-11-29 12:59:09

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56