Заразяване с хламидия или наричана още тихата инфекция

2020-02-05 14:30:00
40
0
Biotica

Инфекцията с Chlamydia trachomatis е една от най-често предаваните инфекции по полов път

Особено често се среща при млади хора на възраст между 15 и 29 години. Данните показват, че до 38-годишна възраст една на всеки три жени и един на всеки пет мъже са били заразени с хламидии поне веднъж. Инфекцията протича с хроничен ход. Предава се при директен лигавичен контакт, като при жените тя се задържа най-вече в цервикалния канал, а при мъжете – в урет­рата и епидидима. Т. нар. елементарни телца са инфекциозната форма на хламидиите. Те са кръгли микроорганизми, с размер 300 nm, които попаднали в клетките на цилиндричния епител чрез набъбване, растеж и делене за около два дни се превръщат в неактивни форми. Така те могат да "преседят" дълго време в клетката без да я разрушат (хронична форма на инфекцията). При умиране на клетките се освобождават много елементарни частици, предизвиквайки гнойно възпаление.
Инкубационният период на хламидиалната инфекция както при мъжа, така и при жената, е трудно определим.
Според много автори, той се движи между три и седем дни. Други смятат, че може да достигне до две седмици. Общо мнение е, че в рамките на три седмици една хламидиална инфекция се развива. Пациенти, които имат анамнеза за вече прекарани други генитални възпаления, демонстрират по-кратък инкубационен период. Инфекцията може да затихне и да се прояви след различно дълъг безсимптомен период. Това е причината 40 до 70% от инфектираните жени да нямат изразена симптоматика. Оставена без лечение, инфекцията може да доведе до тубарен стерилитет, ектопична бременност, преждевременно раждане, както и повишаване риска от инфекция с HPV, поради увреждане на клетъчно-медиирания имунитет от хламидиалния вътреклетъчен причинител.
Поради тази причина основният начин за превенция на усложненията след урогенитална халамидиаза е ефективният скрининг. По-рядко е възможно и вертикално предаване на инфекцията – от майката към плода (перинатално) заразяване, което може да доведе до конюнктивит и интерстициална пневмония при новороденото. При около 85% от инфектираните жени и при около 40% от заразените мъже се открива при скринингови изследвания.

Скринингово изследване се препоръчва при всички жени под 25-годишна възраст, при всички бременни, както и при такива с повишен риск от придобиване на инфекцията. 

Chlamidia trachomatis е нестабилна във външната среда, което налага бързо транспортиране на пробите след вземането им до лабораторията за изследване. За пробовземане могат да се използват памучни или за предпочитане дакронови тампони, но без дървени накрайници.
NAATs -  Nucleic Acids Amplification Tests представляват най-чувствителните тестове за доказване на микроорганизма. Характеризират се с висока специфичност, сравнима с изолирането на причинителя. За разлика от изолационните методи са по-бързи, икономически ефективни и не зависят от условията на транспорт на биологичния материал. Повечето тестове в тази група са основани на polymerase chain reaction (PCR). Поради предимствата, които имат са приети като „златен стандарт“ при диагностициране на хламидийните инфекции.

ПАРАЗИТ КЛИЙНЪР е хранителна добавка, съставена изцяло от натурални продукти. Той е чудесно средство допринасящо за изчистване на тялото от глисти, паразити и бактерии. Основното действие може да се характеризира като цялостна детоксикация на организма. Напълно естественият му състав го прави безвреден, докато активно преодолява негативните ефекти от паразитите в човешкия организъм. 

ДЕЙСТВИЕ:

  • Убива болестотворните вируси, гъбички и бактерии;
  • Извеждане от тялото на червеите и другите вредни многоклетъчни организми, а също и продуктите на тяхната жизнена дейност;
  • Потискане процесите на гниене и ферментация в червата, ускоряване неутрализирането на токсините в черния дроб;
  • Стимулиране секрецията на храносмилателните жлези, отделянето на жлъч и урина;
  • Възстановяване работата на стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, засегнатите участъци на чревната лигавица;
  • Премахване алергичните прояви;
  • Повишаване имунитета, включително антипаразитния;
  • Противовъзпалително действие;

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Стероидната билка възстановява тялото, зарежда с полова мощ и подобрява сперматаСтотици натурални ел..

2022-11-29 17:04:21

Изумителното биле е признато за едно от най-ефикасните на планетата Тайните в природата нямат к..

2022-11-16 15:28:23

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

“Зеленчукът на красотата” премахвал лошия дъх и телесните зловония в Древна Гърция Като чуете з..

2022-11-08 14:16:42

Тези прости билкови отвари хранят имунитета и пестят пари в аптекатаЦветната есен е без съмнение вре..

2022-11-03 16:25:31

Тайната на красивия поглед не е в скъпите процедури и тежката козметикаГрижите за косата при дамите ..

2022-11-02 16:00:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00