▶ 10% БОНУС ОТСТЪПКА С КОД: BONUS10

Заразяване с хламидия или наричана още тихата инфекция

2020-02-05
303
0
Biotica

Инфекцията с Chlamydia trachomatis е една от най-често предаваните инфекции по полов път

Особено често се среща при млади хора на възраст между 15 и 29 години. Данните показват, че до 38-годишна възраст една на всеки три жени и един на всеки пет мъже са били заразени с хламидии поне веднъж. Инфекцията протича с хроничен ход. Предава се при директен лигавичен контакт, като при жените тя се задържа най-вече в цервикалния канал, а при мъжете – в урет­рата и епидидима. Т. нар. елементарни телца са инфекциозната форма на хламидиите. Те са кръгли микроорганизми, с размер 300 nm, които попаднали в клетките на цилиндричния епител чрез набъбване, растеж и делене за около два дни се превръщат в неактивни форми. Така те могат да "преседят" дълго време в клетката без да я разрушат (хронична форма на инфекцията). При умиране на клетките се освобождават много елементарни частици, предизвиквайки гнойно възпаление.
Инкубационният период на хламидиалната инфекция както при мъжа, така и при жената, е трудно определим.
Според много автори, той се движи между три и седем дни. Други смятат, че може да достигне до две седмици. Общо мнение е, че в рамките на три седмици една хламидиална инфекция се развива. Пациенти, които имат анамнеза за вече прекарани други генитални възпаления, демонстрират по-кратък инкубационен период. Инфекцията може да затихне и да се прояви след различно дълъг безсимптомен период. Това е причината 40 до 70% от инфектираните жени да нямат изразена симптоматика. Оставена без лечение, инфекцията може да доведе до тубарен стерилитет, ектопична бременност, преждевременно раждане, както и повишаване риска от инфекция с HPV, поради увреждане на клетъчно-медиирания имунитет от хламидиалния вътреклетъчен причинител.
Поради тази причина основният начин за превенция на усложненията след урогенитална халамидиаза е ефективният скрининг. По-рядко е възможно и вертикално предаване на инфекцията – от майката към плода (перинатално) заразяване, което може да доведе до конюнктивит и интерстициална пневмония при новороденото. При около 85% от инфектираните жени и при около 40% от заразените мъже се открива при скринингови изследвания.

Скринингово изследване се препоръчва при всички жени под 25-годишна възраст, при всички бременни, както и при такива с повишен риск от придобиване на инфекцията. 

Chlamidia trachomatis е нестабилна във външната среда, което налага бързо транспортиране на пробите след вземането им до лабораторията за изследване. За пробовземане могат да се използват памучни или за предпочитане дакронови тампони, но без дървени накрайници.
NAATs -  Nucleic Acids Amplification Tests представляват най-чувствителните тестове за доказване на микроорганизма. Характеризират се с висока специфичност, сравнима с изолирането на причинителя. За разлика от изолационните методи са по-бързи, икономически ефективни и не зависят от условията на транспорт на биологичния материал. Повечето тестове в тази група са основани на polymerase chain reaction (PCR). Поради предимствата, които имат са приети като „златен стандарт“ при диагностициране на хламидийните инфекции.

ПАРАЗИТ КЛИЙНЪР е хранителна добавка, съставена изцяло от натурални продукти. Той е чудесно средство допринасящо за изчистване на тялото от глисти, паразити и бактерии. Основното действие може да се характеризира като цялостна детоксикация на организма. Напълно естественият му състав го прави безвреден, докато активно преодолява негативните ефекти от паразитите в човешкия организъм. 

ДЕЙСТВИЕ:

  • Убива болестотворните вируси, гъбички и бактерии;
  • Извеждане от тялото на червеите и другите вредни многоклетъчни организми, а също и продуктите на тяхната жизнена дейност;
  • Потискане процесите на гниене и ферментация в червата, ускоряване неутрализирането на токсините в черния дроб;
  • Стимулиране секрецията на храносмилателните жлези, отделянето на жлъч и урина;
  • Възстановяване работата на стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, засегнатите участъци на чревната лигавица;
  • Премахване алергичните прояви;
  • Повишаване имунитета, включително антипаразитния;
  • Противовъзпалително действие;
Сподели:

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Бъдете бдителни - бързата диагностика спасява животи!Колоректалният карцином и ракът на ануса са две..

2023-03-26 20:39:45

Феноменът е деликатес номер 1 за космонавтите Ако си мислите, че динозаврите са най-старите оби..

2023-03-23 16:25:56

Край на вълчия глад, преяждането и трупането на мазниниМного хранителни добавки включват комплекси о..

2023-03-22 16:29:08

Само елита в Китай се докосвал до еликсира за красота и хормонален баланс“Кралският лечител на всичк..

2023-03-16 15:45:25

Тайната за здрав сън и свеж ум е тукБудувате с часове, а всъщност сте капнали от умора? Сънят не идв..

2023-03-15 12:58:47

Вталявате се лесно, докато тялото се пълни с енергия Строгите диети и изтощителни тренировки, с..

2023-03-14 13:12:46

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56

Ето го лесния път към спокоен стомах, чисти черва и красиво тялоЗапек, разстройство, киселини, тежес..

2023-02-03 10:02:48