Преддиабетно състояние: по какво да го познаете?

2024-04-22
311
0
1-3 мин.
Преддиабетно състояние: по какво да го познаете?

Хванете критичния момент за спасение от диабета

В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в света се увеличава с плашещо бързи темпове, повече от всякога трябва да научим има ли и каква превенция на болестта, която трайно понижава качеството на живот.

Ранни признаци за метаболитни нарушения, които водят до заболяването, има и ако ги “хванем” навреме, имаме реален шанс да не се причислим към групата на диабетиците. Как да разпознаем този повратен момент, наречен преддиабетно състояние, ще разберем сега. 

 

Какво представлява преддиабетното състояние?

Моментът, в който организмът ни е в рисков етап от развитие на диабет тип 2, е времето за ефективна намеса, ако искаме да се спасим. Тогава се намираме в т.нар. преддиабетно състояние. При изследвания показателите на кръвната захар са леко завишени, но не толкова, че да бъдем диагностицирани като диабетици. Прави се глюкозо-толерантен тест, който изследва как се променят стойностите на глюкозата на гладно и след консумация на сладка напитка. Причината е, че най-често преддиабетно състояние се свързва с развитие на инсулинова резистентност, при която клетките не разпознават хормона, който им доставя глюкоза и не съумяват да я усвоят и превърнат в енергия. Възниква и хиперинсулинемия - излишък на неусвоен инсулин, тъй като нашият панкреас продължава да произвежда от хормона, който органите игнорират. Това води до голямо натоварване и често уврежда жлезата.

Когато състоянието прогресира и неусвоената кръвна захар скочи много над нормалните стойности, се развива диабет тип 2. 

 

Основни симптоми: Как тялото ни казва, че имаме проблем? 

За щастие, в годините се изолират конкретни симптоми на преддиабетно състояние, които дават възможност за по-бърза диагностика и ранно овладяване.

Те включват:

 • неутолима жажда; 
   
 • необяснимо голям апетит, който не се насища - причината е, че клетките, които не допускат инсулина, остават “гладни” за глюкоза и се нуждаят от “гориво”, за да произведат енергия;
   
 • прекалено често уриниране (особено във вечерните часове) - урината става много бледа и лепкава по време на преддиабетно състояние заради съдържанието на неусвоена глюкоза в нея;
   
 • замъглено зрение;
   
 • чести мравучкания и резки изтръпвания в крайниците;
   
 • умора дори при много леки физически натоварвания - клетките не са нахранени, което предизвиква трайно изтощение;
   
 • много бавно зарастване на рани по кожата;
   
 • чести инфекции, които не се поддават на бързо лечение;
   

Рискови фактори за развитие на преддиабетно състояние

Трябва да сте особено бдителни за тези ранни признаци, ако сте в рискова група за развитие на преддиабетно състояние. В нея попадат:

 • хора с наднормено тегло;
 • хора с генетична предразположеност - кръвни роднини диабетици;
 • водене на свръх заседнал начин на живот;
 • жени с поликистозни яйчници;
 • жени, родили бебета с тегло над 4 кг;
 • високо кръвно и високи нива на “лош” холестерол;
 • история или фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания;
 • възраст над 45 години.
   

Как да предотвратим прехода към диабет?

Ако искаме да спрем прогресията на преддиабетно състояние към диабет тип 2, трябва да вземем решителни мерки за качествена промяна в начина си на живот. 
Първа и най-значима стъпка в тази посока е преминаването към здравословно хранене. Адекватната диета за овладяване на преддиабетно състояние, включва повече богати на фибри продукти, растителни мазнини, сурови и пресни плодове и зеленчуци. От месата се допуска пилешкото. Категорично от менюто трябва да се изключат изкуствено подсладените, мазни, тлъсти, пържени и тестени храни. Подходящи рецепти за хранене при преддиабетно състояние може да откриете свободно в интернет пространството. Храни с нисък гликемичен индекс водят до по-бавно освобождаване на глюкоза, което нормализира нивата на кръвна захар. Паралелно трябва да се откажат алкохолът и цигарите, които само утежняват клиничната картина при преддиабетно състояние.

Важно е здравословната диета да се комбинира с повишена физическа активност. Тя представлява активна превенция на затлъстяването, което е рисков фактор номер 1 както за преддиабетно състояние, така и за последващ диабет тип 2.

Балансът между правилното хранене и редовното спортуване ще спомогне за контрол на кръвната захар. Проучвания показват, че повишената физическа активност особено в късните часове на деня намалява риска установеното преддиабетно състояние да прогресира в диабет с над 20%.

На помощ идват и натурални помощници като билки и лечебни растения. Те спомагат за естествено възстановяване на метаболитния баланс и помагат на клетките да усвоят важната глюкоза, доставена от инсулина. Така предотвратяват влошаване на инсулиновата резистентност, която е сред най-честите причини за развитие на преддиабетно състояние, а впоследствие - и на диабет тип 2.

Най-чистите и доказано ефективни екстракти от тези билета (бял трън, глухарче, джинджифил, женшен и др.) Биотика включи в серия натурални продукти за превенция и лечение на диабет и преддиабетно състояние. Те се предлагат на трайно намалени цени в онлайн магазин Biotica.bg.

Ако имате налице дори само 1-2 признака, че се намирате в  преддиабетно състояние, не губете време и направете изследвания. Ранната намеса може да запази качеството ви на живот.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
kozmetika
bilkovi tinkturi
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ментата е добре известна не само с освежаващия си аромат, но и с ценните си терапевтични свойства. Т..

2021-05-14 16:01:59

Елена Зайцева е най-известната билкарка в Русия. Тя познава повече от 1100 вида билки и тяхното изпо..

2019-12-03 14:44:10

Какво знаем за билката котешки нокът и ползите й?Котешкият нокът е много добре позната билка още от ..

2019-12-13 09:52:10

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56