▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Какво да пия при анемия

2024-05-22
284
0
1-3 мин.
Какво да пия при анемия

Как да се отървем от умората, безсънието и главоболието - вижте тук 

Системното чувство на преумора и хроничната липса на тонус в ежедневието са неразположения, които все по-често стават част от живота ни. Мислейки как да подобрим физическото си състояние, за да можем да посрещнем рутинните си задължения и да живеем качествено, е добре да потърсим и източника на своя дискомфорт.

Често зад липсата на сили, сънливостта и вечната умора стои коварната анемия. Понякога състоянието се подценява, но в действителност е заплаха за здравето на много от органите в нашата система. Защо и как да се справим ще разберем в тази статия.

 

Какво означава анемия?

Това е състояние, което настъпва вследствие на сериозен дефицит на червени кръвни телца и хемоглобин в състава на нашата кръв. В резултат тя не доставя нужните дози кислород до тъканите и органите в нашето тяло. 

Зад анемията обичайно стоят други дефицити на витамини и макроелементи в организма. За да се образуват достатъчно еритроцити (червени кръвни телца), заредени с достатъчно хемоглобин, който доставя жизненоважния кислород, трябва да са налице здравословни количества фолиева киселина, желязо и витамин В 12, например. 

Броят на еритроцитите и нивата на хемоглобина у здравия пациент са различни при мъжете и жените, както при деца и възрастни. Състоянието, наричано още малокръвие, може да се прояви във всеки етап от развитие, като не е ограничено до представители на определена възраст. 

За по-чести жертви на анемия се считат жените, предвид менструалния цикъл, бременността и раждането, които често повлияват негативно броя на червените кръвни телца в тялото. Данните сочат, че близо 15 % от дамите между 16 и 50 години страдат почти постоянно от леки форми на малокръвие. 

 

Първи признаци и симптоми при анемия

Без значение какъв е произходът на дефицита на червени кръвни телца, резултатът винаги са разстроени функции на имунната и нервната системи в нашето тяло. Ето ги и основните признаци, че страдаме от анемия:

 • Нескончаема и мъчителна умора;
   
 • Често, дори постоянно главоболие;
   
 • Лошо качество на съня (чувство за недоспиване независимо от часовете покой), инсомния;
   
 • Мравучкане и изтръпване на горните и долните крайници без друга явна причина;
   
 • Тотална липса на концентрация, разсеяност, “отнесеност”;
   
 • Слаба краткосрочна памет, обърквания;
   
 • Повишени тревожност и раздразнителност;
   
 • Студ в крайниците (заради лошо кръвоснабдяване), посиняване;
   
 • Мускулни крампи;
   
 • Образуване на рани в устната кухина (афти);
   
 • Паника, депресивни състояния;
   
 • Симптоми за умствено изоставане и неадекватно поведение (при деца и подрастващи);
   
 • Постоянно чувство на физическа слабост и крайно изтощение.

Ако преживявате няколко от тези симптоми едновременно, е добре да направите изследвания за нива на хемоглобин, еритроцити, желязо, витамин В 12 и фолиева киселина. Резултатите ще потвърдят или отхвърлят съмненията за анемия и ще покажат източника й, ако е налице.

 

Видове анемия

Медицината днес разпознава над 400 вида анемия. Тук ще разгледаме най-често срещаните и третираните в практиката:

 • Желязодефицитна - най-разпространената, обусловена от траен дефицит на желязо в хранителния режим;
   
 • Апластична - много по-рядка, но опасна. Описва състояние, при което костния мозък страда от аномалия, която не позволява да започне производството на червени кръвни телца;
   
 • Хемолитична - когато тялото унищожава еритроцитите по-бързо, отколкото ги произвежда;
   
 • Авитаминозна - възниква като резултат на сериозен недостиг на витамини и минерали в установената диета (особено на витамин В 12 и фолиева киселина);
   
 • Анемия при хронични заболявания - когато възниква като усложнение при тежки болести като рак, СПИН, болест на Крон и т.н. 

Хранителни добавки и билки  

Много са известните лечебни растения, чийто прием лекува както леки, така и тежки форми на анемия. Същите (приемани под формата на чайове, хапчета, таблетки, тинктури и други хранителни добавки) могат да предотвратят и повторната й поява. 

 • Коприва - една от най-мощните билки срещу малокръвие и проблеми на кръвоносната система. Подпомага цялостно процеса по производство на еритроцити и хемоглобин. Освен това съдържа сериозни дози витамин К, който подпомага усвояването на желязото от организма. Съдържа също сериозна концентрация на витамини А и С, които подкрепят възстановяването на тялото при симптоми на анемия като хронична умора, често боледуване, безсъние, главоболие, разсеяност и тревожност;
   
 • Магданоз - вкусната подправка, която може да се приема и под формата на чай, е носител на щедри дози фолиева киселина и също като копривата стимулира кръвотворните функции на костния ни мозък;
   
 • Кръвен здравец - както подсказва името, дадено му от билкарите, билето от векове се използва активно за третиране на малокръвие, кръвоизливи и изобщо проблеми с кръвоносната ни система;
   
 • Глухарче - едно от най-широкоспектърните растения в природата. Освен безценно за бъбреци, жлъчка и черен дроб, то е важно и за имунната и кръвоносната системи. Приемът му увеличава количеството на хемоглобина в кръвта. 

Тези и други мощни природни илачи за анемия екипът на Биотика събра в специализирания си натурален продукт с чисти екстракти срещу малокръвие АНЕМОПРОТЕКТ.  

Още предложения за чиста лимфа и здраво тяло са налице в онлайн магазин Biotica.bg на трайно ниски цени. 

 

Методи за облекчаване и лечение на анемия

Очевидно е, че за активна превенция на състоянието трябва да се установи здравословен хранителен режим с достатъчен прием на желязо, фолиева киселина и витамин В 12. 

Ако не успявате да си ги набавите успешно чрез храната, намерете качествени алтернативни източници и започнете прием за поне 3 месеца, след което проверете стойностите им с изследвания на кръвна плазма. Не ги взимайте безконечно, защото е възможно да стане прекалено натрупване, което заплашва със странични ефекти. 

В менюто застъпете зеленолистни зеленчуци (спанак, коприва, лапад), пресни ядки, червено месо, яйца, млечни продукти и плодове с високо съдържание на нужните елементи (горските са отличен избор за целта). 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
bilkovi tinkturi
kozmetika
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Лидерът на Северен Виетнам открил биологично оръжие, с което направил войниците си имунизирани срещу..

2019-12-03 14:59:32

Лечение с прополис: Съветите на професор НеумивакинПрополисът като антиоксидант не само увеличава пр..

2020-04-15 16:58:31

Хората, които имат човешкия имунодефицитен вирус (HIV), живеят по-дълго благодарение на комбиниранат..

2019-12-11 10:53:48

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56