Лечебните свойства на копривата са известни отдавна. Още по времето на Древна Гърция, Диоскорид и Хипократ. Тогава раните на пациентите се лекували със свеж сок от коприва.
Свикнали сме да мислим за това жилещо растение като за плевел, но то съдържа широк спектър от хранителни вещества и може да бъде полезно при голямо разнообразие от заболявания.
Копривата е мултивитаминно растение, освен това витамините в нея се съдържат в доста висока концентрация. Известно е, че тя съдържа два пъти повече аскорбинова киселина, отколкото касисът и лимонът.
Богата е на витамини К, Е и В, както и на важни микроелементи: желязо, магнезий, мед, калций и други. Също така листата на копривата съдържат флавоноиди, танини, танини, фитонциди, органични киселини, хлорофил, гликозиди и други. Не е изненадващо, че копривата се счита за толкова добър тоник. Растението е в състояние да възстанови нарушените функции на вътрешните органи и да нормализира работата на организма и метаболизма като цяло.
Копривата съдържа силиций и органични киселини, които повишават устойчивостта на организма към бактерии, токсини, радиация, укрепва имунната система и предотвратява недостига на кислород. Често се препоръчва за употреба при хронични заболявания, когато общата устойчивост на организма е значително намалена.
ПОЛЗЕНИ СВОЙСТВА
В народната медицина копривата се използва като отхрачващо, антиконвулсивно, тонизиращо средство. Има положителен ефект върху храносмилателната система и метаболизма. Попадайки в тялото, подобрява функционирането на червата, подобрява съсирването на кръвта, понижава нивата на захар и укрепва кръвоносните съдове.
При редовен приема на коприва, имунната система се подсилва и човек става по-малко податлив на различни вируси и радиация.
Дозировка |
Дневна доза |
по 40 капки, разтворени в минерална вода или сок, 2 пъти на ден. |
Съдържание в опаковка |
Нетно количество: 100мл |
Препоръчвана доза от продукта за дневен прием: |
80 капки |
Съставки на база дневен прием |
Етанол 62-68 об. % |
|
Екстракт от Коприва /Urtica Dioica/ |
540mg |
Съхранение |
На сухо и тъмно място при температура под 30°С |
|
илия панайотов