Брадикардия - сърцето е бавно

2019-11-13
577
0
1-3 мин.
Брадикардия - сърцето е бавно
 • Бавен пулс – каква е границата?
 • За сметка на това, възможинте причини за смущение в работата на синусивия възел или пък в предаването на импулсите му могат да бъдат множество:

  1. Дефицит на миокарда или на кръвоснабдяването му;
  2. Инфекциозни заболявания;
  3. Инфилтративни заболявания – саркоидоза, хемохроматоза и др.;
  4. Автоимунни заболявания – системен лупус еритематодес, ревматизъм, склеродермия и др.;
  5. Генетични аномалии;
  6. Дефекти в структурата на сърцето и проводната система след преживян инфаркт или травма
  7. отравяния с медикаменти и др.
  8. Симптоми на брадикардията


  Най-често състоянието остава незабелязано от заесегнатия човек и се установява при преглед от лекар. Понякога обаче, то провокира симптоми, говорещи за недобрата функция на сърцето – съответно тъканите не получават достатъчно богата на кислород кръв. Това се изразява в усещане за умора, обща слабост, задух, като състоянието може да прогресира дори до синкоп – припадък.


 •  Брадикардия – кои са нужните изследвания?

Забавянето в ритъма на сърцето е известно като брадикардия. С напредване на възрастта, както и в някои определени ситуации, е нормално понякога сърцето да бие по-бавно от обичайното. В редки случаи този феномен може да е свързан със сърдечна аномалия. Ако се касае за това, то отклонението от скоростта на ритъма може да бъде както интермитентно – появяващо се за известно време и отшумяващо, така и постоянно.

Обикновено брадикардията не причинява симптоми, освен ако сърдечният ритъм не се забави рязко или пък в прекалено голяма степен. Умора, задух или общо неразположение биха могли да нарушат ежедневието на засегнатия при това положение.

Бавен пулс – каква е границата?

Като брадикардия се дефинира сърдечна честота по-ниска от нормалната, или – под 55 удъра на минута. Стига тя да не се дължи на сърдечни аномалии и болести, то пулсът остава ритмичен и се касае за синусова брадикардия. Тя е нормален феномен у добре тренираните спортисти, както и при възрастните хора, при които сърдечният ритъм се забавя с напредване на възрастта.

Докато сърдечната честота може да бъде до 150 удара на минута у новороденото, то тя може да достигне стойности до около 60 у възрастните хора, особено тези над 80 годишна възраст.

Причини за брадикардията:

Те могат да се подразделят на две основни групи – обвързани или необвързани с проблем, произтичащ от самото сърце.

 • Некардиологични причини биха могли да бъдат хипотиреоидизъм (ниско ниво на щитовидните хромни), повишено вътречерепно налягане, отклонения в серумното ниво на калий и много други.
 • Медикаментозен произход на състоянието не е изключен, особено при прием на медикаменти за сърдечни болести (например бетаблокери), за хипертония, за хипертиреоидизъм (свръхфункция на щитовидната жлеза) и др.
 • Сърдечните причини са обвързани с източника на сърдечния ритъм. Той произлиза от особена структура – синусов възел – разположена в дясното предсърдие. Тя създава електрически импулс на равен интервал от време, който по проводната система се предава на всички клетки на миокарда и причинява неговото съкращение. Установяването на брадикардия би могло да сигнализира за аномалия на синусовия възел или за смущение в предаването на импулса, генериран в него.

 

За сметка на това, възможинте причини за смущение в работата на синусивия възел или пък в предаването на импулсите му могат да бъдат множество:

 1. Дефицит на миокарда или на кръвоснабдяването му;
 2. Инфекциозни заболявания;
 3. Инфилтративни заболявания – саркоидоза, хемохроматоза и др.;
 4. Автоимунни заболявания – системен лупус еритематодес, ревматизъм, склеродермия и др.;
 5. Генетични аномалии;
 6. Дефекти в структурата на сърцето и проводната система след преживян инфаркт или травма
 7. отравяния с медикаменти и др.
 8. Симптоми на брадикардията


Най-често състоянието остава незабелязано от заесегнатия човек и се установява при преглед от лекар. Понякога обаче, то провокира симптоми, говорещи за недобрата функция на сърцето – съответно тъканите не получават достатъчно богата на кислород кръв. Това се изразява в усещане за умора, обща слабост, задух, като състоянието може да прогресира дори до синкоп – припадък.


 Брадикардия – кои са нужните изследвания?


Скоростта на сърдечните съкращения е много променлива спрямо състоянието на организма и може силно да варира при различни изисквания – боледуване, спорт, температура – околна и на тялото, емоционални вълнения и др. Ето защо засичането на брадикардия не изпраща пациента директно и веднага към кардиолог.

При установяването ѝ личният лекар обикновено ще се опита да елиминира възможните медикаментозни причини, както и да проучи дали човекът има фамилни особености в това отношение. В търсене на причината е възможно да се назначат допълнителни различни изследвания, като при изключване на други причини пациентът се насочва към лекар специалист – кардиолог.

Обикновено първото изследване при кардиолог е електрокардиограмата, която дава графичен израз на елетрическата активност на сърцето и унагледява особеностите на ритъма му. Ако се касае за интермитентна брадикардия е възможно към момента на прегледа пациентът да е с нормална честота. В тези случаи лекарят може да препоръча провеждане на холтер-изследване със записване на 24-часова електрокардиограма. Допълнителни изследвания като ехокардиографията и стрес-екг биха могли да допълнят диагностиката при необходимост.

Пейсмейкър – прибягва се до него при тежка брадикардия


Лечението зависи, разбира се, от причината за брадикардията. Ако се касае за извънсърдечни причини, то терапията е насочена към тях.

В случаите, в които симптомите нарушават качеството на живота, е необходима интервенция. Ако причината е медикамент, чието прекратяване е невъзможно, то пейсмейкърът е метод на избор. Процедурата се извършва под локална (местна) упойка, може да се приложи и при пациенти в напреднала възраст, и позволява да се възстанови нормалният ритъм на сърцето – съответно и на живота.


СИЛНО СЪРЦЕ, ДОБРО ЗДРАВЕ

Благодарение на билките в КАРДИОКСИН има широкоспектърно действие и може да се прилага както профилактично, така и при нарушения на функциите на сърдечно-съдовата система, мозъчните функции и при някои смущения в ендокринната система.


ДЕЙСТВИЕ

 • Комбинацията на Гинко Билоба и Арония, съдейства за :
 • Подобряване на нивата на кръвното налягане;
 • Поддържане нормалната пропускливост на кръвоносните съдове;
 • Поддържане нормалното оросяване на крайниците;
 • Засилване на кръвооросяването;
 • Подобряване кръвообращението;
 • Подобряване работата на коронарните артерии;
 • Успокояване на нервната система; 


КАРДИОКСИН букет от билкови екстракти може да закупите от тук. При покупка на 3 или повече продукта получавате подарък книжка с лечебните билки на България. https://biotica.bg/cardioxin-pri-visoko-kravno-i-holesterol

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
magazin
special
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

А ако се е появила и хрема – тогава смесвате 1 капачка кислородна вода с чаша вода и промивате запуш..

2020-04-15 16:47:04

Не зная кое е по-лошо – ракът или лечението му.Самото заболяване е достатъчно, за да ви накара да се..

2020-01-08 16:04:00

Бъбреците са един от най-важните човешки органи. Разположени са от двете страни на торса и основната..

2020-01-02 17:19:08

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56