▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Как да се предпазим от инфаркт?

2024-05-23
201
0
1-3 мин.
Как да се предпазим от инфаркт?

Вземете тези мерки веднага, за да спасите живота си

Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт на планетата. Процентът на хората, които страдат от тях, се увеличава стремглаво през последните десетилетия, особено в развитите държави. 

Причината не е трудна за отгатване. Основен фактори за развитие и евентуални опасни усложнения при сърдечни болести е нездравословният начин на живот и вредните навици, които го определят. 

Два са най-опасните удара върху нашите здраве и живот - инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Какво трябва да ядем и пием, кои билки помагат да заздравим сърцето и кръвоносната си система, за да предотвратим сърдечния удар - отговорите следват сега.

 

Какво е инфаркт?

Инфаркт на миокарда, известен още като сърдечен удар, настъпва, когато до сърцето не достига достатъчно количество кръв. В резултат ако липсва спешно лечение тези части от сърдечния мускул (миокарда), които остават лишени от кръв и кислород (при настъпила исхемия), те загиват (некротизират). Ако това се случи, претърпяваме масивен инфаркт, който е много опасен за живота.  

Най-често до удара се стига заради запушване на кръвоносните съдове (двете коронарни артерии, които захранват сърцето) вследствие на образувана тромбоза или значителни атеросклеротични плаки, натрупани по стените на съдовете. 

Инфарктът на миокарда е най-честият причинител на “внезапна” смърт на планетата. Затова е от животоспасяващо значение бързо да се регистрират ранните признаци за опасността от него и да се реагира своевременно, за да е възможно неговото предотвратяване.

 

Симптоми за предстоящ инфаркт

Ранните сигнали, че може да предстои както мини, така и масивен сърдечен удар, включват:

 • Респираторен дистрес - остър недостиг на въздух, който води до паника;
 • Избиване на студена пот по тялото;
 • Силна болка като от натиск върху гръдния кош;
 • Замаяност, дезориентация, объркване;
 • Гадене и повръщане;
 • Болезнено усещане зад гръдната кост, което се разпространява към врата, корема или лявата ни ръка;
 • Извънредно високо кръвно налягане и силно учестен пулс;
 • Болка или изтръпване в горната част (шията, челюстта, врата) на тялото (заради нарушено кръвоснабдяване).

Моменталното търсене на лекарска помощ е задължително при само един от тези симптоми, особено ако попадате в една от следните рискови групи:

 • Мъже и жени в напреднала възраст - над 65 години;
 • Наличие на хронично сърдечносъдово заболяване;
 • Наличие на фамилна история на тежки сърдечни заболявания и претърпени инсулт или инфаркт на миокарда;
 • Затлъстяване;
 • Активно тютюнопушене и/или системна злоупотреба с алкохол - и двата навика прогресивно водят до натрупване на мазнини и токсини в кръвта, образуване на обемни плаки по съдовете и на практика предпоставят бъдещо запушване на кръвоносния поток и инфаркт на миокарда;
 • Трайно обездвижване - застоялата лимфа не позволява редовното пречистване на кръвта и насищането й с нови дози кислород - и двете са важни условия за успешно предотвратяване на сърдечен удар;
 • Завишена концентрация на лош (LDL) холестерол в кръвта;
 • Диета, лишени от полезни храни (източници на фибри, витамини и минерали) за сметка на пържени, мазни, тлъсти, подсладени и тестени храни;
 • Излагане на силен емоционален стрес в ежедневието или преживяване на екстремен такъв вследствие на травматично събитие;
 • Пациенти с развит захарен диабет.

 

Как да се предпазим?

Уточняването на рисковите фактори ясно показва пътя за превенция на евентуален инфаркт на миокарда и още цяла поредица потенциално опасни сърдечносъдови заболявания. 

А именно - изоставянето на вредните житейски навици за сметка на полезни такива, които осигуряват добра физическа форма и условия за пречистване на кръвта и кръвоносните съдове.

 

За да избегнете инфаркт:

 • Откажете алкохола и цигарите;
 • Започнете ежедневна програма с активно движение в рамките на поне 1 час;
 • Свалете излишните килограми и поддържайте здравословно тегло;
 • Избягвайте източниците на прекомерен стрес;
 • Хранете се така, че да не трупате мазнини и холестерол в кръвоносната система. 

 

Забранени храни при инфаркт

При непосредствена опасност от сърдечен удар или вече преживян такъв, храните, които трябва незабавно да се премахнат от режима ви, са тези от животински произход, представляваща щедри източници на холестерол: всички видове месо (особено червените), карантии, кайма, яйца, мляко и млечни продукти, масло, мас. 

Вместо тях в диетата е добре да се застъпят източници на омега-3 мастни киселини (мазните риби, авокадо и др.), пресни плодове и зеленчуци, богати на естествени фибри и антиоксидантни. Препоръчват се също зърнените храни и бобовите култури като превенция и особено след  вече преживян инфаркт на миокарда.

Какво (не) трябва да правим след инфаркт?

При преживян мини сърдечен удар, има непосредствена опасност от втори такъв, този път масивен и в пъти по-опасен. Затова ако сме претърпели инфаркт на миокарда, е от жизненоважно значение да ограничим източниците си на стрес до абсолютен минимум и да се фокусираме върху почивка, бавни и постепенни разходки на чист въздух, редовно хранене с леки и питателни храни. 

В никакъв случай не бива да се допуска завръщане към вредни навици като пиене на алкохол или тютюнопушене. Така на практика отваряме вратата за втория (вероятно фатален) удар на сърцето.  

Билки и добавки 

Има много полезни лечебни растения, които спомагат за пречистването на кръвта от токсините, плаките и лошия холестерол - основните виновници за настъпване на сърдечен удар. Сред най-мощните естествени щитове срещу инфаркт на миокарда са: 

 • Глог - съдейства за нормализиране на кръвното налягане и учестения пулс, спомага за насищане на кръвта с кислород;
 • Семе от грейпфрут - със своите феноли и антоцианини спомага за активното кръвообразуване и очистването на кръвоносните съдове от натрупаните плаки;
 • Гинко билоба - растението е активна превенция на тромбози и съдейства за насищане на кръвта с кислород. Тези свойства го правят безценен помощник за превенция и възстановяване след сърдечен удар;
 • Арония - съдържа най-високо количество феноли и антоцианини. Спомага за образуване на кръвни телца, укрепване на стените на кръвоносните съдове, разтваряне и изхвърляне на мазнини и плаки от кръвта, ефективно понижение на високото кръвно налягане.

Чисти екстракти от тези полезни растения Биотика вложи в своите натурални  продукти за здраво сърце.  

Много полезни хранителни добавки под формата на капсули и тинктури за чиста кръв и здрави кръвоносни съдове открийте сега намалени цени в онлайн магазин Biotica.bg

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
special
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Близо 40 процента от мъжете над 40 години имат проблеми с еректилната дисфункция и почти 75 процента..

2021-02-02 14:32:10

По-голяма част от фолиевата киселина в тялото ни е свързана с транспортни протеини и по-специално ал..

2020-01-07 15:15:31

Поставянето на електроди на главата, по които тече ток, звучи страшно. Когато обаче се прилага прави..

2019-11-06 17:18:01

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56