▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Откриха протеин, чрез който би могло да се влияе срещу Алцхаймер

2019-12-12
369
0
1-3 мин.
Откриха протеин, чрез който би могло да се влияе срещу Алцхаймер

Често срещан протеин играе решаваща роля за регулирането на белите кръвни клетки в мозъка, което може да има важно значение при борбата срещу болестта на Алцхаймер, става ясно от публикация в Communications Biology.


Екип от Университета на Алберта, Канада, установи, че наличието на протеина CD33 може да понижи риска от развитие на дементивната болест. Той се намира в микроглиите, които са специфични имунни клетки-микрофаги на мозъка. 

Протеинът обаче се среща само при 10% от населението. Според учените, ако се намери начин по-разпространеният вариант на протеина да получи сходни функции, вероятно би могло да се изнамери ефективно средство срещу алцхаймер. 

По думите на имунолога Матю Макаули, ръководител на провелата изследването лаборатория и Абшишек Бхаттачърджи, негов автор, има смисъл в търсенето на причинно-следствена връзка между CD33 и коварната болест и тестване на терапевтични стратегии за превръщането на микроглията от опасна към защитаваща от болестта, използвайки протеина. 

Микроглията има потенциала да „чисти“ амилоидните плаки, които се образуват при заболяването и увреждат нервната система, чрез фагоцитоза. Това е процес, при който се случва поглъщане и преработване на увредените и опасни молекули. Според Макаули тази способност на клетките може да бъде използвана, за да се забави прогресията на алцхаймер или дори да се постигне обратен ефект.

По данни на Алцхаймер асоциацията в САЩ през 2012 г. са диагностицирани 5,4 млн. Пациенти с болест на Алцхаймер. През 2050 г. се очаква това число да възлезе на 16 млн. 747 000 са диагностицираните с болестта или друга форма на деменция канадци. Болестта засяга повече от 44 млн. души по целия свят.За България има около 60 000 диагностицирани пациенти по данни на Гражданско сдружение Алцхаймер България.
Въпреки че рискът от болестта нараства пропорционално с напредването на възрастта и по-голяма част от болните са над 65 години, има случаи на покосени 40- и 50-годишни хора.
Диагнозата се поставя при наличие на множествен когнитивен дефицит, проявен чрез нарушения на паметта и други когнитивни функции, включително организиране, планиране на ежедневните дейности и поведението. Ходът на заболяването е необратим и постепенно прогресиращ, водейки до значителен упадък в професионалните и социалните изява в сравнение с преди. Има 3 степени за клинична диагноза. Дементният синдром изисква отсъствие на друго неврологично, психиатрично или системно заболяване, предизвикващо деменция.
Предклиничният стадий продължава около 10 години, като той се открива при клинично здрави хора, без данни за проява на когнитивни нарушения. При тези хора при позитронно-емиционна томография се открива повишено натрупване на амилоидни плаки в мозъка. 
При втория стадий има леко нарушение на когнитивните функции, които все още не създават затруднения в ежедневните дейности.
При третата фаза, когато и са масовите случаи на диагностициране на заболяването, се различава когнитивен упадък и промяна на поведението, влияещи на способността на засегнатия да функционира в ежедневието.

КАКВО Е МУЛТИТОНИК И НУЖЕН ЛИ Е ТОЙ?

МУЛТИТОНИК е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, тази хранителна добавка комбинира в съдържанието си витамини и природни билки, които действат активно, подпомагайки концентрацията, придаващи сила и енергия. Работи за допълване нуждите на тялото и за подсилване на цялостното здраве.
МУЛТИТОНИК съдържа вещества, наречени адаптогени. Това са растения, чиито фитохимичен състав подпомага човешкия организъм да запази вътрешния си баланс и бързо да възстанови баланса с околната среда. Те са безвредни и оказват активиране на физиологичните процеси при здравите хора. Въздействат на клетъчно ниво. Билките в състава повишават капацитета на индивида за физическа работа и осигуряват засилен приток на постоянна енергия през целия ден. Осигуряват резерв от приспособима енергия, който може да се ползва при извънредно физическо напрежение и по време на възстановяване от изтощение – когато организмът се нуждае най-много от това. Съставките на МУЛТИТОНИК подпомагат увеличаването и усвояването на желязо (Fe), участващо в образуването на костите, зъбите и тъканите, като по този начин се грижи за тяхното здраве. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Малцина знаят, че съществува една билка, която всъщност е единственият враг на грипа, простудата и и..

2019-12-03 15:14:08

Hapoднaтa мeдицинa ycпeшнo лeĸyвa cлyчaитe, зaceгнaти oт тиxaтa eпидeмия нa диaбeтa. B тoвa ce e yбe..

2019-12-18 12:01:21

Порфирий Корнеевич Иванов – Паршеке учил хората как да се лекуват натурално, да се закаляват, да се ..

2019-12-05 12:56:33

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56