▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

Откриха протеин, чрез който би могло да се влияе срещу Алцхаймер

2019-12-12
188
0
Biotica

Често срещан протеин играе решаваща роля за регулирането на белите кръвни клетки в мозъка, което може да има важно значение при борбата срещу болестта на Алцхаймер, става ясно от публикация в Communications Biology.


Екип от Университета на Алберта, Канада, установи, че наличието на протеина CD33 може да понижи риска от развитие на дементивната болест. Той се намира в микроглиите, които са специфични имунни клетки-микрофаги на мозъка. 

Протеинът обаче се среща само при 10% от населението. Според учените, ако се намери начин по-разпространеният вариант на протеина да получи сходни функции, вероятно би могло да се изнамери ефективно средство срещу алцхаймер. 

По думите на имунолога Матю Макаули, ръководител на провелата изследването лаборатория и Абшишек Бхаттачърджи, негов автор, има смисъл в търсенето на причинно-следствена връзка между CD33 и коварната болест и тестване на терапевтични стратегии за превръщането на микроглията от опасна към защитаваща от болестта, използвайки протеина. 

Микроглията има потенциала да „чисти“ амилоидните плаки, които се образуват при заболяването и увреждат нервната система, чрез фагоцитоза. Това е процес, при който се случва поглъщане и преработване на увредените и опасни молекули. Според Макаули тази способност на клетките може да бъде използвана, за да се забави прогресията на алцхаймер или дори да се постигне обратен ефект.

По данни на Алцхаймер асоциацията в САЩ през 2012 г. са диагностицирани 5,4 млн. Пациенти с болест на Алцхаймер. През 2050 г. се очаква това число да възлезе на 16 млн. 747 000 са диагностицираните с болестта или друга форма на деменция канадци. Болестта засяга повече от 44 млн. души по целия свят.За България има около 60 000 диагностицирани пациенти по данни на Гражданско сдружение Алцхаймер България.
Въпреки че рискът от болестта нараства пропорционално с напредването на възрастта и по-голяма част от болните са над 65 години, има случаи на покосени 40- и 50-годишни хора.
Диагнозата се поставя при наличие на множествен когнитивен дефицит, проявен чрез нарушения на паметта и други когнитивни функции, включително организиране, планиране на ежедневните дейности и поведението. Ходът на заболяването е необратим и постепенно прогресиращ, водейки до значителен упадък в професионалните и социалните изява в сравнение с преди. Има 3 степени за клинична диагноза. Дементният синдром изисква отсъствие на друго неврологично, психиатрично или системно заболяване, предизвикващо деменция.
Предклиничният стадий продължава около 10 години, като той се открива при клинично здрави хора, без данни за проява на когнитивни нарушения. При тези хора при позитронно-емиционна томография се открива повишено натрупване на амилоидни плаки в мозъка. 
При втория стадий има леко нарушение на когнитивните функции, които все още не създават затруднения в ежедневните дейности.
При третата фаза, когато и са масовите случаи на диагностициране на заболяването, се различава когнитивен упадък и промяна на поведението, влияещи на способността на засегнатия да функционира в ежедневието.

КАКВО Е МУЛТИТОНИК И НУЖЕН ЛИ Е ТОЙ?

МУЛТИТОНИК е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, тази хранителна добавка комбинира в съдържанието си витамини и природни билки, които действат активно, подпомагайки концентрацията, придаващи сила и енергия. Работи за допълване нуждите на тялото и за подсилване на цялостното здраве.
МУЛТИТОНИК съдържа вещества, наречени адаптогени. Това са растения, чиито фитохимичен състав подпомага човешкия организъм да запази вътрешния си баланс и бързо да възстанови баланса с околната среда. Те са безвредни и оказват активиране на физиологичните процеси при здравите хора. Въздействат на клетъчно ниво. Билките в състава повишават капацитета на индивида за физическа работа и осигуряват засилен приток на постоянна енергия през целия ден. Осигуряват резерв от приспособима енергия, който може да се ползва при извънредно физическо напрежение и по време на възстановяване от изтощение – когато организмът се нуждае най-много от това. Съставките на МУЛТИТОНИК подпомагат увеличаването и усвояването на желязо (Fe), участващо в образуването на костите, зъбите и тъканите, като по този начин се грижи за тяхното здраве. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

Какво представлява хроничната умора Спите дълго, но се будите безсилни и смазани? Нямате физическ..

2023-09-26 15:03:55

Защитете се от вируси и алергии ефективно сега  Смяната на сезоните е сериозно предизвикател..

2023-09-26 14:44:09

Ето как да регулирате кръвната захар с ароматния дар Без съмнение диабетът е едно от най-големите..

2023-09-18 10:25:14

Ако хапваме от тях, съхраняваме зрението и избягваме глаукома Очните заболявания се увеличават пр..

2023-09-12 13:07:47

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56