▶ 5% БОНУС ЗА ВСИЧКО С КОД BLACK ДО 30.11.

3 начина за по-добро храносмилане

2020-01-20 08:47:57
12
0
Biotica

След като изядете лека закуска или обикновен обяд, често ли усещате дискомфорт с храносмилането? Ако е така, не сте сами. Според едно проучване, почти 75% от американците редовно изпитват някаква форма на стомашно-чревен дискомфорт, като подуване на корема, газове, тежест, киселини. Лошата новина е, че тези симптоми са ясен знак, че храносмилателната ви система се нуждае от помощ. Добрата новина е, че е много лесно да се подобри храносмилането, ако опитате да приложите на практика някои от седемте предложенията на Манди Фроелич, от truththeory.com. Според докладите на Scientific American 95% от серотонина в тялото се произвежда в червата. Ясно е, че здравословното храносмилане трябва да бъде приоритет.


1. Пийте вода: какво влияние оказва върху храносмилането

Без съмнение сте чували, че трябва да консумирате поне по 2 л. вода на ден. Това не е случайно избрано количество. Когато не приемате достатъчно вода, се натоварва храносмилането и започвате да страдате от проблеми с изхождането (запек). Съветваме да консумирате до 1 чаша вода по време на основно хранене – така избягвате риска да разредите стомашния сок и да затрудните процеса на храносмилане.


2. Храносмилателните ензими: как да си ги набавим

Предлагаме ви да включите в менюто тези няколко храни поне за един месец и веднага ще усетите разликата. И така…

Ананас. Този прекрасен плод е истинска бомба от ензими. В него се съдържа веществото бромелаин, което има много силен противораков и противовъзпалителен ефект. Отделно от това , в него се съдържат ензими, които много добре действат в процеса на смилане , известни като цистеин протеиназа.

Храни богати на фибри . Това са : овесените ядки, ябълките , леща , грах и булгур / с това не се изчерпва списъка, това са най- често използваните храни/ . Трябва да знаете ,че по- богатият на фибри режим води до по- голяма ситост, а от там и до намаляване на килограмите по естествен начин. Много добре се отразява и на холестерола, но не трябва да се прекалява и да се консумират само тези храни , защото това пак ще доведе до дисбаланс

Кълновете- това са семената и ядките , които се накисват във вода и се консумират в суров вид. Те са много богати на ензимни енхибитори. Кълновете и суровите семена са истински елексир след като се накиснат. Те ще снабдят организма ви с целия набор от ензими за да може вашата  храносмилателната система да е в перфектна форма.

Банани. Това са плодове, които освен голямо количество калий , съдържат и голямо количество на два протеина- амилаза и малтаза. Амилазата се намира в слюнката ни и разгражда въглехидратите, а малтазата разгражда малцовата захар.

Авокадо. Това е плод с най- много мазнини. Той съдържа ензима липаза , който е се секретира от панкреаса. Можете от авокадо да си направите страхотна паста , която да ви бъде страхотна сутрина закуска . Ето и рецептата : Взимате 2 средно големи авокада , измивате ги и ги обелвате. С вилица ги пасирате и към тях нарязвате на ситно червена чушка. Допълвате с един изцеден сок от лимон и разбърквате. Получава се страхотна паста. Опитайте!

Пчелен прашец. Той съдържа не само безценни микроелементи , но е и цар по съдържание на ензими -над 5.000 бр. Ако не сте алергични можете да добавите пчелен прашец към мюсли, овесени ядки, шейкове и смутита или други закуски.


3. Не преяждайте: кога всъшност сме изяли повече, от колкото трябва и как да контролираме процеса?

Причините за състоянието са различни и действат в своята съвкупност. От една страна се установява генетична предразположеност към системно преяждане. Вероятността за отключване на склонност към преяждане е по-висока при хора във фамилията, на които има регистрирани случаи на хранителни разстройства. Възрастта също има значение. По-голям процент от засегнатите от хиперфагия са в диапазона от 15 до 25-годишна възраст.

Рискови фактори за отключване на хиперфагия са продължително спазваните диети и периоди на гладуване. С относително най-голяма тежест са психологическите предразполагащи фактори. Ниската лична самооценка, основана на комфликт между обществения идеал за външен вид и реалното физическо състояние, е в основата на прекомерното хранене.

Прекомерното хранене се проявява като компенсаторен модел на поведение, при което чрез хранене се освобождава натрупано психическо напрежение. Хроничният стрес и въобще всяко едно нарастващо противоречие във вътрешния свят на хората може да създадат подходяща психологична среда за отключване на хранително разстройство.


Съвети от Биотика.

  • Консумирайте чайове, приготвени от билки като лайка, анасон и мента.
  • Практикувайте повече упражнения, за да стимулирате движенията на червата.
  • Консумирайте повече фибри, като заложите на пълнозърнести храни.
  • Избягвайте дразнители като алкохола, кафето и оцета.
  • Дъвчете храната бавно и се наслаждавайте на всяка хапка. Не яжте в бързината и свикнете да режете храната на малки парчета.
  • Избягвайте да ядете в моменти, когато сте ядосани, нервни или тревожни.

ЗАЩО Е ВАЖНО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО?

Доброто ни здравословно състояние върви ръка за ръка с правилното функциониране на храносмилателната ни система. Колко пъти на ден се храним, с каква храна и как се усвоява тя – това са основните въпроси, които трява да си задаваме. Гастронетерологичният тракт има за задача да абсорбира и обработи полезните вещества от храната, освен това предпазва тялото от различни токсини. Много важен е и балансът между „добри” и „лоши” бактерии, поддържането на балансирана флора в тънките черва, нормалната перисталтика и редовната елиминация на отпадъчните продукти от тялото. Стомашно-чревният тракт съдържа най-голям брой имунни клетки и също така е дом на т. нар. гастро-ентеро-нервна система, обединяваща най-голямата и най-сложна организация на неврони извън централната нервна система.

СИМПТОМИ ПРИ НЯКОИ ПРОБЛЕМИ С ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

  • Спазми и дискомфорт ниско в корема;
  • Усещане за парене в областта на хранопровода и устната кухина;
  • Усещане за подуване на корема и червата;
  • Болка и дискомфорт в стомашната област;
  • Затруднено ходене по голяма нужда;
  • Хронична тазова болка;
  • Чести позиви за ходене по голяма нужда;
ГАСТРОКСИН е букет от билкови екстракти, създаден по рецептурите на акад. Хлебаров благодарение на които:

  • Oблекчава страданията при язва, гастрит, колит, киселини, гастроезофагиален рефлукс и др.;
  • Намалява стомашната киселинност;
  • Има газогонно и спазмолитично действие;
  • Има положителен ефект при стомашно-чревни неразположения;

ГАСТРОКСИН МОЖЕ ДА СЕ ПОРЪЧА ТУК

https://biotica.bg/gastroxin-za-hranosmilatelnata-sistema


Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Стероидната билка възстановява тялото, зарежда с полова мощ и подобрява сперматаСтотици натурални ел..

2022-11-29 17:04:21

Изумителното биле е признато за едно от най-ефикасните на планетата Тайните в природата нямат к..

2022-11-16 15:28:23

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

“Зеленчукът на красотата” премахвал лошия дъх и телесните зловония в Древна Гърция Като чуете з..

2022-11-08 14:16:42

Тези прости билкови отвари хранят имунитета и пестят пари в аптекатаЦветната есен е без съмнение вре..

2022-11-03 16:25:31

Тайната на красивия поглед не е в скъпите процедури и тежката козметикаГрижите за косата при дамите ..

2022-11-02 16:00:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Постигнете баланс между хормони и килограми само с натурални средстваВсички знаем, че за едни хора о..

2022-09-12 12:16:12

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00