ЗАЩО Е ВАЖНО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО?
СИМПТОМИ ПРИ НЯКОИ ПРОБЛЕМИ С ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
След като изядете лека закуска или обикновен обяд, често ли усещате дискомфорт с храносмилането? Ако е така, не сте сами. Според едно проучване, почти 75% от американците редовно изпитват някаква форма на стомашно-чревен дискомфорт, като подуване на корема, газове, тежест, киселини. Лошата новина е, че тези симптоми са ясен знак, че храносмилателната ви система се нуждае от помощ. Добрата новина е, че е много лесно да се подобри храносмилането, ако опитате да приложите на практика някои от седемте предложенията на Манди Фроелич, от truththeory.com. Според докладите на Scientific American 95% от серотонина в тялото се произвежда в червата. Ясно е, че здравословното храносмилане трябва да бъде приоритет.
1. Пийте вода: какво влияние оказва върху храносмилането
Без съмнение сте чували, че трябва да консумирате поне по 2 л. вода на ден. Това не е случайно избрано количество. Когато не приемате достатъчно вода, се натоварва храносмилането и започвате да страдате от проблеми с изхождането (запек). Съветваме да консумирате до 1 чаша вода по време на основно хранене – така избягвате риска да разредите стомашния сок и да затрудните процеса на храносмилане.
2. Храносмилателните ензими: как да си ги набавим
Предлагаме ви да включите в менюто тези няколко храни поне за един месец и веднага ще усетите разликата. И така…
Ананас. Този прекрасен плод е истинска бомба от ензими. В него се съдържа веществото бромелаин, което има много силен противораков и противовъзпалителен ефект. Отделно от това , в него се съдържат ензими, които много добре действат в процеса на смилане , известни като цистеин протеиназа.
Храни богати на фибри . Това са : овесените ядки, ябълките , леща , грах и булгур / с това не се изчерпва списъка, това са най- често използваните храни/ . Трябва да знаете ,че по- богатият на фибри режим води до по- голяма ситост, а от там и до намаляване на килограмите по естествен начин. Много добре се отразява и на холестерола, но не трябва да се прекалява и да се консумират само тези храни , защото това пак ще доведе до дисбаланс
Кълновете- това са семената и ядките , които се накисват във вода и се консумират в суров вид. Те са много богати на ензимни енхибитори. Кълновете и суровите семена са истински елексир след като се накиснат. Те ще снабдят организма ви с целия набор от ензими за да може вашата храносмилателната система да е в перфектна форма.
Банани. Това са плодове, които освен голямо количество калий , съдържат и голямо количество на два протеина- амилаза и малтаза. Амилазата се намира в слюнката ни и разгражда въглехидратите, а малтазата разгражда малцовата захар.
Авокадо. Това е плод с най- много мазнини. Той съдържа ензима липаза , който е се секретира от панкреаса. Можете от авокадо да си направите страхотна паста , която да ви бъде страхотна сутрина закуска . Ето и рецептата : Взимате 2 средно големи авокада , измивате ги и ги обелвате. С вилица ги пасирате и към тях нарязвате на ситно червена чушка. Допълвате с един изцеден сок от лимон и разбърквате. Получава се страхотна паста. Опитайте!
Пчелен прашец. Той съдържа не само безценни микроелементи , но е и цар по съдържание на ензими -над 5.000 бр. Ако не сте алергични можете да добавите пчелен прашец към мюсли, овесени ядки, шейкове и смутита или други закуски.
3. Не преяждайте: кога всъшност сме изяли повече, от колкото трябва и как да контролираме процеса?
Причините за състоянието са различни и действат в своята съвкупност. От една страна се установява генетична предразположеност към системно преяждане. Вероятността за отключване на склонност към преяждане е по-висока при хора във фамилията, на които има регистрирани случаи на хранителни разстройства. Възрастта също има значение. По-голям процент от засегнатите от хиперфагия са в диапазона от 15 до 25-годишна възраст.
Рискови фактори за отключване на хиперфагия са продължително спазваните диети и периоди на гладуване. С относително най-голяма тежест са психологическите предразполагащи фактори. Ниската лична самооценка, основана на комфликт между обществения идеал за външен вид и реалното физическо състояние, е в основата на прекомерното хранене.
Прекомерното хранене се проявява като компенсаторен модел на поведение, при което чрез хранене се освобождава натрупано психическо напрежение. Хроничният стрес и въобще всяко едно нарастващо противоречие във вътрешния свят на хората може да създадат подходяща психологична среда за отключване на хранително разстройство.
Съвети от Биотика.
- Консумирайте чайове, приготвени от билки като лайка, анасон и мента.
- Практикувайте повече упражнения, за да стимулирате движенията на червата.
- Консумирайте повече фибри, като заложите на пълнозърнести храни.
- Избягвайте дразнители като алкохола, кафето и оцета.
- Дъвчете храната бавно и се наслаждавайте на всяка хапка. Не яжте в бързината и свикнете да режете храната на малки парчета.
- Избягвайте да ядете в моменти, когато сте ядосани, нервни или тревожни.
ЗАЩО Е ВАЖНО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО?
СИМПТОМИ ПРИ НЯКОИ ПРОБЛЕМИ С ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
- Спазми и дискомфорт ниско в корема;
- Усещане за парене в областта на хранопровода и устната кухина;
- Усещане за подуване на корема и червата;
- Болка и дискомфорт в стомашната област;
- Затруднено ходене по голяма нужда;
- Хронична тазова болка;
- Чести позиви за ходене по голяма нужда;
- Oблекчава страданията при язва, гастрит, колит, киселини, гастроезофагиален рефлукс и др.;
- Намалява стомашната киселинност;
- Има газогонно и спазмолитично действие;
- Има положителен ефект при стомашно-чревни неразположения;
ГАСТРОКСИН МОЖЕ ДА СЕ ПОРЪЧА ТУК
https://biotica.bg/gastroxin-za-hranosmilatelnata-sistema