Какво да пия при хашимото?

2024-04-25
2112
0
1-3 мин.
Какво да пия при хашимото?

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата

Хормоналният дисбаланс и автоимунните заболявания са сред най-често срещаните здравословни проблеми днес. Начинът на живот и хранене повлияват на биохимичните процеси в нашето тяло.

Една от най-честите жертви на рисковите фактори от средата е нашата щитовидна жлеза. Макар да е миниатюрна, тя контролира важни хормони и ензими, отговорни за процесите в нашия организъм. Когато балансът им е нарушен трайно, се сдобиваме с автоимунно заболяване.

Може би най-често срещаното такова е тиреоидит на хашимото. Представлява силно възпаление на щитовидната жлеза, при което нашата имунна система започва да произвежда антитела, които я атакуват. В резултат тя започва да работи със силно намален капацитет и става почти неактивна. Процесът се нарича  хипофункция и изправя организмът ни пред сериозни рискове от трайни увреждания. Има и случаи на болни от хашимото, при които се наблюдава хиперфункция на жлезата (хипертиреоидизъм).

  

Какви са симптомите на хашимото?

За да се преборите успешно със заболяването, от ключово значение е да засечете ранни симптоми, които да ви изпратят при специалист във възможно най-ранен етап от развитието му.

Ето някои признаци, които издават сериозен проблем с щитовидната жлеза:

 • Образуване на гуша - получава се забележимо издуване в предната част на шията, където е разположена пеперудената по форма щитовидна жлеза. Причинява се от нейното уголемяване вследствие на възпалението. Може да няма болка от отока, а само усещане за пълнота в гърлото.
 • Необяснима умора и отпадналост;
 • Необяснимо рязко качване на килограми;
 • Безпричинни болки в мускули и стави;
 • Свръхчувствителност към студ;
 • Болезнено чувствителна, изтъняла, лесно ранима и трудно заздравяваща кожа;
 • Уголемен език;
 • Констипация (запек);
 • Чупливи нокти;
 • Депресивни състояния - повишена тревожност, раздразнителност, апатия и други съпровождащи психични аномалии;
 • Подпухнали очи;
 • Разсеяност, трудно запаметяване;
 • Бавен сърдечен ритъм;
 • Проблеми със забременяването;
 • Много суха, изтъняла и окапваща коса; 

 

Основни методи за диагностика на заболяването

Хашимото се диагностицира след проведена консултация с ендокринолог и назначаване на серия изследвания. Първо се установява дали е налице аномалия във формата и размера на щитовидната жлеза, прави се ехография.

Впоследствие се пускат кръвни изследвания за установяване на стойностите на хормони на жлезата (TSH, FT4, FT3) и антитела (ТАТ и МАТ). При TSH над нормата се слага диагноза хипотиреоидизъм, а при понижени нива - хипотиреоидизъм. В практиката се срещат и случаи на болни от хашимото, при които антитела не се регистрират.

 

Кои фактори увеличават риска от хашимото?

Най-голям риск от развитие на заболяването има при жени на средна възраст, макар мъже и по-млади дами също да са уязвими. Други утежняващи фактори, които увеличават шанса от хашимото, са наличие на диабет, прием на хормонални лекарства (или противозачатъчни таблетки) или сърдечно-съдови проблеми. Открива се и връзка между хашимото и пропускливи черва вследствие на стомашно-чревни инфекции. В резултат на възпалителните процеси и патогенните организми се получава свръхактивация на имунния отговор, което води до развитие на автоимунно заболяване и хормонален дисбаланс. В такъв случай трябва да се консултирате и с гастроентеролог, който да третира чревните проблеми, довели до хашимото. Обичайно терапията включва диета, пробиотици и ензими за нормализиране на чревната флора.

Счита се, че се излагаме на повишена опасност от проблем с щитовидната жлеза, системно се храним нездравословно и лишаваме организма от важни витамини, минерали и аминокиселини.

Какво да предприемем, за да овладеем симптомите?

Активна превенция на всякакви автоимунни заболявания се явява редовното прочистване на организма от токсични отпадъци, които причиняват инфекции и алармират нашата имунна система. За целта е най-добре да се заложи на хранителни добавки с чисти екстракти от билки (такива на трайно ниски цени предлага онлайн магазин Biotica.bg), както и на чайове от лечебни растения.

За превенция и лечение на симптоми на хашимото екипът на Биотика разработи специален продукт с полезни и биологично изчистени съставки - ТИРО ЕКС.  Чрез мощните антиоксиданти в състава си хранителната добавка оптимизира електролитния транспорт в тялото и естествено регулира хормоните и функциите на щитовидната жлеза, като я пази от възпалителни процеси и болезнено уголемяване.

Разбира се, към натуралните добавки е добре да се прибавят и здравословни диети с повече пресни и богати на фибри храни, които осигуряват нужните витамини, минерали и аминокиселини за силна имунна система. Доказано добре при болни от хашимото повлиява преминаване към хранителен режим без глутен и казеин. Причината е в трудната преработка на пшеничните и млечните изделия. Те повишават риска от стомашно-чревни инфекции, които объркват имунната система. При много заболели се изключват и всякакви зърнени храни от менюто. Добре е да се намали и приемът и въглехидрати. Те повишават естрогена и натоварват щитовидната жлеза. Това е и вероятната причина дамите често да страдат от хашимото - любовта към сладкото и зърнените изделия. Препоръчва се вместо тях да се набляга на здравословни мазнини - авокадо, кокосово масло, органично телешко месо.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
special
bilkovi tinkturi
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Витамин Д е познат още и като “слънчевият витамин”. Той се синтезира по естествен път от тялото, ког..

2020-10-09 14:21:07

Когато сме се заели с отслабване и оформяне на тялото, е важно да знаем как да се храним преди и сле..

2021-01-07 17:12:35

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56