▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

7 съвета как да се справим с летните вируси и инфекции за едно безгрижно лято

2023-08-31
448
0
1-3 мин.
7 съвета как да се справим с летните вируси и инфекции за едно безгрижно лято

Ето го ценният наръчник как да спасите тялото и почивката си

Макар традиционно есента и зимата да се славят като сезони на грипове, настинки и вирусни инфекции, в действителност лятото крие не по-малко предизвикателства за нашето здраве. Най-топлите годишни месеци, които обичайно прекарваме в пътувания, почивки и екскурзии, излагат тялото ни на много опасности. 

Освен чисто температурните заплахи в големите горещини, лятната ваканция може да ни задоми и с поредица неприятни вируси и инфекции, които не просто ще провалят планирания годишен отпуск, а и ще сринат нашия имунитет

Свикнали сме да считаме, че от летните вируси най-уязвими са децата. Кой не го е преживял - почивка с малчуган, който видга темепература, повръща, има обилно разстройство и отпада физически. От същите, че и други популярни инфекции страдат и възрастни с добре изградена имунна система.

Нека видим кои са най-разпространените летни вируси и как точно ни повалят

 • ротавирусни инфекции - като лятна чума по плажове и басейни. Те са виновни за най-упоритите и мъчителни диарии през летния сезон. На старта заразазата се проявява често с висока температура (особено при малките деца), придружена след това с особени остри болки в горната половина на корема до пъпа. 

После неприятните вируси носят изтощителна диария и инфекции на червата, гадене, повишена киселинност и често обилно повръщане. Фекалиите са воднисти и с остра миризма, предизвикват възпаление на кожата със сърбеж и болка. Ако не се вземат точните мерки за овладяване на ротавирусните инфекции, може да се стигне до принудителна хоспитализация заради обезводняване. 

Обичайно мъките около тези вируси продължават между 3 и 7 дни, като симптомите започват в рамките на денонощие след заразяването, което става по въздушно-капков или досег до повърхност с бактерии. 

 • ентеровируси - предават се предимно чрез контакт, като могат да имат и орален вход в организма. Изключително разпространени са тези вируси около всякакви водни басейни. Поразяват очите, устата, носоглътката, гърлото. Протичат с висока (понякога опасно висока!) температура, кожни и гърлени инфекции, запушен нос (с гъст секрет), повръщане, диария, гадене. Често чрез тях се развиват и конюнктивити. Тялото и мускулатурата са възпалени, усещат се болки и схващания.
 • аденовируси - тези вируси са най-мъчителни за децата. Причиняват скоростно повишаване на телесната температура, гадене и повръщане. Усещат се неприятни спазми, може да се появи и кашлица. Често причиняват и странични инфекции като конюнктивит.

Освен тези три групи, има още цял куп вируси, които циркулират по плажа, около басейна, до реката или езерото. Топлото време прави размножаването им изключително бързо и лесно, а полуголите тела, изпотяването и къпането с още много хора на единица водна площ, гарантира скоростно заразяване и много неприятни инфекции по тялото.

Кои са основните варианти за детокс и прочистване

След като установихме че летните вируси са агресивни и дебнат отвсякъде с готовност да провалят паметно дълго чаканата ни почивка, е време да обърнем внимание на похватите за тяхното пресичане. Повечето правила за превенция на тези инфекции могат да ви прозвучат банално, но без тях сте просто поредната жертва на милостта на заразите в отпускарския сезон.

 • Засилете личната хигиена - сигурно се подразбира, но това е условие номер 1 да запазите своето здраве през лятото. Освен къпане след прибиране от плаж, застраховайте се с душове преди и след всяко влизане във водата, ако разбира се са налице условия за това. Измивайте и слънцезащитния крем, след което нанасяйте нов слой - първо, за да е по-ефективен, и второ - за да не задържа бактерии на вируси по кожата. 

Ако няма възможност да се ползвате чиста вода до басейна или морето, вземете си дезинфекциращи продукти или поне мокри кърпички. Почиствайте ръцете си, особено преди да се докосвате по лицето и устата, защото точно така проникват най-коварите стомашни вируси, които причиняват инфекции. Перете банските си костюми с топла вода и препарат след всяко плажуване и за предпочитане ги изсушавайте на слънчева светлина. Измивайте старателно и обувките - джапанки, сандали или други, които ползвате около водните басейни. 

 • Хранете се разумно - втората причина за лошо храносмилане, инфекции в стомаха и червата, диария и общ дискомфорт е недобре подготвената за консумация храна. Ако консумирате месни продукти, уверете се, че са преминали качествена термична преработка. В ястията не използвайте сосове, чията трайност не знаете. Особено внимателни бъдете със зарзавата от сергии и пазари на улицата. Измивайте щателно с чиста вода и за предпочитане обелвайте, преди да ядете. Бъдете особено нащрек при консумация на алкохол по барове и заведения.
   
 • Обилна хидратация - за превенция на вируси и инфекции от първостепенно значение е да се приемат добра количество течности (особено вода!). Те ни правят по-устойчиви на горещини и бактерии, които дебнат отвсякъде. Спомагат също за по-добър тонус, ефективно храносмилане и по-бърз метаболизъм. 
   
 • Физическа активност - по време на лятната почивка много от нас са склонни да се прикрепят за шезлонга и да прекарат цял ден в мързелуване. Залежаването обаче помага на коварните вируси да ни повалят. Движението, от друга страна, осигурява добра циркулация на кръвта, подобрява оросяването и улеснява преработката на приетите храна и напитки. 
   
 • Спазвайте дистанция - докосвайте се до колкото се може по-малко хора и предмети, пипани от тях. Ако пък се сигурни, че някой около вас е вече потърпевш от летни вируси, спазвайте дистанция и избягвайте да стоите в помещение с него повече от 2-3 минути без свеж въздух. Всички стомашни инфекции се предават много бързо чрез контакт и ако се заразите, до денонощие ще сте в положението на вече болния.
   
 • Засилете имунитета си - приемайте натурални средства за подсилване на имунната система. Пийте пресни сокове или билкови чайове, които подкрепят червата, метаболизма и общата устойчивост на организма.
   
 • Направете здравословен детокс - няма по-добро време за пречистване на тялото от летния сезон. Консумирайте храни, богати на фибри, пийте много течности, движете се активно и за по-добър ефект си помогнете с някой от натуралните детокс продукти на Биотика, които сега са на трайно намалени цени в онлайн магазин Biotica.bg. 

Не подценявайте летните вируси, преди да станете жертва на тежки инфекции, които понякога трудно се лекуват. Ако не успеете да се справите със заразите сами, потърсете помощ навреме. Лекарска намеса може да предотврати тежки усложнения.  

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
bilkovi tinkturi
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Високото кръвно налягане или хипертонията е често срещан проблем днес, сред много хора, и той в голя..

2020-11-06 10:32:00

Πpи лeчeниe нa ĸaмъни в бъбpeцитe cи пoмoгнeтe c peцeпти oт нapoднaтa мeдицинaΠpи ĸaмъни в бъбpeцитe..

2019-12-05 13:19:30

Доц. д-р Красимир Янев е ръководител на Катедрата по урология към Медицинския факултет на МУ-София и..

2019-11-29 13:06:17

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56