Безплатна доставка на всички поръчки над 50 лв.

Д-р Иван Йорданов припомня: Сенната хрема изисква точна диагностика и продължително лечение

Световната Здравна Организация /СЗО/ поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 - 40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила през последните 20 години. 15 - 20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма.

Алергията е защитна реакция на имунната система. Едно от най-често срещаните алергични заболявания е сенната хрема - алергия към полени .

Това е алергия, причинена от цветен прашец от дървета, треви и храсти. Поленът от околния въздух се отлага върху лигавиците на носа, очите и устата. Също така той влиза в контакт с кожата и може да проникне в бронхите, което причинява симптоми на алергия при чувствителни хора.

Как да разберете дали сте алергичени към цветен прашец? 

Най-честият симптом на алергичен ринит е кихането. Освен това често може да се появи сърбеж в носа, усещане, че носът иска да се надраска отвътре. Почти веднага към тези признаци се присъединяват зачервяване, сърбеж в очите и сълзене. Симптомите на алергията са подобни на тези при инфекциозно заболяване, но разликата е в телесната температура.
Разликата в симптомите е, че при инфекция температурата се повишава почти веднага. При алергии - рядко, само в случай на хронични заболявания.

Как да се предпазите от алергии?

 • Маски – За да намалят симптомите на сеннахрема се препотъчва хората с алергии да използват лични предпазни средства. 
 • Слънчеви очила - Когато вървите по улицата, идващият въздух ще носи поленови частици в очите ви. Конюнктивит може да се развие от този контакт, затова се препоръчва да се носят слънчеви очила.
 • Дръжте полените извън стаята - При сухо, ветровито време е препоръчително страдащите от алергии да останат вкъщи и да не отварят прозорците. Ако все пак решите да проветрите стаята, тогава се препоръчва прозорецът да бъде покрит с марля. Това ще попречи на основния поток от цветен прашец да влезе в жилището.
 • Поддържайте дрехите си чисти - По време на сезона на цъфтеж, много прашец се натрупва върху дрехи, особено яки, маншети и шапки. Когато се приберете, трябва да свалите горното си облекло и за предпочитане да се преоблечете в друго, ако сте вкъщи. През този период трябва да перете дрехите си малко по-често, но можете да го правите на кратки цикли, така че прашецът да се измие.
 • Чистота на тялото – При много силен цъфтеж, страдащите от алергии също могат да наблюдават кожни реакции. Поленът може да се натрупва по лицето, зад яката и по ръцете. Мъжете, които носят вратовръзка, често страдат от дерматит в областта под яката поради натрупване на цветен прашец. При пристигането си у дома е препоръчително да вземете душ. Ако това не е възможно, тогава изплакнете поне откритите части на тялото: лицето, ръцете, врата.
АЛЕРГОКСИН е комплекс от билкови екстракти създаден по рецептурите на акад. Хлебаров с доказано действие, благодарение на които подпомага организма при алергични симптоми като:
 • Кихане;
 • Силно повишена секреция от носа;
 • Сърбеж и парене в носа, очите, устата;
 • Сълзене от очите в отговор на раздразнение;
 • Чувствителност към прах;
 • Подуване, зачервяване и сърбеж на кожата;
 • Симптомите свързани с алергичен ринит и кожни реакции;

Търсене

Категории

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина