▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Защо е важно да се отървем от паразитите в стомаха?

2023-03-28
4622
0
1-3 мин.
Защо е важно да се отървем от паразитите в стомаха?

Ето какво правят червеите, като нахлуят в тялото ни

Само от мисълта за паразити, всеки го побиват тръпки. И макар да ни се иска да вярваме, че сме застраховани от тази напаст, това просто не е вярно. Всички знаем, че глисти с различни размери и форми намират път към органите дори на пеленачетата, които в повечето случаи се отглеждат в максимално хигиенизирана среда. 

Вредните организми могат да проникнат в нашия организъм от най-различни места. Всяка повърхност, до която се докосваме, земята, по която вървим, храната, която ядем, и дори водата, която пием, могат да ни снабдят с паразити. 

Често нашествието се случва и в собствените ни домове, колкото и шокиращо да звучи. Пропуски в личната и домашната хигиена, (влизане с мръсни обувки, неизмиване на ръце след пипане на различни предмети, мухъл, влага) могат да костват много на нашето здраве. Особен риск са, за съжаление, домашните любимци. Колкото и да ги обичаме, факт е, че по козината им се намират стотици яйца на гадинки вследствие на навиците им да се облизват и чешат в различни повърхности. Често след контакт с животни в стомаха ни попада червей, който после преминава в червата, за да се храни с тъкан и кръв. Затова е от особена важност винаги да мием старателно ръце, след като милваме любимците си. В противен случай може да настаним патогенни организми в стомаха, червата и другите си жизнеспособни органи. 

Дори и при идеална хигиена обаче паразитите могат да си пробият път към нас чрез храна, вода, друг човек, външно животно или просто някакъв предмет. Затова не бъдете склонни да неглижирате темата, защото ако останат незабелязани, може да стане страшно. 

В стомаха ни често попадат протозои - едноклетъчни организми, които се размножават и хелзинти - пораснали многоклетъчни паразити, които не могат да се възпроизвеждат, но нарастват сериозно по размери. Има стотици различни видове от всеки. За да не нахлуват в нашия стомах, трябва да се вглеждаме в това какво ядем и пием. Недобре изпеченото месо, сухите мезета и нефилтрираната вода, независимо с какъв произход, носят риск да се окажем гостоприемници на глисти. Същото важи за неизмитите плодове и зеленчуци. 

По същество паразитите не могат да живеят дълго в един стомах. Пречка е наличието на солна киселина, която разгражда техните външни мембрани. Това обаче не ги спира да мигрират към всички съседни органи, където колонизират и разрушават, причинявайки опасни инфекции. Такъв е инстинктът за самосъхранение на малките кръгли червеи, например. Ние ги поглъщаме под формата на яйца и ларви. Те попадат в стомаха, но не могат да се развият там. Затова единствен вариант е да се “пренесат” в нашите черва, където започват да се хранят и да нарастват. Точно това се случва с аскарите. Те влизат в стомаха през белите дробове (при поглъщане на жилав болестотворен секрет - храчка, често се наблюдава при малките деца). След това обаче не могат да се оцелеят и се местят на по-удобно място. Достигат между 30 и 40 см. на дължина.

Има обаче по-големи възрастни паразити, които имат възможността да се развиват и в стомаха ни. Такъв паразит е тенията. В зряла възраст той достига между 4 и 10 метра дължина (!) и може спокойно да вегетира в стомаха. Излишно е да казваме, че това е огромна опасност за нашето физическо оцеляване. Когато големи паразити заживеят в стомаха, преодолявайки химическата киселинна бариера и адаптирайки се към вътрешната среда в нашия организъм, те нарушават цялата дейност на стомашно-чревния тракт и причиняват поредица опасни състояния като диспепсия. Колкото по-дълго продължи житието и битието им в нашите черва или стомах, толкова по-вероятно е да развием безкраен низ от инфекции и заболявания. 

За да избегнем най-опасните сценарии за нашето здраве, трябва да се оглеждаме за симптоми на паразитно нашествие. От жизнено значение е да обърнем внимание на тези неразположения навреме, за да вземем мерки и да се отървем от гадините, преди да ни нанесат колосални поражения.

Ето ги основните сигнали, че сме атакувани от паразити:

➤ остър дискомфорт в стомаха - парещи болки, колики и спазми без друго обяснение;

➤ нарушения в храносмилането - стомахът се подува, често усещаме гадене и замайване, повръщаме;

➤ нередовно изхождане - продължителният запек или наличието на необяснима диария, странният мирис и вид на изпражненията, особено наличието на кръв в тях, са червен флаг за паразити;

➤ липса на апетит;

➤ недохранване, постоянен глад, отслабване - ако не спирате да чувствате глад и не достигате задоволителна ситост след обилно хранене, най-вероятно сте се сдобили с вид глисти, които ограбват хранителните вещества, които поглъщате. Ако явлението е придружено от рязка загуба на тегло, няма никакво съмнение, че сте приютили червеи в стомаха или червата си;

➤ анемия - внезапното развитие на анемия при възрастен често се обяснява с нашествение на паразити, защото много от тениите се хранят с кръв;

➤ умора, липса на тонус - ако не успявате да съберете сили за нищо, а качеството на съня ви е незадоволително въпреки всичките ви усилия, значи вредни организми причиняват щети на тялото и разстройват жизнения ви цикъл;

➤ депресия, избухливост - наличието на паразити в стомаха, а впоследствие - и на други места, неминуемо се отразява и на психическото ни състояние. Докато неканените гости неусетно рушат органи и системи в тялото, мозъкът остава недохранен и неподготвен да се справя с предизвикателствата; 

➤ сърбежи по кожата - паразитната обремененост често манифестира на повърхността чрез различни обриви и образувания по кожата, които обичайно са придружени с дразнещ сърбеж;

➤ скърцане със зъби - обичайно се наблюдава нощем, но не е изключение да се появява и през деня. Случва се неволно в отговор на движенията на паразити в стомаха или червата;

➤ ставни болки - усещат се като артрит, а всъщност са причинени от нахлуването на червеи в ставната течност; 

Забележите ли някой от тези симптоми, не губете време и направете изследвания, за да разберете под заплаха ли са жизненоважните ви органи. Запомнете - колкото по-дълго останат паразитите, толкова повече ще бъдат и толкова по-големи опасности ще ви грозят. Особено, ако се касае за някои от видовете, които мигрират чрез кръвта. Тогава се компрометира цялото кръвообращение и всички сме наясно какво значи това за здравето. 

Стана ясно, че не можем да се застраховаме достатъчно от нашествие на паразити. Можем обаче бързо да усетим симптомите и да вземем своевременни мерки. 

Съществуват много ефективни комбинации от билки, които са напълно способни да се разправят с гадините, които ни разяждат. Добре е да се помисли и за детоксикираща терапия за органите, където сме установили, че са пребивавали паразити. Биотика предлага био продукти на изгодни цени за всички проблеми, на които могат да ни изложат зловредните организми. Потърсете необходимото в онлайн магазина за натурални добавки - Biotica.bg. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Проф. Хендрик Щреек, ръководител на Института по вирусология към Университетската клиника в Бон, е о..

2020-03-23 14:45:23

Ако ви се случва това, “потърсете” червеи в стомаха и червата Мисълта ще ви ужаси, но почти всеки..

2023-06-02 09:27:22

Прекомерното натрупване на пикочна киселина в ставите е причина за развитие на заболяването на опорн..

2020-11-10 11:39:05

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56