▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

За какво помага приемът на водорасли?

2024-06-15
266
0
1-3 мин.
За какво помага приемът на водорасли?

Ето какво лекуват древните растения

Днес водорасли се ползват еднакво активно в медицината, козметиката, кулинарията и бизнесът с горива. Широкото им приложение се дължи на уникалните им история, структура и състав. Богатствата, които съдържат, ги правят незаменими източници на здраве, красота и енергия.

Какво представляват водораслите?

Те са талусни растения, които населяват планетата от почти 2 милиарда години. Смята се, че са имали уникална роля за оформянето на екосистемите на Земята чрез процеса фотосинтеза. 

Растат както в сладки, така и в солени (морски) водни басейни. Различават се по своята форма, цвят, структура и органичен състав. Размножават се както полово, така и безполово и принадлежат едновременно към царства Растения и Протиста. 

Изключителните им качества ги правят предмет на цяла наука, която го изследва - алгология (от латински Algae - водорасло).

 

Какви видове водорасли съществуват?

По света са категоризирани над 30 000 вида. У нас се срещат около 4000. Сред тях има едноклетъчни, многоклетъчни и колониални организми. 
Най-чести диференциация се прави на основата на цвета. От него се оформят подотделите:

 • Зелени водорасли - това е най-многочислената група от талусните растения. Отличават се с десетки ползи за здравето, сред които: контрол над кръвната захар, контрол над апетита, улеснено изгаряне на мазнини от тялото, антимикробно и антигъбично действие, подкрепа за остро зрение и уникални свойства за детоксикация и извеждане на тежки метали от тялото. Благодарение на редки полизахариди в състава си укрепват имунната система, намаляват оксидативния стрес върху клетките и се проявяват с ярко противораково въздействие. Намират широко приложение в козметиката, защото спират стареенето на клетките, хидратират в дълбочина и изглаждат повърхността на кожата. Виден представител на този вид е хлорелата.
   
 • Сини водорасли - имат синкаво-зелен цвят и се смята, че произлизат от цианобактерии. Тази група се отличава с изключително богат на нутриенти състав. Хранителната им стойност е особено висока заради концентрацията на протеини в състава им. Най-известният представител е несъмнено спирулината, която се счита както за суперхрана, така и за потентно алтернативно средство за укрепване на здравето. Тя е популярна съставка в хранителни добавки за контрол на кръвното и холестерола, пречистване на токсини от тялото, укрепване на баланса в микробиома, имунна защита и протекция при излагане на радиация. Богата е на витамини от група В, йод, мед и желязо. Препоръчва се силно при хора с анемия и имунни проблеми.
   
 • Кафяви водорасли - най-богатите на йод от талусните растения. Това ги прави силно лечебни при състояния с критичен дефицит на йод като автоимунни нарушения, хормонален дисбаланс, косопад, радиация, токсично натравяне, дегенеративни нервни заболявания и други. Съдържат ценното вещество алгин, което се влага в скъпи кремове против стареене и удължава значително срокът им на годност. Едновременно с това тази уникална за растенията съставка помага страшно много за отслабване, като засилва чувството на ситост. Типичен представител е мехурчестото водорасло.
   
 • Червени водорасли - обединяват над 7000 вида и разполагат с високи стойности на полизахариди в своя състав. Широко се ползват в противоракови и имуноподдържащи терапии, но са безценни и за външно приложение върху кожата, постигайки очевиден подмладяващ ефект. Японците, които консумират големи количества от тях, са нацията с най-нисък риск и процент заболели от рак на дебело черво, като учените установяват явна връзка между двете явления.

 

Как да включим приема на водораслите в ежедневието си?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото ако някои от талусните растения са ядливи, то други не са. Техните качества трябва да се проучват и да се види какви са възможностите за прием - под формата на богата на витамини и минерали суперхрана в менюто, като съставки в кремове и други продукти за кожа или със сушени екстракти на прах или под формата на таблетки и капсули като хранителни добавки

Трябва да се има предвид, че когато се провежда лечебна терапия на хронични заболявания приемът им може да повлияе на действието на други медикаменти. Затова се консултирайте с лекуващия лекар, преди да си ги самопредпишете като допълващо лечение. 

Възможно е да се появят и странични ефекти от прием на водорасли поради изключителното богатство на различни елементи в състава им. Затова при подуване, гадене, повръщане, диария или обриви направете тест за алергия. 

Как да избера качествени хранителни добавки с водорасли на пазара?

Ако не искате да гадаете ефектите и правилните начини за ядене на древните талусни растения, потърсете доказани и качествени по състав хранителни добавки с концентрирани екстракти за пиене. 

Биотика предлага уникална комбинация от сини, зелени и кафяви водорасли в Green Detox x3. Продуктът, както и всички други в онлайн магазин Biotica.bg  се предлага на трайно ниски цени и е снабден със сертификат за качество на състава си. Препоръчва се при:

 • автоимунни заболявания;
 • токсично натоварване на организма;
 • затлъстяване, трудно отслабване;
 • аномалии с кръвното и кръвната захар;
 • висок холестерол;
 • проблеми с храносмилането;
 • нарушен метаболизъм;
 • слаб имунитет;
 • сърдечно-съдови и онкологични заболявания.
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Златният корен може да повиши устойчивостта на организма към вредни ефекти от физически, химичен и б..

2021-03-17 16:55:36

Правилната обмяна на веществата означава добър метаболизъм. Ако имаме такъв, организмът ни ще изхвър..

2020-10-05 11:30:04

Какви са опасностите и как да ги предотвратим  Ежегодно над 3000 души само в България се диа..

2024-06-10 09:54:00

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56