Висока пикочна киселина: Симптоми, причини и как да се справим с хиперурикемията

2023-07-20
5274
0
1-3 мин.
Висока пикочна киселина: Симптоми, причини и как да се справим с хиперурикемията

Ето как да се спасим от подагра и още опасни болести без лекарства

Добре известно е, че повишената пикочна киселина е източник на опасни за здравето ни проблеми. За да ги разберем и да се предпазим навреме, е нужно да знаем малко повече по темата. Например фактът, че всъщност става дума за напълно органичен и дори ценен за здравето ни продукт, образуван от нашето тяло при регулярна обмяна на веществата при разграждане на молекули, отговорни за синтеза на ДНК и РНК - т.нар. нуклеотидни пурини.

Какво означава хиперурикемия ?

Пикочната киселина е най-важните антиоксиданти в нашата кръв и отговаря за неутрализацията на свободните радикали, които увреждат клетките и водят до злокачествени заболявания.
При нормален сценарий, когато количествата й са в норма, тя се отстранява чрез урината. Когато обаче се завишат прекомерно, се задържа в нашата кръв и следват поредица опасни процеси. Явлението е известно с термина хиперурикемия и трябва да се съблюдава, ако не искаме натрупаният органичен продукт да се отложи в кръвта и бъбреците, след което да кристализира и да проникне в мускулите, ставите и сухожилията, предизвиквайки сериозни и болезнени възпаления.

Кои са първите симптоми на хиперурикемия ?

Проблем представлява ранното диагностициране на хиперурикемия, тъй като често отсъстват характерни симптоми. Системното завишаване на нивата на пикочна киселина в тялото може да доведе до камъни в бъбреците (нефролитиаза), проблеми с черен дроб, сърдечно-съдови и ставни заболявания. Обичайно чак при тяхното развитие се открива причинителят и то след специално назначени кръвни изследвания и данни за повишени количество пурини в нашата урина.

Ако вследствие на хиперурикемия развием подагра например, симптомите, които ще усетим, са свързани със силни болки предимно в долните крайници и пръстите, които не позволяват свободно движение (т.нар. подагрични кризи) и са често съпроводени с отоци. Ако пък засегне сърцето ни, може да се отключат високо кръвно налягане, учестен пулс, аритмия, задух и затруднено дишане.

При хиперурикемия се засяга и работата на нервната система, в частност тази на мозъка. Появяват се депресивни периоди, силно повишена раздразнителност, тежка мигрена, инсомния, агресивни епизоди и дори припадъци.

Както се разбира, контролът на образуваната пикочна киселина е от голямо значение за нормалния ни живот.

Основни причини и допустими норми на пикочна киселина

➤ Генетична предразположеност - възможно е заради генетични мутации да липсват важни белтъци, които помагат за извеждане на наличната пикочна киселина с урината.
➤ Възраст - макар хиперурикемия да се среща във всички възрасти, безспорно най-характерно е за хора над 60-годишна възраст. Неслучайно точно те най-много страдат от болки в стави. Не са застраховани обаче и децата. При тях хиперурикемия се диагностицира трудно, защото видимите прояви често се асоциират само с алергии - кожни обриви (при бебетата се получават около памперса) и отоци, дерматит, в редки случаи се достига и до псориазис. Типичен симптом в ранната детска и тийнейджърска възраст е нощното (по-рядко дневното) напикаване. Нерядко се наблюдава нарушение в развитието на говорния апарат (като заекване), постоянни болки в коремната област или нервни тикове. Разбира се, всички изброени състояния рядко се свързват с повишена пикочна киселина и затова персистират във времето поради неразпознаване на първопричината за тяхната поява. При мъже, жени, деца и хора от третата възраст има различни норми за стойности на пикочна киселина в кръвна проба, които се проверяват в конкретната лаборатория.
➤ Вредни хранителни навици - тук се обхващат както ненужното и дълготрайно гладуване в рамките на възприета диета за отслабване, така и регулярната консумация на богати на пурини изделия. Предимно такива са червените меса, карантии от животни (дробове, сърца, черва), морски дарове и бира. Те стимулират свръхпроизводство на пикочна киселина в организма. Затова и оздравителната диета при хиперурикемия трябва да ги изключва задължително. 
➤ Проблеми с бъбреците - всички аномалии в бъбречната функция или приемът на медикаменти,  които засягат филтриращата им дейност, се отразяват на производството на пикочна киселина.

Очевидната превенция на хиперурикемията включва градивни корекции в начина на живот. Ако обаче вече е налице, има два пътя - да се приемат медикаменти (които не винаги решават проблема) или да се търсят натурални способи за регулация на производството и отделянето на пикочна киселина в тялото.

Билки, диети и хранителни добавки при хиперурикемия

  • Целина - вкусният зеленчук е ефективен диуретик, който оздравява бъбречната функция и подкрепя уринарния тракт. Доказано стимулира извеждането на натрупаната пикочна киселина от тялото и стопира бъдещото й свръхпроизводство.
  • Червена боровинка - екстракт от листата на растението ефективно пречиства бъбреците и кръвоносните съдове, пострадали от хиперурикемия.
  • Сок или отвара от сурови картофи - чистят тъканите от урати и ги пазят от увреждане;
  • Череши - прясно консумирани, екстракти или напитки от пресни череши облекчават значително всички симптоми на подагра, като драстично намаляват шанса от развитие на хиперурикемия.
  • Полски хвощ - народното биле е топ очистител на токсини и вредни вещества чрез урината. Помага на тялото да се изчисти от опасните урати.
  • Мечо грозде - то е истински еликсир за уринарния тракт, открит от индианците. Облекчава бъбреците, стимулира изхвърлянето на ненужното от тялото и предпазва от отлагане на пикочна киселина в органите и опорно-двигателния апарат.
  • Коприва - тя е топ естествен регулатор на очистителните процеси в тялото със силно антивъзпалително действие. Премахва повечето тежки симптоми на болести, породени от хиперурикемия и съумява да помогне на тялото да осъществява ефективен контрол върху количествата произведена пикочна киселина.

Режим с редовни физически упражнения, диети със здравословни лечебни храни (богати на фибри и витамини), както и прием на био хранителни добавки с доказан произход и чисти билкови екстракти като звездния ПОДАГРО СТОП от Биотика, могат успешно да предотвратят трайно хиперурикемия. 
Още много ефективни натурални решения потърсете на изгодни цени в онлайн магазин Biotica.bg.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
magazin
kozmetika
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ето с кои действия и билки да туширате напрежението, стреса и изтощениетоНяма точно разписан медицин..

2022-07-28 10:42:41

Направете първата крачка още сега! Есента и бавно настъпващата след нея зима носят десетки опасни..

2023-10-23 13:40:25

Естественото пречистване спестява скъпо и тежко лечение след време Детоксикацията на човешкия орг..

2023-06-01 15:51:33

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56