▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

Висока пикочна киселина: Симптоми, причини и как да се справим с хиперурикемията

2023-07-20
1991
0
Biotica

Ето как да се спасим от подагра и още опасни болести без лекарства

Добре известно е, че повишената пикочна киселина е източник на опасни за здравето ни проблеми. За да ги разберем и да се предпазим навреме, е нужно да знаем малко повече по темата. Например факта, че всъщност става дума за напълно органичен и дори ценен за здравето ни продукт, образуван от нашето тяло при регулярна обмяна на веществата при разграждане на молекули, отговорни за синтеза на ДНК и РНК - т.нар. нуклеотидни пурини. Всъщност въпросната пикочна киселина е най-важните антиоксиданти в нашата кръв и отговаря за неутрализацията на свободните радикали, които увреждат клетките и водят до злокачествени заболявания.

При нормален сценарий, когато количествата й са в норма, тя се отстранява чрез урината. Когато обаче нивата се завишат прекомерно, тя се задържа в нашата кръв и следват поредица опасни процеси. Явлението е известно с термина хиперурикемия и трябва да се съблюдава, ако не искаме натрупаният органичен продукт да се отложи в кръвта и бъбреците, след което да кристализира и да проникне в мускулите, ставите и сухожилията, предизвиквайки сериозни и болезнени възпаления.

Проблем представлява ранното диагностициране, тъй като отсъстват характерни симптоми. Системното завишаване на нивата на пикочна киселина в тялото може да доведе до бъбречни, чернодробни, сърдечно-съдови и ставни заболявания. Обичайно чак при тяхното развитие се открива причинителят и то след специално назначени кръвни изследвания. Ако вследствие на прекомерни дози от антиоксиданта развием подагра например, симптомите, които ще усетим, са свързани със силни болки предимно в долните крайници и пръстите, които не позволяват свободно движение (т.нар. подагрични кризи) и са често съпроводени с отоци. Ако пък аномалията засегне сърцето ни, може да се отключат високо кръвно налягане, учестен пулс, аритмия, задух и затруднено дишане. Хиперурикемията засяга и работата на нервната система, в частност тази на мозъка. Появяват се депресивни периоди, силно повишена раздразнителност, тежка мигрена, инсомния, агресивни епизоди и дори припадъци.

Както се разбира, контролът на образуваната пикочна киселина е от голяма значение за нормалния ни живот.

За да осъществим ефективна превенция, трябва да отбележим рисковите фактори за развитие на хиперурикемия:

➤ Генетична предразположеност - възможно е заради генетични мутации да липсват важни белтъци, които помагат за извеждане на наличната пикочна киселина с урината.
➤ Възраст - макар състоянието да се среща във всички възрасти, безспорно най-характерно е за хора над 60-годишна възраст. Неслучайно точно те най-много страдат от артритни състояния. Не са застраховани обаче и децата. При тях хиперурикемията се диагностицира трудно, защото видимите прояви често се асоциират само с алергии - кожни обриви (при бебетата се получават около памперса) и отоци, дерматит, в редки случаи се достига и до псориазис. Типичен симптом в ранната детска и тийнейджърска възраст е нощното (по-рядко дневното) напикаване. Нерядко се наблюдава нарушение в развитието на говорния апарат (като заекване), постоянни болки в коремната област или нервни тикове. Разбира се, всички изброени състояния рядко се свързват с повишена пикочна киселина и затова персистират във времето поради неразпознаване на първопричината за тяхната поява. При мъже, жени, деца и хора от третата възраст има различни норми за наличие на пикочна киселина в кръвна проба.   
➤ Вредни хранителни навици - тук се обхващат както ненужното и дълготрайно гладуване в рамките на възприета диета за отслабване, така и регулярната консумация на богати на пурини изделия. Предимно такива са червените меса, карантиите от животни (дробове, сърца, черва), морските дарове и бирата. Те стимулират свръхпроизводство на пикочна киселина в организма. Затова и оздравителната диета трябва да ги изключва задължително. 
➤ Проблеми с бъбреците - всички аномалии в бъбречната функция или приемът на медикаменти,  които засягат филтриращата им дейност, се отразяват на производството на пикочна киселина.

Очевидната превенция на хиперурикемията включва градивни корекции в начина на живот. Ако обаче вече е налице, има два пътя - да се приемат медикаменти (които невинаги решават проблема) или да се търсят натурални способи за регулация на производството и отделянето на пикочна киселина в тялото.

Ето кои билки могат да ни помогнат да предотвратим опасното й повишение и уврежданията, които предизвиква то:

  • Целина - вкусният зеленчук е ефективен диуретик, който оздравява бъбречната функция и подкрепя уринарния тракт. Доказано стимулира извеждането на натрупаната пикочна киселина от тялото и стопира бъдещото й свръхпроизводство.
  • Червена боровинка - екстракт от листата на растението ефективно пречиства бъбреците и кръвоносните съдове, пострадали от хиперурикемията. 
  • Сок или отвара от сурови картофи - чистят тъканите от урати и ги пазят от увреждане;
  • Череши - прясно консумирани, екстракти или напитки от пресни череши облекчават значително всички симптоми на подагра, като драстично намаляват и нивата на пикочна киселина в организма. 
  • Полски хвощ - народното биле е топ очистител на токсини и вредни вещества чрез урината. Предотвратява хиперурикемията и помага на тялото да се изчисти от опасните урати. 
  • Мечо грозде - то е истински еликсир за уринарния тракт, открит от индианците. Облекчава бъбреците, стимулира изхвърлянето на ненужното от тялото и предпазва от отлагане на пикочна киселина в органите и опорно-двигателния апарат.
  • Коприва - тя е топ естествен регулатор на очистителните процеси в тялото със силно антивъзпалително действие. Премахва повечето тежки симптоми на болести, породени от хиперурикемия и съумява да помогне на тялото да осъществява ефективен контрол върху количествата произведена пикочна киселина.

Тези и други природни дарове можете да приемате под формата на чайове или като активни съставки на хранителни добавки с доказан произход като звездния ПОДАГРО СТОП от Биотика. Още много ефективни натурални решения за превенция на подагра, бъбречни, ставни и сърдечно-съдови заболявания потърсете на изгодни цени в онлайн магазин Biotica.bg

 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Научете как лекуват и заместват хапчета и сиропи Есента е вече тук, а с нея започват неизбежните ..

2023-09-29 09:32:34

Как да го спрем, преди да разстрои бъбреците Често се оказваме жертви на остри възпалителни забол..

2023-09-28 09:52:22

Ако не ги научите, непременно ще съжалявате Здравето на нашето дебело черво често не става част о..

2023-09-28 09:42:28

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56