▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Какво да пия при болки в колената?

2024-04-25
477
0
1-3 мин.
Какво да пия при болки в колената?

Какво да пия при болки в колената?

Най-честите оплаквания от дискомфорт в двигателния апарат са свързани с болки в коленете. Те възникват по различни причини в зависимост от нашите възраст, физическо състояние и начин на живот. Сега ще научим най-честите причини за дискомфорта в коленната област и ще направим преглед на естествените методи за тяхното облекчение и предпазване от сериозни увреждания.

Значението на здравите колене за мобилността и качеството на живот

Колянната става е сред най-сложните и големи по размер в нашите тела. Тя поема тежестта и осигурява свободното ни движение. Обградена е от сложна система от връзки, мускули и хрущяли, които заедно с нея осигуряват мобилността ни. Тази значима роля я прави уязвимa на увреждания и наранявания, тъй като участва в буквално всяка наша дейност.

Когато се появят болки в нашите колене, това сигнализира за травма или за физиологичен проблем (нарушения на хрущяла, връзките, костната плътност и други), или пък за реакция на организма към променени условия на средата.

Във всеки случай симптомите не трябва да се неглижират. Важно е да се обърне внимание още на първите признаци на дискомфорт, защото при евентуално развитие можем да се окажем със сериозна контузия и нарушена способност да се движим свободно. Дори кратките прободни болки в колената се появяват, за да сигнализират за проблем. Затова, обърнете им внимание и потърсете консултация навреме. Иначе евентуално увреждане на коленната става може трайно да понижи качеството ви на живот.

 

Кратък преглед на чести причини за болки в коленете

Ето ги състоянията, които най-често ни причиняват дискомфорт в коленната област:

  • Остеоартрит - получава се, когато ставният хрущял е износен и с нарушена цялост. Тогава започва съприкосновение с костната част. Появява се непрекъснато триене, особено интензивно при активна физическа дейност. В резултат се увреждат костните краища и се образуват остеофити (шипове по ръба на ставния хрущял). Състоянието манифестира с остри болки в местата на триене, но понякога дискомфортът сякаш “пълзи” по цялата повърхност на коленете. Обичайно при покой се получава облекчение.
    Типичен симптом е и осезаемото чувство на скованост и блокаж в коленете при спорт, ходене, слизане по стълби, дори по време на сядане и ставане. Когато остеоартритът стане хронично състояние, започва да се нарича остеоартроза. Макар от него да не са застраховани хора във всякакви възрасти, най-често засегнатите са над 50-годишна възраст и от женски пол. С напредване на възрастта синтезът на колаген в тялото намалява, което води до бързо износване на ставите. Рискови фактори за развитието на състоянието са затлъстяване, системно обездвижване, или пък чести физически занимания, които включват повтаряема серия от дейности, натоварваща коленете. За установяване се прави образна диагностика с рентген. Лечението включва покой, локално приложение на противовъзпалителни мехлеми, болкоуспокояващи лекарства или инжектиране на кортикостероиди в коленната става.

 

  • Бурси - получава се при инфекция на бурсата - малка торбичка с телесна течност, която омекотява движенията на ставата. В резултат коленете се подуват, отичат и се зачервяват. Появяват се и пристъпи на остри болки. Препоръчват се чести студени компреси, активна физиотерапия и инжектиране на противовъзпалителни агенти.

 

  • Ревматоиден артрит - представлява възпаление на ставите вследствие на автоимунно заболяване. Макар да са уязвими всички стави в тялото, най-често страдат тези в коленете. Получава се оток, появяват се регулярни болки, скованост и ограничен обхват на движение. 

 

  • Скъсване на менискус - една от най-честите механични травми в коленете. Движението става много трудно (дори невъзможно), започва подуване и се появяват силни болки. Лекува се с операция или специална програма за физиотерапия.  

Първи стъпки и методи за облекчение на болки в колената

При поява на болезнени усещания движението трябва да се спре по възможност веднага. Краката трябва да преминат в покой, за предпочитане с поставяне на високо. При подуване, отичане или зачервяване веднага трябва да се сложи студен компрес с лед и да се задържи възможно най-дълго време, докато болезнената област изтръпне. 
При регулярни, дори много кратки болки в коленете изберете подходящи противовъзпалителни мехлеми, които да прилагате локално. Избягвайте да носите тежко, да се качвате или слизате по стълби, движете се възможно най-бавно и плавно, докато не поставите крайниците в покой.
При повторно завръщане на болките в коленете потърсете специалист ортопед за преглед и назначаване на изследвания.

 

Превенция и лечение на болки и заболявания

При предишни проблеми с коленете или наличие на рискови фактори като натоварващи спортни и трудови дейности, напреднала възраст или рязко увеличено телесно тегло е добре да се ориентирате към превантивен прием на витамини, минерали и аминокиселини, които подхранват ставните хрущяли и костите. Включете в диетите си изделия, които са източници на витамини от групите А, В и D, тъй като те са най-важни за опорно-двигателния апарат. Приемайте също магнезий, калций и желязо.

За подкрепа на костите и ставите се препоръчва прием на хранителни добавки с качествено съдържание на колаген, глюкозамин, хондроитин сулфат и хиалуронова киселина. Качествени комбинации от тях Биотика вложи в бест селърите си за лечение и укрепване на двигателната система - СТАВИ ФИКС и АРТРОФИКС РЕГЕНЕРАТОР.

В природата има и много билки с мощни противовъзпалителни свойства, които неутрализират болките в коленете независимо от техния произход (джинджифил, куркума, котешки нокът, полски хвощ), а други, като лечебната босвелия в допълнение облекчават движението, намаляват сковаността и спомагат за възстановяване на хрущялната тъкан в коленете. Чисти натурални екстракти в потентни лечебни комбинации от изброените лечебни растения може да намерите на трайно ниски цени в онлайн магазин Biotica.bg.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Няма човек, който да не е изпитвал неприятното усещане, което наричаме болка. От главоболие до счупе..

2021-04-27 10:48:20

Правилната обмяна на веществата означава добър метаболизъм. Ако имаме такъв, организмът ни ще изхвър..

2020-10-05 11:30:04

Домашното вдишване при бронхит може да се извършва както с пара, така и с пулверизатор. Вдишването с..

2021-03-31 17:26:44

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56