Рак на гърдата - симптоми и профилактика

2024-04-25
1708
0
1-3 мин.
Рак на гърдата - симптоми и профилактика

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега

Статистиката е меко казано шокираща. В България диагнозата рак на гърдата представлява 25 % от всички установени онкологични заболявания. Това е най-често срещаният тумор при женското население. Ежегодно с него са диагностицирани над 4000 българки.  Болестта е и втората най-честа причина за смърт у нас. Подобна е и статистиката в много от развитите страни по света.

Активната превенция, бързото разпознаване на симптомите и ранното диагностициране на заболяването са ключови фактори за оцеляване.

 

Какво представлява ракът на гърдата

Заболяването се характеризира с тумори, които се развиват от нестандартен клетъчен растеж (мутация) в каналите и лобулите (жлезистите тъкани, където се произвежда майчината кърма) на гърдите. Когато злокачествените образувания (карциноми) нараснат достатъчно, те се разпространяват и в други жизнени органи. Обичайно първо “миграцията” на туморите е към разположените в близост лимфни възли. Впоследствие от разсейки страдат костите, мозъка и белите дробове
Ако образуваният карцином е доброкачествен, той нараства, без да се разпространява.

 

Какви са различните типове рак на гърдата

Разновидности на рак на гърдата се обособяват на базата на няколко критерия. Например от вида на туморите и хормоните, които стимулират растежа и разпространението им. 
Двата най-често използвани за разграничения видове са:

 • неинвазивен (дуктален) рак на гърдата - засяга каналите на млечната жлеза; развива се само в тъканта, в която се е образувал. Неинвазивен тип са 90 % от случаите на заболяването. При диагностициране се прилагат серия терапевтични методи за лечение.
   
 • инвазивен (лобуларен) - при този вид метастази от тумора засягат околните органи; наблюдава се злокачествена мутация на клетките на лобулите и каналчетата.

 

Симптоми на рак на гърдата - кога да потърсим помощ

 • Откриване на твърда бучка при опипване в гърдите или предмишниците (може да се образуват и от кисти); 
   
 • Необясними промени в размера и формата на гърдите;
   
 • Поява на кървав секрет, който изтича при стискане на зърното;
   
 • Разраняване или леко хлътване на едното зърно;
   
 • “Портокалова кожа” (набръчкване, вдлъбване и зачервяване с или без оток);
   
 • Периодична поява на болка също може да е сигнал за рак на гърдата, макар да не се обособява като ярък симптом и да има и други причини за появата й (изразен предменструален синдром, например). 

 

За поява на някой от тези признаци за рак на гърдата трябва да се следи особено интензивно, ако са налице някои от следните рискови фактори:

 • представител от женски пол на средна възраст (30-50 години);
   
 • предишна фамилна анамнеза за заболяването;
   
 • поява на първа менструация в много ранна възраст;
   
 • прием на хормонални препарати (особено при навлизане в менопауза);
   
 • излагане на йонизираща радиация;
   
 • раждане в по-късна възраст (над 35 години);
   
 • наднормено тегло/затлъстяване;
   
 • заседнал начин на живот без достатъчно физическа активност;
   
 • системна злоупотреба с алкохол, развита алкохолна зависимост.   

 

При комбинация от маркери и рискови фактори за болестта не губете време и се свържете с лекар. За евентуално диагностициране на рак на гърдата се провежда клиничен преглед, назначава се рентгеново изследване (мамография) и се прави биопсия.  

Какви са възможностите за лечение при различните стадии?

След диагностика и установяване на текущия стадий от заболяването се избира съответния план за лечение. Той регулярно включва:

 • операция - при този подход се предприема изрязване на първичния тумор заедно с лимфните възли под мишниците. Обемът на оперативната намеса зависи в кой стадий е лекуваният рак на гърдата, какъв е размерът на карцинома, както и какви са индивидуалните нагласи на пациента. В зависимост от това се правят: пълна мастектомия (премахване на млечната жлеза, цялата тъкан), модифицирана радикална мастектомия или органосъхраняваща интервенция. Днес до пълно отстраняване на тумора, жлезите и мускулите от гръдната стена се прибягва все по-рядко, защото данните сочат, че шансовете за възстановяване са еднакво добри при радикалната модифицирана мастектомия, както и при органосъхраняващата операция.
   
 • Паралелно с отстраняване на тумора може да се направи и реконструираща операция за възстановяване на гърдата. При опасност от рецидив на рака или тежка фамилна обремененост по желание на пациентката може да се отстранят яйчниците превантивно, за да се отстрани източника на естроген, който храни туморите. Профилактично могат да бъдат премахнати и лимфните възли на подмишницата, където първо мигрират раковите клетки.
   
 • Лекарствено лечение - то придобива все по-голяма тежест, тъй като се откриват и разработват модерни медикаменти с доказано по-силен ефект върху развитието на болестта. Какъв подход ще се избере зависи основно от съответния стадий на развитие. Включва както терапия с хормони, чрез които да се възпира развитието на раковите клетки, така и химиотерапия и лъчетерапия след вече отстранен първичен тумор. При твърде напреднал стадий и множество в метастазите може да се приложи и палиативно лечение за удължаване на живота и забавяне на прогресията на болестта. 

 

Превенция на рак на гърдата 

При наличие на рискови фактори или вече веднъж преборен рак на гърдата е важно да се вземат мерки за активна превенция на евентуално завръщане на смъртоносната болест. Това може да се постигне успешно и с напълно натурални средства като хранителни добавки с биологично чисто съдържание от билки и лечебни растения.

▶ ТРИАКТАЛ от Биотика осигурява подкрепа за имунната система и целия организъм по време и след онкотерапия. Има доказан превантивен ефект срещу развитие и рецидив на ракови заболявания.

▶ ЛИМФАФИКС - грижи се за детоксикация на лимфата чрез мощни екстракти от билки, поддържа здравето и вискозитета на цялата лимфна и имунна система в организма. 

▶ Лечебните гъби от Изтока са доказани борци срещу ракови заболявания, като за някои са налице безспорни данни, че имат свойството да свиват туморните образувания в тялото. 
Тези и други естествени продукти за профилактика и подкрепа при лечение на рак на гърдата може да намерите на трайно ниски цени в онлайн магазин Biotica.bg.

Не забравяйте - за качествена превенция на рак на гърдата голяма роля играе и начинът на живот. Изградете здравословни хранителни навици и не прекалявайте с алкохола. Осигурете си достатъчно физическа активност в ежедневието, не си позволявайте заседналост и затлъстяване.

С правилно хранене, активен живот и лечебни билки ще държите надалеч опасните ракови заболявания.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
special
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Забавянето в ритъма на сърцето е известно като брадикардия. С напредване на възрастта, както и в няк..

2019-11-13 13:40:54

Миомата представлява доброкачествен тумор, който се развива в миометриума (мускулната тъкан на матка..

2019-12-19 11:27:20

Първите симптоми на различните видове рак, са различни. Но, най-лошото нещо, което може да направите..

2019-12-09 15:40:44

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56