▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Д-р Калин Иванов : Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

2019-12-03
553
0
1-3 мин.
Д-р Калин Иванов : Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

Д-р Калин Иванов е началник на отделение по гинекология за хирургия на млечната жлеза в Първа специализирана акушер-гинекологична болница


Завършил е обща медицина през 1991 г. в Медицинска академия, София. Придобива специалност по акушерство и гинекология през 1997 г. Специализира мамология от 1997г. и вече над 15 години се занимава и с този проблем. Притежава още специалност "Социална медицина и здравен мениджмънт".

Днес д-р Иванов е водещ специалист в оперативното лечение на доброкачествени и злокачествени тумори на млечната жлеза. Занимава се с гинекологична ендокринология, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, ултразвукова диагностика на млечната жлеза, колпоскопия в акушерството и гинекология, хормонозаместителна терапия, лечение на климактеричен синдром, репродуктивни проблеми и лечението им, синтинална биопсия, сore biobsia и тънкоиглена аспирационна биопсия.

д-р Калин Иванов  споделя впечатленията си от октомврийска профилактична кампания за борма с рака на гърдата, която Столична община традиционно провежда всяка година. Говори за подмладяването на заболяването, важните прегледи и етапи на лечение и, не на последно място, за важната връзка лекар-пациент...


- Д-р Иванов, традиционната за профилактика на рака на млечната жлеза е към своя край. Какви са Вашите впечатления от нея тази година?

Кампанията върви добре. Все по-добри резултати получаваме от прегледите, защото жените, които вече са обхванати – пета, шеста година, проверявайки се, биват по-фино пресявани и всяка следваща година пациентките в графата „заболели“ са по-малко. Това е и целта на кампанията – да научи жените да се преглеждат и болните с патологични отклонения да стават все по-малко.

Всяка седмица само при нас минават около 60 жени, което е много. Жените са активни, вече посещават прегледите с радост – не се плашат от прегледа и съответно придобиват навика да го правят редовно.


- Едва около 25-30% от заболелите с карцином на млечната жлеза у нас се диагностицират навреме. Какво означава навреме?

Това, за което се борим и е наш приоритет - заболяването да бъде открито точно при такъв профилактичен преглед. Тоест жената, посещавайки мамолог, трябва да отиде, без да има никакви смущения, че е усетила нещо, че има болка, напипала е нещо на гърдата си или под мишницата има подут лимфен възел.

Тя трябва да отиде на преглед, чувствайки се в абсолютно здраве и ако ние намерим нещо, то да бъде до сантиметър. Открито при този случаен преглед в милиметри обещава добра перспектива – висока преживяемост, не се стига нито до химиотерапия, нито до отстраняване на гърда.


- Подобрява ли се този процент?

В нашата болница оперираме все по-малки тумори без засягането на лимфните възли под мишницата, което пък на почти 100% корелира с липсата на химиотерапия на следващия етап. Жената остава социално активна без никакви притеснения.


- Все по-често се говори за подмладяването на това коварно и често срещано заболяване при жените...

В моята практика най-младата жена, която съм оперирал беше на 24 години, с две деца. Слава богу, днес е жива и здравоа и се надявам така да бъде и занапред. Изкара си всичките процедури по химио-, лъче- и хормонална терапия, стриктно спазваше всичко. Вече е на 34 години и е добре. Желая ѝ късмет.

За съжаление, колкото си по-млад, толкова туморът е по-агресивен. Но пък, когато човек прегърне идеята, приеме това, което му се случи и се пребори, спазвайки всички необходими процедури, нещата се подреждат.


- Говорейки си за профилактика, един от съветите на специалистите е първото посещение при мамолог да е още на 18-годишна възраст. Какво представлява то и кои са останалите ключови възрасти за жените?

Стандартът е такъв, че след 18 години завършва половото съзряване на жената - с развитието на всичките каналчета и лобули на млечните жлези, затова и е напълно логично да се започне с профилактичния преглед. Представлява мануален преглед – палпиране, визуален оглед и високочестотен ултразвук на 7,5 или 10 мегахерца. Но, ако във фамилията – по първа линия майка, сестра има рак на гърдата, тъй като е доказано, че ракът на гърдата се унаследява фамилно, скринингът може да се прави и по-често.

До 35 години е напълно достатъчно жените да се проследяват веднъж годишно. След 35 години - на 8-10 месеца, а след 40 - скринингът е задължителен на всеки 6 месеца, като мамографията е препоръчителна на всеки две години. Тя се прави в четири проекции, за да не се пропусне нещо, без значение дали жената е раждала или не.


- Кои са по-активни – младите или жените, при които възрастовият риск расте?

По-скоро младите. Заради социалните мрежи и активността на медиите в последните години са доста по-информирани.


- Фамилната обремененост ли остава рисков фактор номер 1?

Факт, това остава най-критичният фактор. На второ място е употребата на хормонални препарати – без значение дали са противозачатъчни или стимулация за инвитро процедури или хормонална поддръжка за преклимакс – климакс. Всички тези терапии трябва да се консултират предварително с мамолог. Сам по себе си ракът на гърдата не се предизвиква от тези хормони, но се поддържа и се стимулира като по-бърз клетъчен дележ.


- Преди две седмици Ваши колеги онколози поискаха спешно осъвременяване на лечението на рак на гърдата и промяна в действащите в момента клинични пътеки. Къде изостава страната ни по отношение на диагностиката и лечението на карцинома на млечната жлеза?

Факт е, че Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) покрива много малко от лечението на рака на млечната жлеза. Цената на клиничната пътека трябва да е много по-висока, както казаха колегите на тази кръгла маса с инициатор д-р Шопов. Ако Касата се вслуша в нас, хората, които от 30 години работим с този проблем, нещата ще се случат по-добре, преди всичко за българските пациентки.

Дори фактът, че при жените с по-напреднал стадий на заболяването след операция не им се осигурява поставянето на имплант – той не се заплаща от Касата изобщо, а не е никак евтин, а и операцията също е сложна и не се покрива докрай по ред причини, звучи смешно съотнесено в съвременния свят.


- Кои са най-честите оплаквания, които карат жените да потърсят консултация със специалист?

Основното е болката и за щастие тя най-рядко се свързва с рак на гърдата. Ракът не боли - ако боли, то е в по-напреднал стадий. Обикновено става дума или за възпаление, или за хормонален дисбаланс – нищо страшно.


- Към кой е добре да се обръщаме обаче – кампаниите в последните години не са малко, в интернет е пълно с частни практики на мамолози. На кой е добре да се доверим за този важен профилактичен преглед?

Жената сама преценява къде, но задължително да е специализирано звено, на чийто екип се доверява, специализирал е за това наблюдение и има дългогодишен опит. Защото действително има хора, които изкарват 20-дневни курсове по ултразвукова диагностика и предлагат мамологичен скрининг.

Лошото е, че често след подобни посещения при нас пристигат пациентки вече във фазата на хипурбулизацията – разплакани, притеснени, „лепнали“ им диагнозата рак на гърдата, а реално няма нищо. Или обратното, с пропуски в изследването, при които "обикновена мастопатия" се оказва карцином. Второто или трето мнение никога не е излишно при поставяне на диагноза и заключение!


- Неотдавна Нана Гладуиш в интервю за Puls.bg сподели, че позитивното отношение в тази трудна битка за живота зависи най-много от това да попаднеш на медицинския екип и хората, които да ти създават усещането за сигурност, надежда и психическа стабилност. Успяват ли българските лекари да изградят тази връзка с пациентките си?

И тримата колеги, които работим с проблема в нашата болница, сме с опит и знаем, че връзката лекар-пациент е изключително важна! Диагнозата е достатъчно тежка и стресираща, но не е нещо, което да обрече жените. При едно правилно разяснение – кое и как трябва да се направи, колко бързо - нещата се получават. Тук работим и с психолог, който ни е от голяма полза. И по този начин - с правилна диагностика, разговор с психолог, биопсия за определяне на стадия на заболяването, директно явяване на онкокомисия и операция – затваряме целия цикъл на терапия, и жената не се лута между различни звена, болници, екипи.

Когато жената има притеснения, винаги говорим – колкото и когато е нужно. Защото чуе ли тази тежка диагноза, човек започва да задава не един, а хиляди въпроси. Хубавото е, че жените са активни, търсещи информация и все по-рядко се затварят в себе си.


-Какво ще препоръчате на нашите читатели?

КОНВЕНЦИОНАЛНО ЛЕЧЕНИЕ И ТРИАКТАЛ

На този етап от развитието на модерната медицина, най-доброто лечение на онкологичните заболявания е конвенционалното. То се свежда до хирургично, трансплантация на стволови клетки, хормонална терапия, таргетна терапия, имунотерапия, лъчетерапия, химиотерапия. Всяко лечение се прилага в зависимост от вида и спецификата на онкологичното заболяването. Като най-приложими и най-разпространени на този етап се считат лъчетерапията и химиотерапията, като ефективността им зависи от редица фактори. Неоспоримо е тяхното въздействие върху раковите клетки и ефекта върху заболяването. Но те носят със себе си и много негативи за организма, които е жизненоважно да бъдат преодолени максимално бързо и ефективно.
След провеждане на лечение с химиотерапия и лъчетерапия, състоянието в организма е като след “ядрена бомбардировка”. Унищожени са както паразити и ракови клетки така и полезните бактерии в организма, които са гръбнакът на имунната ни система. Клетките са блокирани от огромното количество токсини. Мощната интоксикация на организма след химиотерапията води до тотално блокиране на жизнената енергия и затлачване на организма с токсини и шлаки, и до безпрепятствено заселване и размножаване на микропаразити и гъбички, които отново създават предпоставки за нови туморни образувания. Паразитите бързо колонизират всички органи и натрупаните токсини в организма блокират нормалната работа на имунната ни система. Затормозяват се и органите и системите за естествена детоксикация. Също така храносмилателната система е много сериозно увредена и усвояването на хранителни вещества, необходими за ревитализацията на организма, на практика не се извършва.
  • Работи в няколко посоки и успешно да се справя с породените от лъче- и химиотерапията негативи за организма.
  • Подпомага за стимулирането на основната функция на черния дроб да детоксикира организма, изчиствайки го от натрупаните токсини в следствие на лъче- и химиотерапията.
  • Съдейства за ефективното възстановяване на имунната система, унищожена в следствие на лъче- и химиотерапията.
  • Подпомага организма за възстановяване нормалните му защитни функции, давайки възможност да продължи борбата най-ефективно.
ТРИАКТАЛ е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа, които са предназначени да работят в съдействие със стандартните медицински похвати, в терапията на определени заболявания.
ТРИАКТАЛ е комплекс от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които: 
  • Има терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм;
  • Спомага в борбата с онкологичните заболявания и тяхната превенция;
  • Създаден е като съпътстващ терапевтичен продукт на установените конвенционални онкологични лечения и терапии – химиотерапия и лъчетерапия;
  • Подпомага детоксикацията на организма и работи за подсилването на имунната система в тези стресови, и изтощаващи за организма моменти;
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
magazin
kozmetika
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Възможно ли е да се балансират хормоните с диета?Предлагаме списък с ефективни продукти за поддържан..

2020-12-11 13:24:46

Най-честият рисков фактор за развитието на рак на белия дроб остава тютюнопушенето. Проучванията соч..

2019-12-03 10:17:09

Ракът на яйчниците е водеща причина за смърт сред жените по целия свят. Той е един от най-агресивнит..

2019-12-29 23:33:05

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56