▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

Д-р Калин Иванов : Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

2019-12-03
324
0
Biotica

Д-р Калин Иванов е началник на отделение по гинекология за хирургия на млечната жлеза в Първа специализирана акушер-гинекологична болница


Завършил е обща медицина през 1991 г. в Медицинска академия, София. Придобива специалност по акушерство и гинекология през 1997 г. Специализира мамология от 1997г. и вече над 15 години се занимава и с този проблем. Притежава още специалност "Социална медицина и здравен мениджмънт".

Днес д-р Иванов е водещ специалист в оперативното лечение на доброкачествени и злокачествени тумори на млечната жлеза. Занимава се с гинекологична ендокринология, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, ултразвукова диагностика на млечната жлеза, колпоскопия в акушерството и гинекология, хормонозаместителна терапия, лечение на климактеричен синдром, репродуктивни проблеми и лечението им, синтинална биопсия, сore biobsia и тънкоиглена аспирационна биопсия.

д-р Калин Иванов  споделя впечатленията си от октомврийска профилактична кампания за борма с рака на гърдата, която Столична община традиционно провежда всяка година. Говори за подмладяването на заболяването, важните прегледи и етапи на лечение и, не на последно място, за важната връзка лекар-пациент...


- Д-р Иванов, традиционната за профилактика на рака на млечната жлеза е към своя край. Какви са Вашите впечатления от нея тази година?

Кампанията върви добре. Все по-добри резултати получаваме от прегледите, защото жените, които вече са обхванати – пета, шеста година, проверявайки се, биват по-фино пресявани и всяка следваща година пациентките в графата „заболели“ са по-малко. Това е и целта на кампанията – да научи жените да се преглеждат и болните с патологични отклонения да стават все по-малко.

Всяка седмица само при нас минават около 60 жени, което е много. Жените са активни, вече посещават прегледите с радост – не се плашат от прегледа и съответно придобиват навика да го правят редовно.


- Едва около 25-30% от заболелите с карцином на млечната жлеза у нас се диагностицират навреме. Какво означава навреме?

Това, за което се борим и е наш приоритет - заболяването да бъде открито точно при такъв профилактичен преглед. Тоест жената, посещавайки мамолог, трябва да отиде, без да има никакви смущения, че е усетила нещо, че има болка, напипала е нещо на гърдата си или под мишницата има подут лимфен възел.

Тя трябва да отиде на преглед, чувствайки се в абсолютно здраве и ако ние намерим нещо, то да бъде до сантиметър. Открито при този случаен преглед в милиметри обещава добра перспектива – висока преживяемост, не се стига нито до химиотерапия, нито до отстраняване на гърда.


- Подобрява ли се този процент?

В нашата болница оперираме все по-малки тумори без засягането на лимфните възли под мишницата, което пък на почти 100% корелира с липсата на химиотерапия на следващия етап. Жената остава социално активна без никакви притеснения.


- Все по-често се говори за подмладяването на това коварно и често срещано заболяване при жените...

В моята практика най-младата жена, която съм оперирал беше на 24 години, с две деца. Слава богу, днес е жива и здравоа и се надявам така да бъде и занапред. Изкара си всичките процедури по химио-, лъче- и хормонална терапия, стриктно спазваше всичко. Вече е на 34 години и е добре. Желая ѝ късмет.

За съжаление, колкото си по-млад, толкова туморът е по-агресивен. Но пък, когато човек прегърне идеята, приеме това, което му се случи и се пребори, спазвайки всички необходими процедури, нещата се подреждат.


- Говорейки си за профилактика, един от съветите на специалистите е първото посещение при мамолог да е още на 18-годишна възраст. Какво представлява то и кои са останалите ключови възрасти за жените?

Стандартът е такъв, че след 18 години завършва половото съзряване на жената - с развитието на всичките каналчета и лобули на млечните жлези, затова и е напълно логично да се започне с профилактичния преглед. Представлява мануален преглед – палпиране, визуален оглед и високочестотен ултразвук на 7,5 или 10 мегахерца. Но, ако във фамилията – по първа линия майка, сестра има рак на гърдата, тъй като е доказано, че ракът на гърдата се унаследява фамилно, скринингът може да се прави и по-често.

До 35 години е напълно достатъчно жените да се проследяват веднъж годишно. След 35 години - на 8-10 месеца, а след 40 - скринингът е задължителен на всеки 6 месеца, като мамографията е препоръчителна на всеки две години. Тя се прави в четири проекции, за да не се пропусне нещо, без значение дали жената е раждала или не.


- Кои са по-активни – младите или жените, при които възрастовият риск расте?

По-скоро младите. Заради социалните мрежи и активността на медиите в последните години са доста по-информирани.


- Фамилната обремененост ли остава рисков фактор номер 1?

Факт, това остава най-критичният фактор. На второ място е употребата на хормонални препарати – без значение дали са противозачатъчни или стимулация за инвитро процедури или хормонална поддръжка за преклимакс – климакс. Всички тези терапии трябва да се консултират предварително с мамолог. Сам по себе си ракът на гърдата не се предизвиква от тези хормони, но се поддържа и се стимулира като по-бърз клетъчен дележ.


- Преди две седмици Ваши колеги онколози поискаха спешно осъвременяване на лечението на рак на гърдата и промяна в действащите в момента клинични пътеки. Къде изостава страната ни по отношение на диагностиката и лечението на карцинома на млечната жлеза?

Факт е, че Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) покрива много малко от лечението на рака на млечната жлеза. Цената на клиничната пътека трябва да е много по-висока, както казаха колегите на тази кръгла маса с инициатор д-р Шопов. Ако Касата се вслуша в нас, хората, които от 30 години работим с този проблем, нещата ще се случат по-добре, преди всичко за българските пациентки.

Дори фактът, че при жените с по-напреднал стадий на заболяването след операция не им се осигурява поставянето на имплант – той не се заплаща от Касата изобщо, а не е никак евтин, а и операцията също е сложна и не се покрива докрай по ред причини, звучи смешно съотнесено в съвременния свят.


- Кои са най-честите оплаквания, които карат жените да потърсят консултация със специалист?

Основното е болката и за щастие тя най-рядко се свързва с рак на гърдата. Ракът не боли - ако боли, то е в по-напреднал стадий. Обикновено става дума или за възпаление, или за хормонален дисбаланс – нищо страшно.


- Към кой е добре да се обръщаме обаче – кампаниите в последните години не са малко, в интернет е пълно с частни практики на мамолози. На кой е добре да се доверим за този важен профилактичен преглед?

Жената сама преценява къде, но задължително да е специализирано звено, на чийто екип се доверява, специализирал е за това наблюдение и има дългогодишен опит. Защото действително има хора, които изкарват 20-дневни курсове по ултразвукова диагностика и предлагат мамологичен скрининг.

Лошото е, че често след подобни посещения при нас пристигат пациентки вече във фазата на хипурбулизацията – разплакани, притеснени, „лепнали“ им диагнозата рак на гърдата, а реално няма нищо. Или обратното, с пропуски в изследването, при които "обикновена мастопатия" се оказва карцином. Второто или трето мнение никога не е излишно при поставяне на диагноза и заключение!


- Неотдавна Нана Гладуиш в интервю за Puls.bg сподели, че позитивното отношение в тази трудна битка за живота зависи най-много от това да попаднеш на медицинския екип и хората, които да ти създават усещането за сигурност, надежда и психическа стабилност. Успяват ли българските лекари да изградят тази връзка с пациентките си?

И тримата колеги, които работим с проблема в нашата болница, сме с опит и знаем, че връзката лекар-пациент е изключително важна! Диагнозата е достатъчно тежка и стресираща, но не е нещо, което да обрече жените. При едно правилно разяснение – кое и как трябва да се направи, колко бързо - нещата се получават. Тук работим и с психолог, който ни е от голяма полза. И по този начин - с правилна диагностика, разговор с психолог, биопсия за определяне на стадия на заболяването, директно явяване на онкокомисия и операция – затваряме целия цикъл на терапия, и жената не се лута между различни звена, болници, екипи.

Когато жената има притеснения, винаги говорим – колкото и когато е нужно. Защото чуе ли тази тежка диагноза, човек започва да задава не един, а хиляди въпроси. Хубавото е, че жените са активни, търсещи информация и все по-рядко се затварят в себе си.


-Какво ще препоръчате на нашите читатели?

КОНВЕНЦИОНАЛНО ЛЕЧЕНИЕ И ТРИАКТАЛ

На този етап от развитието на модерната медицина, най-доброто лечение на онкологичните заболявания е конвенционалното. То се свежда до хирургично, трансплантация на стволови клетки, хормонална терапия, таргетна терапия, имунотерапия, лъчетерапия, химиотерапия. Всяко лечение се прилага в зависимост от вида и спецификата на онкологичното заболяването. Като най-приложими и най-разпространени на този етап се считат лъчетерапията и химиотерапията, като ефективността им зависи от редица фактори. Неоспоримо е тяхното въздействие върху раковите клетки и ефекта върху заболяването. Но те носят със себе си и много негативи за организма, които е жизненоважно да бъдат преодолени максимално бързо и ефективно.
След провеждане на лечение с химиотерапия и лъчетерапия, състоянието в организма е като след “ядрена бомбардировка”. Унищожени са както паразити и ракови клетки така и полезните бактерии в организма, които са гръбнакът на имунната ни система. Клетките са блокирани от огромното количество токсини. Мощната интоксикация на организма след химиотерапията води до тотално блокиране на жизнената енергия и затлачване на организма с токсини и шлаки, и до безпрепятствено заселване и размножаване на микропаразити и гъбички, които отново създават предпоставки за нови туморни образувания. Паразитите бързо колонизират всички органи и натрупаните токсини в организма блокират нормалната работа на имунната ни система. Затормозяват се и органите и системите за естествена детоксикация. Също така храносмилателната система е много сериозно увредена и усвояването на хранителни вещества, необходими за ревитализацията на организма, на практика не се извършва.
  • Работи в няколко посоки и успешно да се справя с породените от лъче- и химиотерапията негативи за организма.
  • Подпомага за стимулирането на основната функция на черния дроб да детоксикира организма, изчиствайки го от натрупаните токсини в следствие на лъче- и химиотерапията.
  • Съдейства за ефективното възстановяване на имунната система, унищожена в следствие на лъче- и химиотерапията.
  • Подпомага организма за възстановяване нормалните му защитни функции, давайки възможност да продължи борбата най-ефективно.
ТРИАКТАЛ е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа, които са предназначени да работят в съдействие със стандартните медицински похвати, в терапията на определени заболявания.
ТРИАКТАЛ е комплекс от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които: 
  • Има терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм;
  • Спомага в борбата с онкологичните заболявания и тяхната превенция;
  • Създаден е като съпътстващ терапевтичен продукт на установените конвенционални онкологични лечения и терапии – химиотерапия и лъчетерапия;
  • Подпомага детоксикацията на организма и работи за подсилването на имунната система в тези стресови, и изтощаващи за организма моменти;
ТРИАКТАЛ, МОЖЕТЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ДИРЕКТНО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, ТЕЛ.: 0877 72 10 40 ИЛИ НА ТЕХНИЯТ САЙТ
https://biotica.bg/triactal-podpomagane-po-vreme-na-onkoterapiya
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
kozmetika
bilkovi tinkturi
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Как да го спрем, преди да разстрои бъбреците Често се оказваме жертви на остри възпалителни забол..

2023-09-28 09:52:22

Ако не ги научите, непременно ще съжалявате Здравето на нашето дебело черво често не става част о..

2023-09-28 09:42:28

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

Какво представлява хроничната умора Спите дълго, но се будите безсилни и смазани? Нямате физическ..

2023-09-26 15:03:55

Защитете се от вируси и алергии ефективно сега  Смяната на сезоните е сериозно предизвикател..

2023-09-26 14:44:09

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56