Какво трябва да знаем за правилната профилактика и грижа за дебелото черво

2023-09-28
1564
0
1-3 мин.
Какво трябва да знаем за правилната профилактика и грижа за дебелото черво

Ако не ги научите, непременно ще съжалявате

Здравето на нашето дебело черво често не става част от дневния ни ред, освен ако не са налице сериозни проблеми. Склонни сме да пренебрегваме или да третираме на парче различните симптоми, че органът не работи добре. Понякога е и трудно да отнесем сигналите именно към него, тъй като те са сходни с други проблеми на нашата храносмилателна система.

Факт е обаче, че от всички видове рак, този на дебелото черво е сред най-смъртоносните и, за съжаление, най-често диагностицираните в драматично късен стадий, когато шансовете да се лекува са силно ограничени. Затова, а и не само, трябва да се мисли за активна профилактика на здравето на органа, през който всички отпадъци напускат нашето тяло.

За да разберем още по-ясно и категорично необходимостта от грижа за нашето дебело черво, трябва първо да разберем какво върши и представлява всъщност то. Намира се до тънкото черво, като реално го обгражда, и се разделя на няколко съставни елемента. 

Първият е сляпото черво или цекум. То е малко и прилича на торбичка, към която е прикрепен нашият апендикс. Нарича се “сляпо”, защото не стига до нищо. След него следват колон (който трябва да абсорбира всички електролити и водата), ректум (известен още като “право черво”) и накрая е анусът, който е изходната точка от нашето тяло. Според някои трактовки той не е част от човешкото дебело черво, но заради неразделната си физическа връзка с него има пряко отношение към процесите, свързани с неговото здраве. 

Основната мисия на тези 4 съставни елемента е да придвижат всички отпадъчни елементи от нашия организъм извън него. Касае се за тези вещества, които не могат да се разградят и използват от тънките черва. Това означава, че през нашето дебело черво преминават всякакви бактерии и отпадъчни елементи, които не бива да се задържат вътре в тялото. 

Ако обаче “боклукът” е твърде непрепработен или нашето дебело черво по някаква причина се затруднява да го придвижи навън, токсините и отпадъците остават по него, образуват опасни полипи и водят до различни заболявания.

Симптоми за проблемна работа на човешкото дебело черво

 • Газове и киселини в стомашната област;
 • Коремни болки и усещане за тежест, твърд стомах;
 • Упорита диария, придружена със сърбеж по ануса;
 • Прилошаване, гадене, повръщане;
 • Замайване, хронична умора, системна липса на енергия и тонус;
 • Нередовно ходене по голяма нужда;
 • Трудно изхождане, съпроводено с болка;
 • Кръв в изпражнения, особен мирис и цвят на фекалната маса;
 • Кожни проблеми - колкото и странно да звучи появата на странни петна по кожата, често съпроводени със сърбеж, са сред най-честите сигнали, че нашето дебело черво е в беда. 
 • Липса на апетит, рязка загуба на телесно тегло;
 • Необяснимо с оглед на диетата на напълняване.

Както се вижда, сигнали за нередности не липсват. Въпросът е да се обърне внимание навреме и да се наблюдават процесите. При установени проблеми (чрез преглед или колоноскопия) трябват навременни мерки за прочистване на затрудненото в дейността си дебело черво.

Медицинската терапия за това е най-често клизмата, но има и други натурални начини да се погрижим за подобряване на своето храносмилане, а от там - и за повишаване на чревната перисталтика и изчистване на боклука от органа ни. Това е т.нар. детоксикация на човешкото дебело черво, която е есенциална стъпка за профилактиката на неговото здраве.

Ето какви стъпки да предприемем, за да възстановим работата на своето дебело черво:

 • Спешна промяна в храненето - без това нищо друго няма значение. За да работят добре нашите черва и цялата ни отделителна система, те не бива да бъдат прекомерно натоварвани с тлъста, мазна, силно подсладена или предимно тестена храна. Всички изброение трудно се преработват и често оставят неразграден отпадък именно в нашето дебело черво. Той генерира процеси на гниене, които на свой ред водят до интоксикация и поредица здравни проблеми, които могат да нарушат хормоналния и енергиен баланс на целия организъм! За ефективен детокс заложете на храни, богати на фибри, витамини и минерали, които раздвижват стомашните ензими и улесняват чревните процеси. Препоръчва се консумация на свежи продукти като сезонни зеленчуци и плодове, сурови или леко печени (неосолени!) ядки, семена и много течности (вода и здравословни билкови чайове, не алкохол!). Всички вредни навици, включително тютюнопушенето, компрометират здравето на нашето дебело черво!
 • Повече физическа активност - обездвижването е враг на добрата перисталтика. Движението и физическите активности са от първостепенно значение за добрата профилактика.
 • Хранителни добавки - за щастие, са налице чисти и високо ефективни хранителни добавки с биологични екстракти от лечебни растения, които предпазват от увреждане нашето дебело черво. С доказаните натурални решения на Биотика може да постигнете отличен детокс ефект и да подобрите трайно чревната си перисталтика. 

Още природни продукти на разумни цени и с доказано качество може да вземете от онлайн магазин Biotica.bg.

! ЗАПОМНЕТЕ 

Ранната диагностика и установяване на проблема, както и култивирането на здравословни навици на живот са от изключително значение за избягване на тежки заболявания и разстройства както на колона и ректума, така и на целия организъм. Ако искате да проведете ефективна детоксикираща терапия, дори само превантивно, научете кои билки да търсите и как помагат чревното здраве. Ваш избор е дали и как да ги приемате - пресни, сушени, под формата на чайове, отвари, тинктури или хранителни добавки. Съчетайте със здравословна диета и адекватна физическа активност и резултатите ще са налице - лесно и бързо изхождане, спокоен стомах, лесно храносмилане, добри източници на енергия и тонус. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

В днешните времена, в които всеки ден умират  хиляди хора от най-коварната болест-рака, решихме..

2020-01-31 13:22:37

Будистите я пият от векове преди медитация, днес е световен феномен в лечението на мозъка Богат..

2022-07-14 14:26:19

Махнете отровите сега за силен имунитет през есента и зимата От десетилетия е добре известно, че ..

2023-09-01 11:44:53

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56