Това са ползите за ума и тялото, ако ги включим в менюто
Темата “суперхрани” се експлоатира активно в последните десетилетия. Дълго време те се свързваха с модерен начин на хранене, който включва екзотични или скъпи природни дарове в менюто с цел да се издигне в култ грижата за тялото.
Познанията обаче напреднаха и стана ясно, че въпреки гръмкото си название тези натурални продукти нито са плод на световно движение за фитнес маниаци и бодибилдъри, нито представляват нещо ново под слънцето. Всъщност почти всички суперхрани са поне частично познати на хората от дълбока древност. Може да се каже, че в 21-ви век качествата им се преоткриват и рекламират по-широко в целия свят, но това не ги прави модерни открития.
Какво представляват суперхраните? Защо са полезни?
Като суперхрани се категоризират различни видове природни продукти, които имат естествено високо съдържание на няколко групи полезни за здравето вещества и съединения - аминокиселини, витамини, минерали, антиоксиданти, ценни за клетките протеини, полезни мазнини и въглехидрати.
Чрез изобилието от ценни за ума и тялото съставки, които се усвояват лесно от организма и съдействат за производство на енергия и пречистване от токсини (детокс), тези продукти естествено укрепват нашите имунитет и метаболизъм, способстват за оптимално храносмилане, спомагат за отслабване по здравословен начин и поддържане на нормално телесно тегло.
Всички суперхрани носят висока хранителна стойност и доставят енергия за тялото и ума, докато паралелно съдействат за постигане на оптимална физическа форма и добро общо здраве.
Какви видове суперхрани съществуват?
Съществуват суперхрани както с растителен, така и с животински произход. Категоризация между тях може да се направи по много принципи като полезно действие, например.
Така чесънът подпомага справянето с бактериални и вирусни инфекции, укрепва имунитета, има антисептично действие и спомага за ефективна детоксикация. Авокадото, от своя страна, е незаменимо за оптимален енергиен баланс и добро храносмилане, като е носител и на ценни ненаситени растителни мазнини, които укрепват здравето на сърцето, чистейки лошия холестерол и плаките от кръвоносните съдове.
Редовният прием на зехтин пък е активна превенция на дегенеративни мозъчни заболявания, както и на много видове рак, докато паралелно пряко подобрява вида и здравето на косата, кожата и ноктите.
Ползи за храносмилането и метаболизма
Може би първото, което пряко повлиява консумацията на суперхрани, е нашето храносмилане. Изделията с повишена концентрация на ценни фибри, витамини, минерали и аминокиселини действат като натурални пробиотици за стомашно-чревен баланс. Спомагат за справяне с гъбични и бактериални инфекции, стимулират добрата перисталтика на червата, успокояват стомашните неразположения и трайно оптимизират метаболизма.
Как подпомагат детоксикацията на организма
Тъй като суперхраните подобряват алкално-киселинния баланс на тялото, предпазвайки го от вредното влияние на свободните радикали (считани за най-чести причинители на рак), те естествено задействат и процеса по “отмиване” на токсините от организма. Така изделията с ценен био състав ни защитават на клетъчно ниво от хронични и дегенеративни заболявания, докато стимулират редовното прочистване на отпадъците, които попадат в нашата биологична система при контакт с околната среда.
Как суперхраните подобряват енергийните нива и баланса в тялото
Редовният прием на суперхрани гарантира максимално бързо и пълно усвояване на хранителни вещества в състава им. Така органите ни получават повече енергия при по-бързото разграждане на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Процесът се усеща като приток на сили, тонус и енергия. Съумяваме да релаксираме по-бързо и ефективно, а издръжливостта и фокусът ни са значително подобрени.
Тези щастливи последици се отразяват пряко и на психическото здраве, като не допускат депресивни мисли и панически мисли.
Как да включим суперхрани в ежедневието си?
Има много начини да се възползваме от свойствата на суперхраните в своето ежедневие. Най-ефективният е да ги включим в добре балансиран хранителен режим и да ги приемаме пресни, тъй като дори най-деликатната термична обработка отнема дози полезно действие на техните съставки.
Плодовете, категоризирани като суперхрани - боровинки, банани, авокадо, арония, годжи бери и други, могат да се хапват в оригинален или сушен вид за закуска или междинно хранене по всяко време на деня, тъй като са ценен източник на енергия, антиоксиданти и важни за храносмилането ни фибри.
Много сурови ядки и семена - кашу, бадеми, чия и други, могат да се консумират както независимо, така и в комбинация с плодове и зеленчуци под формата на салати и/или смутита.
Зеленчуците (броколи, спанак, домати, кейл и други), бобовите растения (нахут, боб, леща) и мазните риби са отлична основа за обедно и вечерно хранене (рецепти за ястия с максимално добра хранителна стойност се намират лесно в интернет пространството) с грижа за здраво сърце, чист черен дроб, алкално-киселинен баланс и силен имунитет.
При свръх динамично ежедневие и невъзможност да се организира диетата съобразно нужния прием на суперхрани, същите могат да се приемат под формата на биологично чисти хранителни добавки (капсули и/или таблетки), както и стрити на прах - употреба, характерна за активните атлети и феновете на фитнес тренировки.
Биотика предлага голямо разнообразие от суперхрани в различни разфасовки, годни за употреба дори при непрекъснато движение през деня. Те доставят на организма всички съхранени био свойства на суперпродуктите, като повечето се предлагат целогодишно на трайно ниски цени в онлайн магазин Biotica.bg.