▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Какво представляват полипите на дебелото черво?

2024-06-10
207
0
1-3 мин.
Какво представляват полипите на дебелото черво?

Какви са опасностите и как да ги предотвратим 

Ежегодно над 3000 души само в България се диагностицират с различни стадии на рак на дебелото черво. И ако в ранни етапи заболяването подлежи на излекуване, то в напредналите се превръща в една от най-честите причини за смърт. 

Именно заради огромния брой заболели от карцином на ректума в световен мащаб, все повече се говори за острата нужда от активна профилактика. Тя включва периодични прегледи и превантивни мерки за изчистване на нежеланите натрупвания и образувания, които могат до доведат до смъртоносната диагноза. 

Как можем активно да се погрижим за колона и ректума, без да допуснем поява на опасни образувания, за какви симптоми да следим, кога да потърсим помощ и какво лечение да изберем, ще научим сега.

 

Какво са полипите на дебелото черво?

Представляват различни по форма и размер образувания, захванати за лигавицата на ректума. Образуват се от болестно видоизменени клетки вследствие най-често на проблемно храносмилане и нездравословни диети. 
Откриват се при над 20 % от възрастното население, малко по-често при мъжете (особено над 60-годишна възраст).

 

Видове полипи

В началото всички са доброкачествени, но е доказано, че една група от тях, оставени без своевременно лечение, могат да станат злокачествени. Много медици дори ги смятат за най-чест причинител на рак.

Най-общо в практиката се разграничават основно два вида полипи на дебело черво:

 • хиперпластични - те са абсолютно безвредни и нямат канцерогенен потенциал;
   
 • аденоми - оставени без намеса, могат да претърпят злокачествена трансформация и да доведат до рак.

Понякога видът и формата на откритите образувания биха могли да подведат и да се окаже, че вместо безвредни израстъци са налице злокачествени тумори. Това е и причината най-честият курс на лечение да е чрез физическо отстраняване образуванията в ректума, след което под микроскоп да се установи техния зловреден потенциал. 

И при двата вида полипи на дебело черво се наблюдават склонности към рецидив след отстраняване, като тук важна роля има и генетичният фактор.

 

Причини и рискови фактори

Риск от образуване на полипи на дебело черво съществува при всички хора, но има няколко фактора, които трябва да се съблюдават с цел активна профилактика и превенция. Сред тях са:

 • Фамилна обремененост - при наличие на близки кръвни роднини с колоректални и хронични чревни заболявания (рак или болест на Крон, например) сте изложени на повишен риск и следва ежегодно да се правят изследвания (колоноскопия) и да се посещава лекар;
   
 • Възраст - напредналата възраст статистически увеличава шанса за поява на полипи на дебелото черво;
   
 • Затлъстяване;
   
 • Обездвижване - повлиява негативно на чревната перисталтика и затруднява естествената детоксикация на колона и ректума;
   
 • Употреба на алкохол и цигари;
   
 • Консумация на храни, които затрудняват храносмилането - мазни, тлъсти, изкуствено подсладени, силно пикантни и пържени храни в ежедневието увреждат лигавицата на чревния канал и водят до видоизмененията, които могат да причинят опасни усложнения.

 

Симптоми и признаци 

За съжаление, при полипи на дебело черво невинаги се появяват симптоми, които да подскажат тяхното наличие. В най-честия случай те се откриват случайно при рутинни скринингови прегледи за колоректален карцином. Ако все пак са налице някакви признаци за образуванията, те включват:

 • Наличие на кръв в изпражненията;
   
 • Остри коремни болки;
   
 • Продължителни запек или диария.

 

Превенция и лечение при полипите на дебелото черво

Обичайното отсъствие на симптоматика изисква повишено внимание към състоянието на ректума при наличие на някои от изброените по-горе рискови фактори. Редовното му изчистване от натрупани токсини и отпадъчни елементи се счита за активна превенция на всички опасни колоректални заболявания.

За ефективен и натурален детокс на дебело черво Биотика разработи продуктите КОЛОН КЛИЙНЪР и КОЛОФИКС. В тях са съсредоточени концентрирани екстракти от най-силните лечебни растения, способни активно да пречистят колона и ректума, както и да предотвратят поява на коварни полипи на дебелото черво. 

И двата продукта са налични целогодишно в онлайн магазин Biotica.bg на трайно намалени цени. 

Разбира се, за ефективна превенция не са достатъчни само хранителни добавки дори с най-чисти екстракти. Ако не съблюдаваме своите вредни навици и диети, неминуемо се излагаме на опасност. 

За да се защитим от поява на израстъците, трябва да се стараем да се движим активно, да не наддаваме стремглаво тегло, да се храним правилно (сварени пресни зеленчуци, бобови растения, сушени плодове и кафяв ориз са отлични храни за здравословни диети против полипи на дебелото черво) и да се откажем от цигарите и редовната употреба на алкохол. 

При вече установени полипи на дебелото черво традиционното лечение изисква премахване на образуванията, особено ако са аденоми. Ако се установи категорично, че израстъците са безвредни, има много методи за алтернативно лечение със силата на билки и рецепти от народната медицина. 

Същите могат да продължат да се прилагат за предотвратяване на рецидив на вече третираните образувания. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

1. Витамини и минерали за по-здрави ставиВитамин B6 благоприятства не само връзките и мускулите, но ..

2021-05-07 15:42:55

Мухи в очите: Защо се появяват и какво да правя?Тези естествени лекарства могат да ви помогнат да се..

2020-12-18 16:37:16

Прополис е пчелен продукт, забележителен заради своето антиоксидантно и антимикробно действие. Пропо..

2021-03-22 15:35:51

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56