▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Артроза - симптоми и лечение

2024-06-18
742
0
1-3 мин.
Артроза - симптоми и лечение

Къде и как боли, кога ставите изтъняват

Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - клинична картина, характерна за хората от третата възраст. В последите години обаче болести на опорно-двигателната система все по-често “схващат” млади хора в активна възраст. 

Причините могат да се търсят на много места, но основните са свързани с нередовна физическа активност, заседнал начин на живот, генетична предразположеност и еднотипни движения в ежедневието, които водят до “изхабяване” на кости и стави

 

Какво е артроза?

Определя се като хронично невъзпалително ставно заболяване. Нарича се още “шипова болест”, защото се получава при “изхабяване” на ставния хрущял и поява на ръбове по неговата периферия, които наподобяват шипове. 

При артроза изтъняването води до прогресивно намаляване на междуставното пространство, което предизвиква извънредно триене, болки и скованост, дори трайни изкривявания на скелета и стойката. 

Смята се, че за болестта е налице генетична предразположеност. От артроза страдат много по-често жени, отколкото мъже. 

Среща се изключително често при хора над 65-годишна възраст, но в модерните времена все по-масово се случва и при млади хора.

Обичайно при артроза страдат големите стави в нашето тяло - на коляното, тазобедрената, на пръстите, вратните прешлени или кръста. Понякога засегнати са едновременно стави на ръце и крака, което прави свободното движение на практика невъзможно.

 

Какви са основните симптоми на артрозата?

Признаците, че страдаме от артроза, варират според това кои стави са засегнати от дегенеративните процеси:

 • Болки около слабините - реално дискомфортът е от вътрешната страна на бедрата в близост до седалището и сигнализира за артроза на тазобедрена става (коксартроза). Износването води  до постоянна ограничителна болка и накуцване с цел намаляване на дискомфорта; 
   
 • Остра болка в коляното - при силно схващане и спонтанен отказ на колянната става (точно под капачката) да се сгъне усещаме много силна болка. Тя сигнализира гонатроза (изхабяване на става на коляно);
   
 • Оток на пръстите на ръцете - когато дегенеративният процес засяга нашите ръце, пръстите могат да се усещат нагорещени и са видимо раздути. В резултат се затрудняваме в изпълнението на елементарни движения с пръстите, а някои професии, свързани с фина моторика, стават невъзможни за практикуване;
   
 • Изпъкнал кокал на палец на крак - отново става дума за артроза, ако се изключи деформация заради продължително носене на много стягащи и неудобни обувки. Обичайно се касае за подагра (специфична форма на артроза);
   
 • Тъпа и постоянна болка по гръбначния стълб - появата на ошипяване по гръбнака, междупрешления диск, врата и раменете. Болката е тъпа и постоянна, а понякога “пълзи” по горните и долните крайници.

Накратко, че страдаме от артроза подсказват системната скованост и болка в ставите по тялото.  Болестта има очевидни прояви като изкривявания на стойката (наляво, надясно или напред) и промени в походката. Прави го несъзнателно в стремеж да щадим засегнатите стави.

 

Как се диагностицира артрозата?

При наличие на някои от изброените симптоми се посещава ортопед-травматолог. Той тества чувствителността на засегнатите зони и характера на изпитвания дискомфорт. За потвърждение на диагнозата могат да се направят образни изследвания като:

 • ехография - модерната технология е с ултразвук, който в реално време анализира ставните изменения, дебелината на хрущяла, неговата консистенция и т.н. за доказване на артроза;
   
 • Рентген - макар да не визуализира ясно ставите, показва ошипяванията по техните ръбове и стесненията на междуставните пространства;
   
 • ядрено-магнитен резонанс - предоставя детайлно изображение на кости, стави и меки тъкани, като при нужда от интервенция дава точна и прецизна информация.

Вариант за прецизна диагностика на артроза е и анализът на ставната течност. Става чрез пункция от засегната става, след което консистенцията се анализира внимателно под микроскоп. 

Има и кръвни изследвания, които не са максимално точни, но помагат за изключване на други опорно-двигателни изменения.

 

Какви са възможностите за лечение на артроза?

За съжаление, като всяка дегенеративна болест, веднъж стартирал пагубният процес, няма копче за връщане назад. Това, което може да се предприеме, разбира се, е в сферата първо на превенцията (при наличие на определени рискови фактори като генетична предразположеност, наднормено тегло, трайно обездвижване по някакви причини и т.н.) и после за предотвратяване на по-нататъшна прогресия на ставното изхабяване. 

Традиционното лечение при артроза включва нестероидни противовъзпалителни лекарства или парацетомол, за който също се знае, че намалява неприятните симптоми на артроза. 

Има обаче ефикасни билкови хапчета, таблетки и тинктури, които чрез естествени процеси в тялото оздравяват опорно-двигателния апарат и спират по-нататъшни увреждания на неговата структура. 

Сред тях са:

 • Полски хвощ - билето е специализирано в третирането на проблеми в двигателната система. Действа противовъзпалително и отводняващо. Спомага за изчистване на токсичните елементи и благодарение на щедрото съдържание на силиций поддържа здравето и гъвкавостта на опорно-двигателния апарат;
   
 • Босвелия - топ лечебно растение за превенция и съпътстващо лечение на артрит, артроза, дискова херния и дископатия. Чрез киселината, която съдържа, предотвратява опасни възпаления, намалява съществуващи отоци, подобрява свободата при движение и намалява болката от дегенеративните процеси;
   
 • Риган - всички знаем, че е мощен антиоксидант, но е интересен фактът, че взема участие в подхранването на хрущялната тъкан. Изключително ефективен при ставни болки вследствие на възпалителни процеси;
   
 • Котешки нокът - захари и аминокиселини в състава на мощната билка за детокс участват в производството на синовиална течност, която повишава ставната мобилност, увеличава междуставното пространство и предотвратява болезнено триене. 

Тъй като противовъзпалителните лекарства често предизвикват стомашно-чревен дискомфорт, за препоръчване са билковите им алтернативи, които също облекчават неприятните симптоми и спират прогресията на ставната дегенерация. 

На базата на рецепти от народната медицина и доказани научно свойства на описаните билки Биотика вложи концентрирани екстракти от тях в своите продукти за здрави кости и стави. 

Тези и други хранителни добавки можете целогодишно да закупите в онлайн магазин Biotica.bg на трайно намалени цени.

 

Значение на навременната диагностика и лечение 

За запазване на прилично качество на живот и свободно движение не подценявайте ранните сигнали за скованост и болки в ставите. Обичайно са най-отчетливи сутрин, когато ни е трудно да се изправим и “разгърнем” напълно. Макар с напредване на деня дискомфортът да отшумява, той не бива да бъде пренебрегван. 

Същото се наблюдава и при дълъг престой в седнало положение, например при целодневната работа в офис пред компютър. 

Ранната диагностика и бързото включване на лечение за спиране на дегенерацията, характерна за артроза, са от ключово значение за нашия живот. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какви са опасностите и как да ги предотвратим  Ежегодно над 3000 души само в България се диа..

2024-06-10 09:54:00

В напрегнатото и забързано ежедневие става все по-трудно да се отпуснеш, да изключиш мислите си и да..

2021-04-28 10:32:22

Ставаме сутрин и започваме да се приготвяме за работа. Веднага си спомняме, че цяла вечер сме се вър..

2020-10-09 14:22:32

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56