▶ 10% БОНУС ОТСТЪПКА С КОД: BONUS10

Какво представлява човешкият папилома вирус?

2023-01-27
1658
0
Biotica

Вижте рисковете, начините за предпазване и лечение на инфекцията 

Папилома вирусът е най-често предаваното по полов път заболяване. Поразява както мъже, така и жени. Технически се заразяваме при досег с кожа, но най-често инфекциите са следствие на секс - независимо дали е вагинален, анален или орален. Всички сексуално активни хора задължително се срещат със заразата на някакъв етап. В зависимост от силата на тяхната имунна система те развиват или не симптоми и заболявания след заразяване. 

Важно е да се разпознават сигналите за наличие на папилома вирус в тялото. Оставен без надзор и своевременно лечение, той може да доведе до тежки автоимунни, кожни и хронични заболявания. Достатъчно е само да отчетем, че папилома вирусът е причина за развитие на рак на шийката на матката в почти 100 % от случаите! 

Критичен фактор за заразяване е хигиената в сексуалния ни живот. Честата смяна на партньори или контактът с хора с безразборна полова рутина ни поставя в повишен риск. Необезопасеният секс (без презерватив) ни оставя под абсолютната милост на папилома вирусът. Важно е също да бъдем наблюдателни. Ако потенциалният ни партньор има специфични образувания в областта на гениталиите, е най-добре да се въздържаме от интимност с него. 

На опасност са изложени дори пеленачетата. Папиломата може да им бъде предадена от майчиното тяло по време на естествено раждане. Ако това се случи, могат да настъпят усложнения и инфекции в гениталната област или дихателната система на новороденото. Затова е добра идея бременните да проучат дали не са заразени. 


СИМПТОМИ ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ С ПАПИЛОМА ВИРУС 

Макар да сме изложени на честа опасност и почти всички на някакъв етап да сме срещали заразата, не при всекиго тя манифестира с ясна симптоматика. Често организмът се преборва и дори не разбираме какво се е случило. Друг път развиваме заболяване, но то протича почти асимптоматично. Трябва да бъдем наблюдателни, особено ако имаме съмнения за наличие на ключови фактори за заразяване с папилома вирус. Внимайте за:

  • Брадавици - твърдите образувания по кожата са с различни размер и форми и са най-яркият белег за наличие на папилома вирус в нашето тяло (особено ако се появят по гениталиите). Макар обикновено да изникват около половите органи, нерядко поразяват също ануса и слабините (особено ако е практикуван такъв вид сексуален контакт). Най-често срещаните обикновени брадавици наподобяват обикновен оток. При докосване обаче груби. Плантарните пък приличат на зърна. Те са светли и се показват по пръстите на ръцете и краката ни. Известни са с името кокоши тръни. Плоските брадавици пък поразяват лицето, главата (зад ушите) и шията. Те се отличават с по-тъмен цвят и засягат предимно подрастващи и младежи. Съществуват и остри видове. 

  • Появата на брадавиците не е непременно съпътствана с болка. По-често се усеща дискомфорт. Може обаче да има и кръвоизлив, особено по време на секс. 

  • Независимо от формата, цвета и местонахождението на брадавиците, появаа им ни задължава да посетим дерматолог или лекари специалисти в областта за поставяне с точно диагноза. Важно е да се установи кои щамове на папилома вирусът са причина за образованието. Съществуват над 100 вида от заразата, над половината предавани по полов път. 

  • Брадавиците по вулвата, срамните устни, шийката на матката, пениса, тестисите и ануса най-често се премахват от хирург. Могат също да бъдат отстранени чрез замразяване, с електричество или течен азот. По време на процедурите и възстановяването може да прибегнете до щадящи продукти за регенериране на кожата, както е необходимо и пълно въздържание от полови контакти. 

  • Сърбеж, парене и дискомфорт в интимната област.

  • Рак - вече стана дума, че заразата е причина номер 1 за развитие на рак на маточната шийка. За заболяването могат да сигнализират необичайни остри болки около таза и гениталиите, появата на вагинално кървене или течение с кръвни примеси и неприятен мирис. Възможно е да се появят отоци по единия крак, ако ракът се намира в областта на малкия таз. Превенцията отново е свързана предимно с хигиената в секса, но съществуват и ваксини. Важно е регулярно да се прави преглед ори гинеколог и да се прави цитонамазка и ДНК анализ.
    Това обаче не е единственото раково заболяване, което можем да развием след зараза с папилома вирус. Той нерядко предизвиква също рак на ануса, дори рак на шията и главата. Следствие на вируса може да бъде и наличието на плоски кондиломи, които се откриват след коланоскопско изследване. Заразата е отговорна и за поредица доброкачествени генитални болести.
    За мъжете няма специално разработени тестове и единственият начин да се “хване” заразата е чрез преглед при лекар. Ако пациентът практикува пасивно анален секс, трябва да провери опциите за цитонамазка от ануса. 

За отърваване от брадавиците и други кожни проблеми вследствие на заразяване с папилома вирус могат да съдействат и натурални добавки с екстракти от потентни билки като ПАРАЗИТАКС от Биотика. В онлайн магазина (Biotica.bg) има налични и много био продукти за силен имунитет, който да се бори успешно с вирусите.

Сподели:

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Феноменът е деликатес номер 1 за космонавтите Ако си мислите, че динозаврите са най-старите оби..

2023-03-23 16:25:56

Край на вълчия глад, преяждането и трупането на мазниниМного хранителни добавки включват комплекси о..

2023-03-22 16:29:08

Само елита в Китай се докосвал до еликсира за красота и хормонален баланс“Кралският лечител на всичк..

2023-03-16 15:45:25

Тайната за здрав сън и свеж ум е тукБудувате с часове, а всъщност сте капнали от умора? Сънят не идв..

2023-03-15 12:58:47

Вталявате се лесно, докато тялото се пълни с енергия Строгите диети и изтощителни тренировки, с..

2023-03-14 13:12:46

Загърбете рани, бръчки и петна с чудото за съвършена кожаСвещен дар. Това е за туземците в Полинезия..

2023-03-10 15:23:38

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56

Ето го лесния път към спокоен стомах, чисти черва и красиво тялоЗапек, разстройство, киселини, тежес..

2023-02-03 10:02:48