Камъни в жлъчката - можем ли да се предпазим?

2019-12-19
2713
0
1-3 мин.
Камъни в жлъчката - можем ли да се предпазим?

  КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА

  КАКВО Е ГОЛФИКС?

  ПОДХОДЯЩ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ:

Камъните в жлъчката са често срещано заболяване. Обикновено са безсимптомни, докато не блокират оттичането на жлъчката и не се появи възпаление на жлъчния мехур и задържане на жлъчен сок. Има два основни типа жлъчни камъни - холестеролови и пигментозни. Първите се срещат в около 80% от случайте и имат жълто-зелен цвят, а вторите са малки, имат тъмен цвят и съдържат билирубин.


Редица фактори се смятат за рискови за появата на жлъчните камъни, а именно:

 • хора с руси коси и светла кожа;
 • наличие на родственици с такова заболяване;
 • наднормено тегло;
 • пол (предимно при жени);
 • жени, които имат няколко бременности;
 • хора, на възраст над 40 години.

Смята се, че по-големият процент на това заболяване при жените вероято се дължи на хормона естроген. Високите му стойности в организма (включително и при прием на пртивозачатъчни) повишава риска от образуване на жлъчни камъни.

Оплакванията могат да бъдат чувство за тежест в стомаха, гадене, повръщане, болка (т. нар. жлъчна колика). Тези симптоми се появяват особено след консумация на храна, богата на мазнини. Жлъчната колика може да се разпространи към дясното рамо или към гърба.

Когато жлъчен камък или камъни запушат естествения път на жлъчката и тя не може да се отдели в дванадесетопръстника, започва нейното натрупване в жлъчния мехур. Резултатът от това е разтягане стените на мехура, преминаване на бактерии в него и поява на възпаление. Нарушеното оттичане на жлъчка води и до появата на жълтеница (кожата и склерите пожълтяват, урината става тъмна, а изпражненията изсветляват).

Лечението може да започне с медикаменти (като зависи от фазата, в която е хванато заболяването), литотрипсия (разбиване на камъните с ултразвук), но най-често се стига до оперативно третиране - отсраняване на жлъчния мехур, което може да се направи чрез стандартна операция, с пълен достъп до жлъчния мехур или, както все по-често се практикува, лапароскопски (безкръвно). Лечението им с първите два метода в повечето случаи води до рецидиви.

За да се избегне или поне да се намали шансът за образуване на жлъчни камъни, е хубаво човек да обръща внимание на някои неща. На първо място това е храненето. Би било добре да се набляга на богати на целулоза и бедни на наситени мазнини храни. Наситените мазнини се съдържат в месото, яйцата, млечните продукти, маслото, твърдите сирена, палмово и кокосово масло и т.н. Прекомерната употреба на тези храни води до повишаване на лошия холестерол, а оттам и на риска от формиране на холестеролови жлъчни камъни.

Достатъчната консумация на вода също е от изключително значение. Препоръчително е на ден да се пие поне 1,5-2 литра вода, за да може всички процеси в организма да работят правилно. Има данни , които показват, че хората, пиещи по 2-3 чаши на ден кафе, имат по-нисък риск за появата на жлъчни камъни.

Запекът също оказва отрицателно влияние на нормалното функциониране на жлъчката, затова избягването му служи като вид превенция.

Ако вече има формирани жлъчни камъни, е добре да се промени начинът на живот, като отслабване (ако има нужда от такова и задължително под лекарски контрол, тъй като рязката загуба на килограми също е рисков фактор), да се консумират по-здравословни храни, да се наблегне на движението и ободряващите упражнения.

Дори и да се стигне до премахване на жлъчния мехур, не бива да се тревожим, че някакъв орган от тялото ни е махнат. Функцията на жлъчния мехур е складираща, затова след като бъде отстранен, просто жлъчката ще се излива направо в дванадесетопръстника.

Изследванията показват, че дори и при спазване на тези съвети, пълната превеция срещу образуването на жлъчни камъни не е възможна. Винаги остава някакъв риск за образуване на жлъчните камъни, ако са на лице някои от посочените по-горе фактори.

КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА

Камъните или калкули в жлъчния мехур са образования от токсични продукти, главно съставени от кристали холестерол, калциева сол, фосфолипиди и лецитин. Тези продукти с времето се филтрират през черния дроб и се натрупват в Жлъчния мехур. Жлъчният мехур представлява малка торбичка, свързана с черния дроб, която събира жлъчните секрети. Когато едно от малките камъчета запуши жлъчните канали, които водят към червата, човек усеща силна колика, която започва в горната част на коремната кухина и се разпростира към гърба.

КАКВО Е ГОЛФИКС?

ГОЛФИКС е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, тази хранителна добавка се грижи за поддържането на здравето на черния дроб и по-конкретно на жлъчката по естествен начин, като съдейства за тяхното пречистване от вредните въздействия. Черният дроб и жлъчката играят много важна роля за здравето на организма, като филтрират, разграждат и обезвреждат токсините и отпадните вещества, попаднали в кръвта. Имат детоксикиращо действие и подпомагат лимфната система.
ГОЛФИКС е балансиран микс от изцяло натурални съставки. Засиления ефект от комбинираното действие на вложените екстракти спомага за отделянето на токсичните вещества от организма и пречистване черния дрoб и жлъчката на клетъчно ниво.
Спомага за разграждане на жлъчни камъни. Посредством продукта се подпомага разтварянето на холестериновите камъни в жлъчката и намаляване концентрацията на холестерол в жлъчката. Препаратът има мощно стимулиращо действие спрямо отделянето на жлъчка (холеретично), вследствие на което се намалява задържането на жлъчка (холестазата). В резултат на болкоуспокояващото действие се намаляват болките, дължащи се на спазъм. Отстраняват се съпътстващите нарушения на храносмилането, без необходимост от назначаване на допълнителни лекарствени продукти.

ПОДХОДЯЩ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ:

 • При заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.
 • При камъни в жлъчката.
 • При възпаление на жлъчния мехур.
 • При спазъм на жлъчния мехур.
 • При дискинезия на жлъчните пътища – нарушена двигателна активност на жлъчните пътища. При възпаление на жлъчните пътища.
 • При предоперативно и постоперативно лечение на черния дроб и жлъчните пътища и с оглед предотвратяване на повторно образуване на камъни.
Обикновено хората свързват проблемите на черния дроб повече с прекомерна употреба на алкохол или болести като хепатит и рак на черния дроб. Тези болести са само една манифестация на нездравословен черен дроб. Когато черния дроб и жлъчката не функционират оптимално, тяхната мудност и бавно действие може да манифестират различни проблеми и симптоми, като рак, артрит, сърдечни болести и други в следствие на компромиси в неговата дейност.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
kozmetika
bilkovi tinkturi
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Камъните в жлъчката са често срещано заболяване. Обикновено са безсимптомни, докато не блокират отти..

2019-12-19 11:19:48

Както женската, така и мъжката кожа има нужда от постоянни грижи. Особено сега, когато времето става..

2019-11-05 10:44:23

Вижте правилния подход при бъбречна криза Всеки от нас носи чифт бъбреци под гръдния кош от двете..

2024-05-26 11:13:00

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето как малкият орган ви казва, че сте в беда  Проблемите с уринирането и сексуалната функци..

2024-05-30 11:37:00

Ето я безвредната природна формула, която наистина работи  Ако мъжките проблеми с потентност..

2024-05-29 11:49:00

Диета, билки, рецепти - ето го планът за действие За разлика от повечето заболявания на стомашно-..

2024-05-28 12:38:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56