5 типа инконтиненция при жените

2020-04-03
681
0
1-3 мин.
5 типа инконтиненция при жените

В живота на жената съществуват няколко събития, които повишават риска от поява на уринарна инконтиненция. Първите от тези събития са бременността и раждането. По време на бременност интраабдоминалното налягане е повишено, като повишение на същото се наблюдава и в процеса на раждане. Повишеното интраабдоминално налягане създава условия за пролапс (спадане) на тазовите органи и отслабване мускулите на тазовото дъно. Тези фактори могат да доведат до нарушена уринарна функция.

В зависимост от етиологията и патогенетичния механизъм на възникване се различават няколко типа уринарна инконтиненция:

 •  Стрес инконтиненция – изразява се в изпускане на малки количества урина при кашляне, кихане, бягане, скачане, полов контакт и др. физически дейности. Възниква поради повишение на интраабдоминалното налягане и отслабени мускули на тазово дъно и уретрален сфинктер. Среща се по-често при бременни, жени в менопауза и пациенти, страдащи от хронична кашлица – например пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
 • Императивна (urge) инконтиненция – проявява се с непреодолим позив за уриниране при непълен пикочен мехур, при което се получава изпускане на урина преди достигане до тоалетната. В повечето случаи се дължи на неволеви контракции на пикочния мехур. Може да възникне в резултат на възпалително заболяване, туморен процес, наличие на камък в пикочен мехур или при пролапс на матка и пикочен мехур;
 • Смесена инконтиненция – при наличие на симптоми от стрес и императивна инконтиненция. Най-често срещаният тип сред жените;
 • Инконтиненция при свръх пълен пикочен мехур – неволево изпускане поради преразтягане на пикочния мехур. Той е препълнен и е невъзможно неговото изпразване поради понижена активност на мускулите му. Среща се по-често сред мъже, страдащи от проблеми с простата. Може да възникне и при нервна увреда, захарен диабет или сърдечносъдов проблем;
 • Функционална инконтиненция – инконтиненцията възниква не в резултат на проблем с пикочните пътища, а в резултат на друго заболяване. Например функционална инконтиненция възниква при хора, които нямат възможността сами да се придвижат до тоалетната, при пациенти, страдащи от деменция, приемащи определени медикаменти (напр. диуретици) и др.

Диагностицирането на уринирна инконтиненция се осъществява след снемане на анамнеза и изпълнение на различни диагностични методи. От анамнезата значение има честотата на уриниране за денонощие, моментите, водещи до неволево изпускане, появата на неконтролируем позив за уриниране, нощното уриниране (никтурия) и др. За целта пациента в продължение на седмица си води дневник за посочените събития и приема на течности.

Необходимо е изследване на урина и урокултура. Диагностично значение има и т.нар. тест за кашлица, при който се следи за изпускане на урина при кашляне. Прилага се и т.нар. тест за остатъчна урина, чрез който се установява количеството урина, останала в пикочния мехур след уриниране.

Лечението зависи от типа уринарна инконтиненция. Възможно е постигане на резултати чрез промяна в начина на живот – отслабване, ограничаване употребата на кофеин, регулиране употреба на течности, изпълняване упражненията на Кегел за стягане мускулите на тазовото дъно. Също може да се прилага алтернативно лечение с билкови продукти като УРОКСИН той е изцяло натурална хранителна добавка създаден по рецептурите на акад. Хлебаров с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Продуктът има пикочогонно действие, спомага за пречистването на бъбречната тъкан и действа благоприятно срещу възпалени бъбреци.

УРОКСИН  има въздействие върху възпаленията, заради противовъзпалителните и диуретични свойства на съставките. Може да се прилага при камъни в бъбреците и хроничен цистит. 

ПРЕПОРЪЧВА СЕ ПРИ:

 • Мътна урина;
 • Често уриниране;
 • Фалшиви позиви за уриниране;
 • Урина със силна и неприятна миризма;
 • Болка и парене по време на уриниране;
 • Болка, непосредствено над срамната кост;
 • Болки в слабините;
 • Коремни болки и дискомфорт;
 • Болка по време на полов акт;
 • Болки в долната част на кръста;
 • Неволно изпускане на урина;
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Инфекцията с Chlamydia trachomatis е една от най-често предаваните инфекции по полов пътОсобено чест..

2020-02-05 14:30:00

Еякулацията и оргазмът при мъжете в повечето случаи са еквивалентни, но понякога могат да се различа..

2019-11-29 12:59:09

Камъните в жлъчката са често срещано заболяване. Обикновено са безсимптомни, докато не блокират отти..

2019-12-19 11:19:48

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56