Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Как да разпознаваме кожните заболявания и какви са симптомите им?

2022-12-21
2898
0
1-3 мин.
Как да разпознаваме кожните заболявания и какви са симптомите им?

Ето откъде идват пъпките и обривите, които деформират тялото

Кожата е органът, чрез който влизаме в контакт с околната среда. Тя  е проводникът на едно от основните ни сетива - осезанието (допирът). Отговаря за регулацията на телесната температура, обменът на вещества с природата и запазването на водата в тялото. Паралелно трябва да синтезира жизненоважния витамин Д и поема върху себе си “ударите” на всички вредни влияния от средата. 

Има стотици кожни заболявания, които макар да си приличат визуално, са много различни. Всички обаче компрометират целостта на кожата и показват “пробойна” в нашата имунна система. 
Често поразилите ни кожни заболявания са в пряка връзка с други проблеми - имунни нарушения, хормонален дисбаланс, интоксикация и т.н. Важно е аномалиите да се разпознават и адресират адекватно. Оставени без надзор и лечение, всички кожни заболявания могат тежко да доведат не само до визуално фиаско, а и до тотален срив на общия в имунитета. 
За да избегнем усложнения, трябва да различаваме най-честите кожни заболявания, които ни сполитат. 
  • Акне - от него страдат в различен етап от живота си над 70 % от хората. Това автоматично го поставя в първата десетка на най-разпространените кожни заболявания. Поразява склонна към омазнява кожа със свръхактивна секреция на мастните жлези. Обриви и петна излизат по меките тъкани на лицето, гърба или около гърдите. Могат да бъдат както червени, така и гнойни пъпки, понякога с черен връх. При по-тежко протичане на болестта се образуват гнойни възли, които пробиват кожата. Обичайно появата на акнето се свързва с пубертета, когато честите кожни заболявания са по-жестоки към момчетата. Всъщност обаче, акне може да се появи във всяка възраст заради генетични, хормонални, растежни и стресови фактори. Излиза и вследствие на алергични реакции. Лечението налага специално почистване и измиване на кожата, прилагане на препарати и мазила за намаляване на мастната секреция, както и антибактериални кремове или лосиони. В най-лошите случаи се ползва и антибиотично лечение. При хронично акне чудесно приложение намират специално разработени натурални козметични продукти с потентни природни екстракти като доказано ефективната серия “Анти Акне” на Биотика. Какъвто и път да изберете - традиционно медицински или с естествени илачи, в никакъв случай не стискайте ръчно появилите се пъпки - опасно е и само ще си навредите.   
  • Екземи - това са възпалителни процеси по кожата, които се случват като следствие на външна (от средата) или вътрешна (от тялото) причина. Получават се болезнени отоци, които се разрастват и зачервяват с напредване на инфекцията. Това е от тези кожни заболявания, които  манифестират с пъпки, подредени често в правилна форма по меките части на тялото. Появяват се силен сърбеж и усещане за болезнена сухота. 
  • Псориазис - безспорно псориазисът е от най-тежките кожни заболявания. Има хроничен характер и често е невъзможно да се разбере причината за появата му - вирусна атака, стрес, лоша обмяна на веществата или друг рисков фактор от средата. Появяват се плаки и лезии около раменете, лактите, коленете, слалпа или гениталиите, които предизвикват и хиперпигментация (белезникава или розова най-често). Псориазисът има период на ремисия и завръщане след първата си поява. Когато отстъпва, засегната кожа започва да изсъхва и да се люпи. 
  • Брадавици - Популярни още като папиломи, защото се причиняват от човешки папиломен вирус. Това са кожни заболявания, които се характеризират с поява на твърди образувания като бучки върху тялото. Най-често изникват по ръцете и краката. Появяват се както при деца, така и при възрастни. Ако забележите нещо такова, е добре да говорите с дерматолог, за да сте сигурни, че не са ракови израстъци по кожата. Счита се, че папиломите не са силно заразни, но все пак се пренесят чрез чест физически контакт или докосване до предмети. Често брадавиците отшумяват сами, след като вирусната атака се отслаби. Ако се наложи премахване, трябва да се спазват протоколи и процедури. 
  • Уртикария - това е от тези кожни заболявания, които бележат тялото с характерни форми. При уртикарията това са възпалени ивици (уртики), които отичат и се надигат, ограждени от характерни червени кръгове. В засегнатата област се усещат парене и специфичен сърбеж. Поразително наподобява реакцията от “ужилване” с коприва. От там идва народното име на болестта - копривна треска. Обичайно лечението включва антихистаминови препарати, за да се неутрализира всички видове алергии, които могат да предизвикат обривите. Ако прогресира бързо и се образува ангиоедем (опасен за живота), се налага и болнично лечение. 
  • Херпес зостер - едно от най-неприятните кожни заболявания. Причинител е вирусът на варицелата, който след преболедуване остава дремещ (латентен) в нашето тяло. Реактивира се при тежки вирусни атаки към тялото или силно намален имунитет вследствие на лечение с тежки препарати или други хронични заболявания. Предизвиква обрив във формата на дебела лента по кожата (пълна със ситни червени пъпки, които прерастват в мехури) обикновено само в едната половина на тялото ни. Усещат се парене, сърбеж и неприятна болка, която продължава често дори след раздяла с болезнения обрив. Отшумява в рамките на 2-3 седмици, като мехурите се пукат, раните се затварят и заздравяват. Понякога оставят белези по тялото. В периода на заболяването се препоръчва карантина и контакт само с преболедували варицела, които не страдат от раково или друго тежко имунно заболяване. Прилагат се лосиони и мазила за облекчаване на паренето и сърбежа. Впоследствие - и против белези. 
  • Рак на кожата - генезисът на най-опасното от всички кожни заболявания е прекомерното излагане на слънце. Особено висок е рискът за хора със светла кожа. Симптомите са системно обезцветяване, както и поява на сериозни рани и твърди образувания, които не изчезват от само себе си и често са силно болезнени. Тъй като кожата е вторият по големина орган в нашето тяло, ракът може да се разпространи много бързо и на много голяма площ, ако не бъде “хванат” навреме. 
Сериозните кожни заболявания често се превръщат в хронични и се завръщат периодично. За да се избягва предозиране с антибиотици и кортикостероиди (когато състоянието е тежко), заложете на ефективна превенция с натурални добавки за кожа. 
Потентни био лосиони и мазила на достъпни цени може да намерите в онлайн магазина Biotica.bg.  

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
bilkovi tinkturi
special
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Неправилен хранителен режим, липса на движение, пътуване и смяна на дестинацията, стрес... Всичко то..

2021-06-23 10:39:11

Обезкосмете се без болка, обрив и зачервяване - ето как Слънцето напича и ни приканва да облече..

2022-05-27 11:27:20

Преумората и прекаленото физическо натоварване също водят до болки в горната част на главата. Същото..

2020-01-20 10:40:52

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56