▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Диабет - как да го разпознаем?

2019-12-22
369
0
1-3 мин.
Диабет - как да го разпознаем?

Диабетът е заболяване, което се характеризира с високи нива на захар (глюкоза) в кръвта.  Глюкозата е енергиен източник за всички клетки в организма. За да могат, обаче, клетките да използват кръвната глюкоза, е нужен инсулин, който се произвежда от панкреаса. Когато в организма няма достътачно инсулин или той не работи правилно, клетките не могат да използват глюкозата, нейното количество в кръвта нараства и настъпва диабет.

Диабетът се разделя основно на два типа. Тип 1, познат в миналото като инсулинозависим диабет, се дължи на автоимунен процес, при който организмът атакува собствените инсулин-продуциращи клетки, в резултат на което те се разрушават и спират да произвеждат инсулин. Причините за това са неизвестни и няма мерки за превенция. Честотата му е едва 5-10% от всички случаи на диабет и обикновено се проявява в млада възраст. Тип 2, или инсулинонезависим диабет, се дължи на намалена продукция на инсулин или нарушения в неговото действие. Проявява се в по-късна възраст като често засяга хора с наднормено тегло или затлъстяване. За разлика от тип 1, около 50% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот.

Известни са и други, специфични типове диабет: при заболявания на панкреаса, вследствие на приема на някои лекарства (напр. кортикостероиди) , при други ендокринни заболявания (хипертиреоидизъм, акромегалия и др.), при инфекции (вродена рубеола, цитомегаловирус), генетични дефекти в действието на инсулина, при генетични синдроми ( синдром на Даун, Клайнфелтър, Търнър и др). Особен вид диабет е този, който се диагностицира за първи път по време на бременност, т.нар. гестационен тип диабет.


Симптоми на диабет

Симптомите на диабета са сходни при всички типове и включват повишена жажда, често уриниране, загуба на тегло, лесна уморяемост, замъглено зрение, труднозарастващи рани, уро-генитални инфекци. Често, особено при диабет тип 2, симптомите са слабо изразени и човек разбира, че е болен едва след като са налице усложнения. Те се развиват постепенно и зависят от давността на заболяването и контрола на кръвната захар. Късните, бавноразвиващи се усложнения на диабета са: диабетна полиневропатия (засягане на нервните влакна, изразяващо се най-често с парене, изтръпване, мравучкане, болки по долните крайниц), диабетна нефропатия (засягане на бъбрека, което може да доведе до тежка бъбречна недостатъчност и необходимост от диализа), диабетна ретинопатия (засягане на очите със загуба на зрение, както и повишен риск от катаракта и глаукома), сърдечно-съдови заболявания (с повишена честота на инфаркти и инсулти) и диабетно стъпало (с развитие на ранички и инфекции по краката, които могат да доведат до ампутация). Възможни са и остри усложнения, т.нар. диабетна кетоацидоза, която се проявява със задух, коремни болки, гадене, повръщане, дехидратация, сърдечно-съдови нарушения, дъх на „гнили ябълки“ и е потенциално животозастрашаващо състояние, което може да доведе до кома.


Поставяне на диагноза

Диагнозата захарен диабет се поставя въз основа на нивата на глюкоза в кръвта. Според Световната здравна организация нормалната стойност на глюкоза в кръвта на гладно е до 6.1 ммол/л. Кръвна захар над 7 ммол/л на гладно се определя като диабет. Стойности между 6.1 и 7 ммол/л на гладно се приемат за „нарушена гликемия на гладно“ и са свързани с повишен риск от развитие на диабет с течение на времето. За оценка на стойностите на кръвна захар след нахранване се прилага орален глюкозо-толерансен тест (ОГТТ). Пациентът изпива 75 г глюкоза, разтворена в 250-300 мл вода и се определят нивата на кръвната захар след 60 минути и след 120 минути. Нормално глюкозата на 120та минута е до 7.8 ммол/л. Стойности между 7.8 и 11 ммол/л се определят като „нарушен въглехидратен толеранс“ или преддиабет, а над 11 ммол/л се приемат за диабет.

Друг метод за поставяне на диагноза захарен диабет е определянето на гликирания хемоглобин (HbA1c). Диабет има при гликиран хемоглобин над 6.5%. При поставяне на диагнозата е небходимо изследванията да се повторят, за да се изключи лабораторна грешка, освен ако не са налице изразени симптоми на диабет.

Лечението на диабета започва със здравословна диета, поддържане на нормално телесно тегло и умерена физическа активност.

ГЛИКОФИКС ВЪЗСТАНОВЯВА БАЛАНСА

ГЛИКОФИКС е уникален натурален препарат – най-новата разработка на съвременната наука. Работи за възстановяване баланса на веществата в организма и премахване на негативните прояви на захарния диабет. Редовната употреба на капсулите спомага за поддържането на кръвната захар в норма и стимулиране нормалният глюкозен метаболизъм. Съвременните лекарства за диабет са насочени към премахване на симптомите, а не към причините. Капсулите ГЛИКОФИКС са насочени към дългосрочна ефективност.

ДЕЙСТВИЕ

 • Намаляване захарта в кръвта и урината;
 • Нормализиране обмяната на веществата и апетита;
 • Повишаване имунната система;
 • Извеждане на токсините и отпадъчните продукти;
 • Нормализиране на съня и подобряване на настроението;
 • Нормализиране нивата на кръвната захар;
 • Образуването на гликоген в мускулите;
 • Подпомага антиоксидантните процеси в организма;
 • Подпомага защитата от усложнения при диабетични заболявания;
 • Подпомага процесите на превенция при лица, предразположени към диабет;
 • Подпомага поддържането на въглехидратната обмяна в организма;
 • Подкрепя поддържането на нормални метаболитни функции на клетките;
 •  Съдейства за подобряване чувствителността на инсулиновите рецептори;
 • Има благотворен ефект върху транспорта на глюкоза в мускулната тъкан;
 • Съдейства за избягване на хроничните усложнения при захарен диабет тип 1 и 2;
 • Забавяне абсорбцията на захар, постъпваща в организма с храната и благоприятно повлиява инсулиновото действие;

ГЛИКОФИКС е комплекс от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:

 • Има подобно на инсулина действие;
 • Стимулира отделянето на инсулин от бета-клетките на панкреаса и понижава кръвната захар, като действа на няколко различни нива;
 • Забавя изпразването на стомаха, за да намалят резките покачвания на кръвната захар след хранене;
 • Подобрява ефективността на инсулина и чувствителността към него;

ГЛИКОФИКС МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОТ ТУК

https://biotica.bg/glykofix-za-diabetitsi

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
bilkovi tinkturi
special
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

След като изядете лека закуска или обикновен обяд, често ли усещате дискомфорт с храносмилането? Ако..

2020-01-20 08:47:57

Повишената стомашна киселинност се наблюдава и при язвена болест на стомаха. Гастроезофагеалния..

2019-11-07 16:05:40

Близo пoлoвин вeĸ имeтo нa pycĸия лeчитeл пpoф. Ивaн Heyмивaĸин e cвъpзaнo нeoтмeннo c aлтepнaтивнaт..

2019-12-18 11:46:11

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56