▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Диета при инсулинова резистентност

2024-04-22
787
0
1-3 мин.
Диета при инсулинова резистентност

Ето как да се справим с кръвната захар и да пазим здравословно тегло

Диабетът е една от здравните пандемии в новия век. Все повече хора в активна възраст стават жертви на нарушен баланс на нивата на своята кръвна захар. Това води до тежки заболявания и метаболитни синдроми, които препятстват адекватното разграждане на хранителните вещества и превръщането им в жизненоважната за тялото енергия.

Основна роля в тези процеси играе, разбира се, произвежданият от нашият панкреас хормон инсулин. Неговата роля е да доставя глюкоза до клетките на черния дроб, мускулите и мазнините. Това е етапът, който предшества преобразуването й в енергия. На практика инсулинът е най-важният хормон за поддържане на здравословни стойности на кръвна захар. 

 

Какво е инсулинова резистентност?

Когато клетките, за които е предназначена доставяната от инсулина глюкоза, не го разпознават, те не могат да я употребят и да произведат енергия. Тогава тя остава в кръвта, повишавайки драматично наличните стойности на кръвната захар и се захранват мастните депа, където се натрупват прекомерно количество мазнини.

Паралелно панкреасът се опитва да компенсира неоткрития от клетките инсулин. Това води до екстремно натоварване и евентуалното му увреждане. Състоянието представлява метаболитно нарушение, което довежда организма до преддиабетен статус или директно до диабет тип 2, и се нарича инсулинова резистентност. 
Пациентите, които са засегнати, водят труден живот, и се нуждаят от големи дози инсулин. Лечението при наличие на тежка инсулинова резистентност е трудно и многокомпонентно. Изисква и решителни промени в начина на живот (особено в храненето).

Оставена продължително време без лечение, развитата инсулинова резистентност води до тежки увреждания на цели групи органи в нашето тяло. Страдат опорно-двигателният апарат, зрението, черният дроб, сърцето, нервната система. 

 

Как се прави изследване за наличие на състоянието?

В медицинската практика се използват няколко теста за установяване на нетолерантност на клетките към инсулина:

 • А1с тест - за установяване на средно количество глюкоза в кръвта за период от 2-3 месеца чрез изследване на количеството свързани с хемоглобина в кръвта молекули;
   
 • Тест за кръвна захар - прави се на гладно, за да се установи точната концентрация;
   
 • Тест за глюкозен толеранс - първо се установява стойността на кръвната захар на гладно, след което се консумира сладка напитка и се проверява отново след 2 часа. Оралният глюкозо-толерантен тест се ползва често за установяване на инсулинова резистентност по време на бременност. 
   
 • Триглицериди - проверката на тяхната концентрация е точен маркер за наличие на инсулинова резистентност; 
   
 • Съотношение между талия и височина - разделя се обиколката на талия на височината. Ако резултатът е под 0,5 се счита за тревожен маркер и се препоръчва детайлен преглед.
   
 • Налице са и други разширени тестове и панели, прилагани при различни признаци на инсулинова резистентност.
   

Диета при инсулинова резистентност: с какво да се храним?

Основно правило на диета при състоянието е да се залага на храни с нисък гликемичен индекс (пълнозърнести изделия, бобови, нискокалорични плодове, зеленчуци с ниско съдържание на скорбяла), постни протеини и растителни мазнини (ядки, семена, зехтин, авокадо). Важно е да се консумират богати на фибри продукти, които забавят отделянето на глюкоза в кръвта и балансират кръвната захар.

Примерен хранителен режим за закуска, обяд, междинни хранения и вечеря, както и рецепти за диета при инсулинова резистентност могат да се намерят безплатно в интернет.

Подобен хранителен режим се препоръчва и при хипогликемия без особени разлики. Ефектът от тази диета със сигурност ще бъде здравословно отслабване, превенция на екстремно качване на килограми, както и подобрени енергийни нива в организма. 

 

Има ли забранени храни, които не трябва да консумираме при тази диета?

Изделията, които не са позволени при нито една диета за лечение или ограничаване на инсулинова резистентност, са всички със съдържание на добавена захар, нездравословни мазнини (пържени, трансмазнини), рафинирани въглехидрати. Алкохолът и цигарите също утежняват и без това затруднения процес по транспортиране и превръщане на глюкозата в енергия. При лечебната диета трябва да се изключат от менюто също тестените изделия и сирената.

Без адекватен хранителен режим състоянието може да стане опасно за живота ни. Правилната диета балансира и личното тегло, което страда при проблеми с инсулина. 

 

Ролята на физическата активност: как спортът помага да контролираме проблема?

Освен задължителната диета, за превенция и лечение на инсулинова резистентност от ключово значение е постоянната физическа активност. Модерни изследвания сочат как особено активните упражнения и тренировки в късните часове на деня контролират успешно нивата на кръвната захар.

Паралелно, затлъстяването е рисков фактор номер 1 за проблеми с нивата на инсулин и разграждането на глюкозата. Това е още един аргумент за ключовата значимост от провеждане на здравословна диета, съчетана с ежедневни физически активности.

Чрез тях се улеснява и транспортът на глюкоза. За да достигне до клетките, тя се съединява с хемоглобина, който транспортира кислорода и червените кръвни клетки в плазмата. Насищането на кръвта с кислород при активно движение спомага за тези процеси. 

 

Алтернативно лечение

След като установихме, че без правилна диета и физическа активност не можем да овладеем инсулиновата резистентност, е време да споменем и как дарени от природата билки могат да подпомогнат тялото за справяне с коварното състояние. Чисти екстракти от тях Биотика вложи в специално разработения за превенция на диабет продукт ИнсуРезист.

Още много натурални продукти за контрол на тегло и кръвна захар, както и при симптоми за риск от развитие на диабет, може да откриете на трайни намалени цени в онлайн магазин Biotica.bg.

Съчетанието от здравословна диета, активно движение на биологично чисти природни екстракти може да бъде спасителна комбинация при преддиабетни състояния и инсулинова резистентност.  

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ето как да се справим с кръвната захар и да пазим здравословно тегло Диабетът е една от здравните..

2024-04-22 10:44:00

Стомашният рефлукс засяга все повече хора. Този храносмилателен проблем се характеризира с парещо ус..

2019-12-18 12:34:00

След като изядете лека закуска или обикновен обяд, често ли усещате дискомфорт с храносмилането? Ако..

2020-01-20 08:47:57

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56