Безплатна доставка на всички поръчки над 50 лв.

Първи смъртен случай у нас след ваксинация

Пловдивчанка почина няколко часа след ваксинация с препарата “Астра Зенека”. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов. 

“Поводът за временното спиране на ваксинация в България с “Астра Зенека” е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция - фатален изход за жена на 57 години, който се случва в дома й в 3 ч, ваксинацията е извършена вчера в 12 ч.”, поясни Ангелов.

Той допълни, че жената се е прибрала вкъщи без никакви оплаквания, но вечерта е получила остър задух. На място пристига екип на ЦСМП, който констатира смъртта на жената. 

Здравният министър подчерта, че се очакват резултати от аутопсията. 

“Решението за спиране на ваксинацията е превантирна мярка. След 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици ще вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с “Астра Зенека”, посочи още министърът на задравеопазването. 

“Искам българските граждани да бъдат спокойни, да не се притесняват и тази ситуация да не се използва за насаждане на страхове. Във всеки момент, в който получим информация, я представяме, без да крием абсолютно нищо”, посочи още той.

По думите му жената имала придружаващи заболявания - наднормено тегло и извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето.

“Категорично не е имало образуване на тромби”, подчерта Ангелов и допълни, че жената не е била ваксинирана с проблемната пардита на ваксината “Астра Зенека”.

Здравният министър заяви още, че към момента има около 3 на 1000 души с нежелани лекарствени реакции при нас. 

Търсене

Категории

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина