- Вкусният плод е шампион по ползи за човешкия организъм
- Нека видим с какви лечебни свойства се отличава най-полезният за здравето ни горски плод:
- Пази зрението от най-опасните заболявания
- Лекува и предотвратява диабет
- Укрепва кости и стави
- Подобряват мозъчната функция и паметта
- Защитават сърцето
- Пази от ракови заболявания
- Подобрява цялостно имунитета
Вкусният плод е шампион по ползи за човешкия организъм
Горските плодове са известни с високо съдържание на полезни вещества и благоприятен ефект върху нашето здраве. Абсолютен шампион в това отношение е вкусната черна боровинка. Ниският горски храст, който ражда малките синкавочерни плодчета, е истинска находка за подсилване на имунитета и решение на много здравословни проблеми.
Малките черни боровинки са цяла съкровищница от витамини - А, С, Е и К, минерали - калий, фосфот, манган, мед, желязо, калций, антиоксиданти, флавоноиди и танини. В резултат консумацията им носи неизброими ползи за нашите бъбреци, кожа, черен дроб, бели дробове, черва, сърце и мозък.
Нека видим с какви лечебни свойства се отличава най-полезният за здравето ни горски плод:
Черната боровинка улеснява работата на уринарния тракт, спомага за пречистването му и пази от увреждане пикочната система, борейки се с бактериите, които нарушават нормалното й функциониране. Доказан ефект има при наличие на ешерихия коли, като спира размножаването на злосторника и предпазва стените на пикочните канали.
- Пази зрението от най-опасните заболявания
Дребният плод може да сътвори природни чудеса за опазване на нашето зрение. Има свойството да подобрява кръвоснабдяването в очната област, правейки зрителните органи по-устойчиви на изтощения и вредни фактори от околната среда. Паралелно зрението се усъвършенства и подобрява в мрачни условия, а възпалителните процеси, които влошават хронично негото качество, биват неутрализирани. Черната боровинка има доказано лечебно и превантивно действие на заболявания като катаракта и глаукома.
- Засилва метаболизма и решава проблеми със стомаха и червата
Честата консумация на черна боровинка оптимизира и забързва нашия метаболизъм. В резултат организмът ни се справя много по-добре с храносмилането и вероятността от раздразнени черва, подут стомах, киселини, газове и нередовно изхождане е сведена до абсолютен минимум.
- Лекува и предотвратява диабет
Дефицитът на калий в тялото води до ниска производство на инсулин, след което кръвната захар се повишава и довежда до развитие на най-честия диабет тип 2. Бидейки богати както на калий, така и на манган, черните боровинки могат да предотвратят този процес. А флавоноидите, на които сочният плод е изключително щедър източник, драстично подобряват метаболизма на глюкозата при хората с диабет. Доказано черната боровинка подобрява инсулиновата чувствителност при пациенти, страдащи от резистентност и затлъстяване.
- Укрепва кости и стави
Богатството на калций, манган, желязо, фосфор и цинк в горския плод го правят пръв приятел на здравите кости и стави. Захранвайки хрущяла качествено, тези елементи предотвратяват хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, подобрявайки еластичността и здравината на градивните му елементи.
- Подобряват мозъчната функция и паметта
Флавоноидите и антиоксидантите в черната боровинка подобряват осезаемо когнивните възможности на нашия мозък. Нещо повече - проучвания доказват, че честата им консумация намалява с над 20 % риска от когнитивни нарушения. Антоцианините, които съдържа плодът, укрепват и подобряват връзките между невроните в нашия мозък, с което засилват паметта и концентрацията, като ефективно ни предпазват от деменция, Алцхаймер и други опасни дегенеративни заболявания на нервната система.
- Защитават сърцето
Антиоксидантът антицианин помага не само на мозъка, но и на сърдечно-съдовата ни система. Чрез него се елиминира натрупването на лош холестерол, отпушват се кръвоносните съдове и се осигурява нормалната функция на нашето сърце. Консумацията на черни боровинки намалява драстично рискът от коронарна болест, инфаркт, инсулт и тромбози.
- Пази от ракови заболявания
Отговорен за това свойство на уникалния плод отново е антицианинът, който дава и отличителния му цвят. Той премахва свободните радикали от кръвта и така елиминира основния виновник за развитие на онкологични заболявания в нашето тяло, предоставяйки уникална защита на клетките в него.
- Подобрява цялостно имунитета
Чрез широкоспектърното си полезно въздействие върху нашия организъм, черната боровинка е може би най-добрият избор сред всички плодове, ако искаме да засилим имунната си защита срещу всички възможни атаки.