Подарък при поръчки над 150 лв.

Вижте супер силите на черната боровинка за нашето здраве

2023-05-12
2570
0
1-3 мин.
Вижте супер силите на черната боровинка за нашето здраве

Вкусният плод е шампион по ползи за човешкия организъм

Горските плодове са известни с високо съдържание на полезни вещества и благоприятен ефект върху нашето здраве. Абсолютен шампион в това отношение е вкусната черна боровинка. Ниският горски храст, който ражда малките синкавочерни плодчета, е истинска находка за подсилване на имунитета и решение на много здравословни проблеми.

Малките черни боровинки са цяла съкровищница от витамини - А, С, Е и К, минерали - калий, фосфот, манган, мед, желязо, калций, антиоксиданти, флавоноиди и танини. В резултат консумацията им носи неизброими ползи за нашите бъбреци, кожа, черен дроб, бели дробове, черва, сърце и мозък. 

Нека видим с какви лечебни свойства се отличава най-полезният за здравето ни горски плод:

Черната боровинка улеснява работата на уринарния тракт, спомага за пречистването му и пази от увреждане пикочната система, борейки се с бактериите, които нарушават нормалното й функциониране. Доказан ефект има при наличие на ешерихия коли, като спира размножаването на злосторника и предпазва стените на пикочните канали.

  • Пази зрението от най-опасните заболявания

Дребният плод може да сътвори природни чудеса за опазване на нашето зрение. Има свойството да подобрява кръвоснабдяването в очната област, правейки зрителните органи по-устойчиви на изтощения и вредни фактори от околната среда. Паралелно зрението се усъвършенства и подобрява в мрачни условия, а възпалителните процеси, които влошават хронично негото качество, биват неутрализирани. Черната боровинка има доказано лечебно и превантивно действие на заболявания като катаракта и глаукома.

  • Засилва метаболизма и решава проблеми със стомаха и червата

Честата консумация на черна боровинка оптимизира и забързва нашия метаболизъм. В резултат организмът ни се справя много по-добре с храносмилането и вероятността от раздразнени черва, подут стомах, киселини, газове и нередовно изхождане е сведена до абсолютен минимум. 

  • Лекува и предотвратява диабет

Дефицитът на калий в тялото води до ниска производство на инсулин, след което кръвната захар се повишава и довежда до развитие на най-честия диабет тип 2. Бидейки богати както на калий, така и на манган, черните боровинки могат да предотвратят този процес. А флавоноидите, на които сочният плод е изключително щедър източник, драстично подобряват метаболизма на глюкозата при хората с диабет. Доказано черната боровинка подобрява инсулиновата чувствителност при пациенти, страдащи от резистентност и затлъстяване.

  • Укрепва кости и стави

Богатството на калций, манган, желязо, фосфор и цинк в горския плод го правят пръв приятел на здравите кости и стави. Захранвайки хрущяла качествено, тези елементи предотвратяват хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, подобрявайки еластичността и здравината на градивните му елементи.

  • Подобряват мозъчната функция и паметта

Флавоноидите и антиоксидантите в черната боровинка подобряват осезаемо когнивните възможности на нашия мозък. Нещо повече - проучвания доказват, че честата им консумация намалява с над 20 % риска от когнитивни нарушения. Антоцианините, които съдържа плодът, укрепват и подобряват връзките между невроните в нашия мозък, с което засилват паметта и концентрацията, като ефективно ни предпазват от деменция, Алцхаймер и други опасни дегенеративни заболявания на нервната система.

  • Защитават сърцето

Антиоксидантът антицианин помага не само на мозъка, но и на сърдечно-съдовата ни система. Чрез него се елиминира натрупването на лош холестерол, отпушват се кръвоносните съдове и се осигурява нормалната функция на нашето сърце. Консумацията на черни боровинки намалява драстично рискът от коронарна болест, инфаркт, инсулт и тромбози. 

Отговорен за това свойство на уникалния плод отново е антицианинът, който дава и отличителния му цвят. Той премахва свободните радикали от кръвта и така елиминира основния виновник за развитие на онкологични заболявания в нашето тяло, предоставяйки уникална защита на клетките в него. 

  • Подобрява цялостно имунитета

Чрез широкоспектърното си полезно въздействие върху нашия организъм, черната боровинка е може би най-добрият избор сред всички плодове, ако искаме да засилим имунната си защита срещу всички възможни атаки.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бъбреците са една от „пречиствателните станции” на тялото. Нарушените им функции могат да доведат до..

2020-01-30 22:08:14

Днес проблемът със затлъстяването е повече от голям и много хора искат да възвърнат обичайните си ки..

2020-11-12 13:38:45

Куркумата отдавна е част от традиционните лекарствени практики на индийските и китайските лечители. ..

2021-03-24 10:40:40

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Последното откритие на съвременната фитотерапия е продуктът Голфикс за разграждането на жлъчни камън..

2019-05-22 14:07:15

Хранителната добавка Гликофикс е резултат от множество клинични проучвания върху екстракти на растен..

2019-06-18 12:49:06

Има два начина да бъдеш незабравим в секса. Да се представиш страхотно и да побъркаш от удоволствие ..

2019-06-27 13:36:49

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56