▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Вижте супер силите на черната боровинка за нашето здраве

2023-05-12
2937
0
1-3 мин.
Вижте супер силите на черната боровинка за нашето здраве

Вкусният плод е шампион по ползи за човешкия организъм

Горските плодове са известни с високо съдържание на полезни вещества и благоприятен ефект върху нашето здраве. Абсолютен шампион в това отношение е вкусната черна боровинка. Ниският горски храст, който ражда малките синкавочерни плодчета, е истинска находка за подсилване на имунитета и решение на много здравословни проблеми.

Малките черни боровинки са цяла съкровищница от витамини - А, С, Е и К, минерали - калий, фосфот, манган, мед, желязо, калций, антиоксиданти, флавоноиди и танини. В резултат консумацията им носи неизброими ползи за нашите бъбреци, кожа, черен дроб, бели дробове, черва, сърце и мозък. 

Нека видим с какви лечебни свойства се отличава най-полезният за здравето ни горски плод:

Черната боровинка улеснява работата на уринарния тракт, спомага за пречистването му и пази от увреждане пикочната система, борейки се с бактериите, които нарушават нормалното й функциониране. Доказан ефект има при наличие на ешерихия коли, като спира размножаването на злосторника и предпазва стените на пикочните канали.

  • Пази зрението от най-опасните заболявания

Дребният плод може да сътвори природни чудеса за опазване на нашето зрение. Има свойството да подобрява кръвоснабдяването в очната област, правейки зрителните органи по-устойчиви на изтощения и вредни фактори от околната среда. Паралелно зрението се усъвършенства и подобрява в мрачни условия, а възпалителните процеси, които влошават хронично негото качество, биват неутрализирани. Черната боровинка има доказано лечебно и превантивно действие на заболявания като катаракта и глаукома.

  • Засилва метаболизма и решава проблеми със стомаха и червата

Честата консумация на черна боровинка оптимизира и забързва нашия метаболизъм. В резултат организмът ни се справя много по-добре с храносмилането и вероятността от раздразнени черва, подут стомах, киселини, газове и нередовно изхождане е сведена до абсолютен минимум. 

  • Лекува и предотвратява диабет

Дефицитът на калий в тялото води до ниска производство на инсулин, след което кръвната захар се повишава и довежда до развитие на най-честия диабет тип 2. Бидейки богати както на калий, така и на манган, черните боровинки могат да предотвратят този процес. А флавоноидите, на които сочният плод е изключително щедър източник, драстично подобряват метаболизма на глюкозата при хората с диабет. Доказано черната боровинка подобрява инсулиновата чувствителност при пациенти, страдащи от резистентност и затлъстяване.

  • Укрепва кости и стави

Богатството на калций, манган, желязо, фосфор и цинк в горския плод го правят пръв приятел на здравите кости и стави. Захранвайки хрущяла качествено, тези елементи предотвратяват хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, подобрявайки еластичността и здравината на градивните му елементи.

  • Подобряват мозъчната функция и паметта

Флавоноидите и антиоксидантите в черната боровинка подобряват осезаемо когнивните възможности на нашия мозък. Нещо повече - проучвания доказват, че честата им консумация намалява с над 20 % риска от когнитивни нарушения. Антоцианините, които съдържа плодът, укрепват и подобряват връзките между невроните в нашия мозък, с което засилват паметта и концентрацията, като ефективно ни предпазват от деменция, Алцхаймер и други опасни дегенеративни заболявания на нервната система.

  • Защитават сърцето

Антиоксидантът антицианин помага не само на мозъка, но и на сърдечно-съдовата ни система. Чрез него се елиминира натрупването на лош холестерол, отпушват се кръвоносните съдове и се осигурява нормалната функция на нашето сърце. Консумацията на черни боровинки намалява драстично рискът от коронарна болест, инфаркт, инсулт и тромбози. 

Отговорен за това свойство на уникалния плод отново е антицианинът, който дава и отличителния му цвят. Той премахва свободните радикали от кръвта и така елиминира основния виновник за развитие на онкологични заболявания в нашето тяло, предоставяйки уникална защита на клетките в него. 

  • Подобрява цялостно имунитета

Чрез широкоспектърното си полезно въздействие върху нашия организъм, черната боровинка е може би най-добрият избор сред всички плодове, ако искаме да засилим имунната си защита срещу всички възможни атаки.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
kozmetika
special
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Това зеленолистно растение, известно още като Ocimum sanctum L. и tulsi, е родом от Югоизточна Азия...

2021-06-01 14:43:54

Храната на мечките ме спаси от болката и дискомфорта “Аз съм от тези жени, които циститът набеляз..

2023-08-02 11:00:52

Шегите за мъжкият климакс отдавна са минало, лекарите признаха неговото съществуване. И наистина ли ..

2020-01-02 17:37:12

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56