Куркумата отдавна е част от традиционните лекарствени практики на индийските и китайските лечители. Водата с куркума помага при хронични заболявания като диабет, артрит, екзема.
Наречена „Златната подправка“, куркумата идва от растението curcuma longa и е част от семейството на джинджифила. Подправката е родом от Индия и Югоизточна Азия и често се използва като средство за подобряване на вкуса и цвета на храната. Корените на куркумата от хилядолетия са предпочитани като лекарство от аюрведичната медицина.
Куркумата има силни противовъзпалителни, антиоксидантни и противостареещи свойства, които я правят незаменима при много заболявания.
Заради това (и не само) водата от куркума е една от най-здравословните напитки. За да приготвите такава вода, е достатъчно да добавите куркума на прах към предварително загрятата вода, щипка черен пипер, малко джинджифил (по желание) и да разбъркате добре.
Защо използването на такава вода е полезно за здравето?
- Облекчава симптомите на артрит и премахва болката - Куркуминът е по-мощен от диклофенак, нестероидно противовъзпалително лекарство, при лечението на болки в ставите и подуване.
- Подобрява състоянието при диабет тип 2 - Проучване на учените от университета в Сиатъл установи, че добавките с куркума могат да бъдат от голяма помощ на хората, които имат диабет тип 2
- Бори се с възпалението - Многобройни заболявания са резултат от хронично възпаление. Тази подправка обаче има мощни противовъзпалителни свойства и се бори с възпалението дори по-добре от някои противовъзпалителни лекарства.
- Подобрява храносмилането - Куркумата подобрява храносмилането, като влияе на жлъчния мехур, за да произвежда жлъчка и други храносмилателни ензими, които са необходими за правилното храносмилане. Започвайки деня си с чаша вода с куркума, храносмилателната система се подготвя без стрес за останалата част от деня.
- Алкализира тялото и предпазва от онкологични заболявания - Куркумата е част от алкалните храни, които имат положителен ефект върху тялото. Алкалната среда инхибира развитието на раковите клетки.
- Укрепва сърдечно-съдовата система - Куркуминът, активната съставка в куркумата, предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Това, освен че облекчава работата на сърцето, пази и от такива животозастрашаващи състояния, като инсулт и инфаркт.
- Удължава продължителността на живота и предотвратява стареенето - Куркуминът успешно потиска активността на свободните радикали и предотвратява възпаленията, които са два от най-важните фактори за стареенето.
КУДЖИ e иновативна формула, създадена по изключителна японска рецепта, комбинация от екстрактите на куркума и джинджифил – известни като едни от най-мощните билки с разностранни свойства:
- Силно детоксикиращо и антиоксидантно действие;
- Положителен ефект върху храносмилателната система и метаболизма;
- Противовъзпалително действие;
- Подпомага имунната система при натоварване;
- Има силно изразено противотуморно действие;
- Влияе възстановително при заболявания на опорно – двигателната система;
- Оказва положителен ефект за поддържане на нормално кръвно налягане;
- Поддържа организма при диабетно болни, диабетна полинивропатия, диабетно стъпало и др.