▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Плоски брадавици: Причини, симптоми и ефективни методи за лечение

2023-07-07
5313
0
1-3 мин.
Плоски брадавици: Причини, симптоми и ефективни методи за лечение

Избавлението от грозната напаст по кожата е тук

Брадавиците са непреходна напаст за човечеството. По мумии и човешки останки е установено, че от тях са страдали и хилядолетия преди Христа. Устойчивостта им във времето се дължи на лесното разпространение от човек на човек. Най-общо ги причинява човешкият папилома вирус, от който буквално всеки от нас е контакт поне веднъж в своя живот. Предават се чрез всякакъв физически контакт (целувка, прегръдка, докосване), особено често при сексуални отношения. Заразен е и досег до предмет на вече засегнат от вируса. 
Нерядко заразата се предава и от майка на новородено, като това не значи, че то се ражда с вече поникнали по тялото брадавици. Вирусът може да стои латентен в нашия организъм, докато не бъде провокиран да се появи на повърхността на кожата. Това обичайно става заради понижен имунитет след боледуване или тежко медикаментозно лечение. Фактори за появата са и занижената лична хигиена - ползване на нечисти или чужди кърпи, джапанки, дрехи, недобро измиване на кожата при изпотяване и замърсяване, недобре дресирани наранявания и т.н. Счита се също, че интензивният стрес активира папилома вирусът и изкарва грозните подутини върху кожата.  
Най-активно брадавици изплуват по телата на деца и юноши. Причините са много - хормоналните промени, характерни за всички младежи, особено в периода на пубертета; активното изпотяване и недобро почистване на кожата в ежедневието; интензивните физически контакти на публични места и т.н. Брадавици могат да се появят по всеки инч от нашето тяло, като в зависимост от това изглеждат и се усещат по различен начин. Формите и размерите, текстурата и цветовете варират според вида и мястото на “поникване”. Ето основните видове брадавици, които науката различава:

  • Кондиломи - това са т.нар. генитални папиломи. Предават се предимно по полов път и изникват най-често около гениталиите или върху тях. Най-често са червени и предизвикват възпалителен процес и сърбеж. В редки случаи се появяват във вътрешността на половите органи и заплашват от лезии, които причиняват рак (на маточната шийка, например). Налага се веднага да се прегледат от дерматолог и да се назначи правилно лечение, както и да се установи дали са опасни за здравето.
  • Плоски - обичайно плоски образувания изникват по лицето, врата и раменете. Много по-рядко излизат по главата, крайниците или лигавиците. Най-засегнати от плоски израстъци са младежите. Обичайно са малки по размер със сивкав, телесен, бледожълтеникав или розов цвят. Много рядко плоски брадавици са оцветени в кафяво. Формата им е кръгла или леко овално, върхът - гладък. Традиционно не се появяват единично, а се образува цяла колония от малки издутини, наподобяваща акне. Появата им протича с дразнещ сърбеж и зачервяване по кожата. При драскане и чесане плоски папиломи се разрастват по-бързо. Най-често не причиняват болка и особен дискомфорт, не представляват и трайна заплаха за здравето. Плоските брадавици обаче са едни от най-трудните за отстраняване от кожата. 
  • Плантарни - тези брадавици се появяват по ръцете и краката. Също като плоските, се появяват по много в една зона и са малки по размер. Най-често изникват между пръстите, по ходилата и около китките и лактите - местата с най-много зони на триене с други повърхности, Характерни са както за активни спортисти, така и за ежедневно работещи на компютър. За разлика от плоските, те са груби, сърбят неприятно и създават болезнени усещания при движение, особено ако са по ходилата. Известни са още като кокоши тръни. Когато възпалителният процес напредне, върховете им стават плоски с вдлъбнатина в средата.
  • Обикновени - те са най-болезнените брадавици. Типично се проявяват по дланите и пръстите на ръцете. С миниатюрни размери, но изключително неприятни. 
  • Филиформи - тези папиломи са тънки и продълговати, изникват около клепачите, носа, устните и понякога под брадичката. Обичайно са с телесен цвят, но се срещат и жълти, също както при плоските.
  • Себорейни (старчески) - сивкави и с размери колкото плоските, те изникват с напредване на възрастта по шията, гръдната област и лицето. На практика са доброкачествени туморни образувания.

Както се вижда, брадавиците са много и различни видове. Традиционно се премахват или хирургически или с ток и течен азот. Физическото им премахване от повърхността на кожата обаче не пречи на бърз рецидив, предвид, че вирусът продължава да живее в тялото. Често след груба намеса засегнатата област се оказва отново насеяна с брадавици.

Нека видим алтернативните, безопасни и безболезнени естествени подходи за справяне с неприятните плоски, грапави, кръгли, дребни и големи папиломи. Съществува алтернативно природно лечение на проблема. Част от него включва използването на мощни билкови тинктури (потентни спиртни разтвори на билки), които едновременно подкрепят имунитета и помагат на кожата да се възстанови. Налице са и специални натурални хранителни добавки за разправа с плоски или изпъкнали брадавици като серията REMOVAL от Биотика. Още природни решения на проблема с папиломите и занижения имунитет има на промоционални цени в онлайн магазин Biotica.bg.

За превенция на грозните образувания поддържайте висока лична хигиена, не ползвайте чужди предмети и дрехи, избягвайте близък физически контакт с хора, които видимо са засегнати от някакъв вид брадавици. Грижете се и за общия си имунитет, особено след преболедувани тежки вируси, които отслабват защитните сили на тялото.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
kozmetika
special
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Oпacният xepпec зocтep e зapaзeн зa мaлĸи дeцa, ĸoитo ниĸoгa нe ca бoлeдyвaли oт вapицeлaCpив в имyн..

2019-12-05 13:28:07

Какви са възможните причини за честите оплаквания от запек, а също и начините да си помогнем, но без..

2019-12-12 09:11:40

Куркумата е една от най-известните подправки в света. За нея се знае, че има редица полезни свойства..

2019-10-29 14:19:27

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56