Идва от Древен Китай, бил запазена марка на императорите
Наши лекари го откриват по време на война през миналия век
Пиете лекарства за умора, стрес, изостряне на концентрацията и паметта, здрави бъбреци, черен дроб и сърце? Вместо да поглъщате по една шепа хапчета, обърнете поглед към традиционната азиатска медицина, където има безкраен запас от растения, способни да третират десетки здравословни проблеми паралелно без никакви странични ефекти.
Още китайските императори и даоските майстори открили, че един вид катереща се лоза, наречена Шизандра или Китайски лимонник, може да цери еднакво добре сърдечни-съдови, дихателни, имунни, ендокринни и храносмилателни проблеми, както и притеснителни състояния на нервната система.
Макар да произхожда от Северен Китай, растението намира чудесна почва в източната част на Русия, а постепенно се адаптира и към нови климатични зони. У нас шизандрата става популярна през 1950 г по време на войната между Северна и Южна Корея. Наш лекарски екип, изпратен да помага на фронта, се запознава с лечебните свойства на растението и го пренася у нас.
Получава официално признание като „адаптогенен агент” през 60-те години на миналия век в Русия. Това означава, че има статут на лечебно растение, което може да регулира хормоните, помагащи на тялото да се пребори със стреса, депресията и тревожността. Тя има свойството да подобрява дългосрочната и краткосрочната памет и да повишава фокуса и концентрацията. Ефективно средство е срещу умора, сънливост, депресивни състояния. Увеличава издръжливостта и спомага за възстановяването на организма след интензивни натоварвания.
Древната билка влияе на тялото чрез редица сложни механизми. В състава й присъстват фитоадаптогени, които укрепват централната нервна система и възстановяват нормалните функции на имунната, ендокринната, дихателната, стомашно-чревната и сърдечносъдовата система. Ефективно противодейства на оксидативния стрес, който уврежда здравите клетки, органи и тъкани. Шизандра е мощен антиоксидант и имуномодулатор с адаптогенен ефект. Подпомага правилното функциониране на храносмилателната система и детоксикира организма.
Плодовете имат силен аромат на лимон, макар да са червени на цвят. Изсушени, наподобяват силно шипки. Популярни са с това, че имат пет различни вкусови свойства: горчиво, сладко, кисело, солено и люто. Вкусовите компоненти са важни за разбирането на начина, по който действа. Тайната на силата ѝ е, че притежава свойства, отнасящи се до всичките пет елемента в традиционната китайска медицина, което означава, че тя работи в множество „меридиани“ в тялото, за да възстанови вътрешния баланс и здравето, смятат експерти.
По състав 5-вкусовите зрънца са богати на лигнани (19-20%) и антоцианини, които притежават мощни противовъзпалителни свойства и антиоксидантни свойства, превъзхождащи дори тези на витамин С. Значително повишават защитните сили на органзма и го предпазват от вредното влияние на свободните радикали. Влияе отлично на нивата на кръвната захар и предпазва от диабет. Увеличава също и капацитета на белите дробове и спомага за по-доброто абсорбиране на кислорода. Може да редуцира отделянето на секрети и да облекчи астмата и вирусните инфекции на дихателните пътища. Тя засилва и чувствителноста на зрението, ускорява привикването на очите към тъмнина и подобрява нощното зрение. Разкрасява и заздравява кожата, забавя цялостното стареене на организма. Доказано намалява състоянията на тревожност и депресия.
КАК СЕ КОНСУМИРА КИТАЙСКИЯТ ЛИМОННИК?
- В Азия шизандрата най-често се пие като чай. Приготвя се лесно:
Плодовете се сушат и оставят цели. За една доза варим 3 гр изсушени зърна в гореща вода за 40 минути преди консумация. Напитката може да се обогати с други супер билки като джинджифил, канела, корен от женско биле и куркума.
- Ефективното й действие се запазва чудесно и под формата на билкова тинктура. Тя също е лесна за приготвяне в домашни условия. Основата съставка отново са плодовете. Важното е съотношението да е 1:6 вода към чист екстракт. може да се приема в дози от 20 – 30 капки дневно, преди, по време на или след хранене по избор.
- Пресни плодове - Зърната могат да се ядат пресни, да се използват за получаване на сок или да се направи вино от шизандра. Може да добавите плодове от шизандра или няколко капки тинктура към вашите смутита и сокове, или просто да ядете плодовете цели. Само няколко зрънца на ден са достатъчни, за да осигурят ползите, които вече изборихме.
- В хранителни добавки - Суплементите с шизандра се срещат най-често под формата на капсули, таблетки, екстракт или прах. Повечето екстракти могат безопасно да се консумират в дози между 500 и 2000 милиграма дневно. Хранителните добавки със шизандра обикновено се приемат в дневна доза от 500 до 1000 милиграма.
ХЕПА КЛИЙНЪР е комплекс от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:
- Спомага за отделянето на токсичните вещества от организма и пречиства черния дроб и жлъчката на клетъчно ниво;
- Регулира стойностите на чернодробните ензими;
- Подобрява обмяната на липидите;
- Пречиства черния дроб от токсините, бактериални и вирусни инфекции, наркотични вещества, пестициди, лекарства, алкохол;
- Намалява вредното въздействие от прилагани химио – и лъчетерапия;
- Защитава клетъчните мембрани;
- Активира функцията на бъбреците;
- Предпазва черния дроб от увреждане;
- Дава енергия и оказва положително въздействие върху косата, мозъка, нервната и сърдечно – съдовата система;
- Засилва естествените процеси на детоксикация;