10% БОНУС ОТСТЪПКА С КОД BONUS10

Как стресът влияе на организма ни и как да се предпазим?

2022-12-06
3587
0
1-3 мин.
Как стресът влияе на организма ни и как да се предпазим?

Спрете разрухата на ума и тялото си с няколко лесни стъпки 

Няма да е преувеличено, ако кажем, че думата стрес е сред най-използваните в ежедневието ни. Тя е нарицание както за моментно нервно напрежение (стряскане, притеснение, уплах, заплаха), така и за неспецифична биохимична реакция на нашето тяло към зловредна среда, нежелана промяна или ситуация, която представлява опасност за здравето и сигурността ни. Във всеки от контекстите, разбира се, стресът ни застрашава както физически, така и психически.

Често двете ситуации, в които говорим за феномена, се преливат една в друга. Може нервен стимул от средата да задвижи цялата верига от реакции на нашето тяло и нервна система и да доведе до разрушителни последици. Поставен под стрес, организмът реагира с повишено производство на едни хормони за сметка на други. Това като домино ефект предизвиква серия реакции, които водят до дисбаланс в нашето тяло. 
Поставени под опасност, ние реагираме инстинктивно с учестен пулс и повишено производство на адреналин. Тази реакция е естествена и подготвя тялото и мозъка ни за справяне с извънредната ситуация. Ако промяната във функционирането на нашия организъм се появи само като кратък отговор на стреса и след това по естествен път възстановим баланса си, всичко е нормално. Ако обаче симтоматиката на антистресовата реакция на тялото продължи и стане хронична, изпадаме в дистрес. Това означава, че организмът ни не се е адаптирал здравословно към настъпилите промени, а са налице само деструктивни последици, от които не можем да се отървем. Така нашето тяло е в плен на хроничен стрес, който не позволява нормален ритъм на живот и води до сериозни последствие за психичното ни здраве.
Стресът няма как да се избегне, защото никой не може да живее в изолирана, защитена и вечно предвидима среда. Разбира се, можем да се стараем да го минимизираме и да избягваме опасни ситуации, но рано или късно сблъсък със заплаха ще има.  Възможно е да закалим тялото и психиката си, така че да не станат лесна плячка за дистрес, който е много труден за овладяване. Първо обаче трябва да се научим да разпознаваме симптомите:
 • Трудно заспиване, безсъние, кошмари - прикритото неспокойство се изразява най-ясно, когато стане време за отмора. Натрупаният стрес не позволява на ума да се освободи. Тялото ни произвежда много кортизол (хормон на стреса) и адреналин, които не позволяват да се премине към състояние на покой. Ако все пак се стигне до сън, той е в повечето случаи нездрав и изпълнен с кошмари. Когато се събудим, се чувстваме уплашени и още по-изморени. Конкретно за момента преди лягане добра идея са билковите чайове и тинктури, известно със свойството да успокояват - Лайка, Жълт Кантарион, Валериана, Маточина, Пасифлора, Мента и други.  
 • Неспособност  да се концентрираме - натрупаният стрес не спира да изпълняваме нормалните си задължения. Умът ни е необичайно обременен, не може да поглъща повече информация, изглежда уморен и неуслужлив. Намалената концентрация отслабва и паметта. За да се адресира този страничен ефект, добра идея е приемът на Магнезий, Цинк, Гинко билоба. Всички подобряват ензимните реакции, свързани с централната нервна система и подобрява кръвооросяването на мозъка. 
 • Липса на апетит или маниакално преяждане - дистресът винаги повлиява върху апетита. Появяват се 2 крайности - натъпкване с храна или отказ от такава. И двата варианта са еднакво вредни и опасни. Обикновено този симптом може да означава също наличие на автоимунно заболяване, диабет или рак. Затова не губете време, а адресирайте проблема при специалист. Редовното хранене е от ключово значение за това дали организмът ще се справи здравословно със стреса в ежедневието или не. 
 • Учестено дишане, задух, сърцебиене и “бодежи” в гърдите - четирите симптома заедно предполагат получаване на сърдечен удар и това само по себе си показва колко е опасно състоянието. Учестеният пулс, повишеното кръвно налягане, задухът и паниката, с които са съпътствани, могат да означават и паник атака - състояние, станало все по-популярно в светлината на пандемията и световните кризи, в които живеем. Усетите ли и един от изброените симптоми, незабавно си осигурете почивка. По възможност хапнете шоколад, за да се заредите с ендорфин и да се опитате да преборите силния стрес, който разнищва тялото Ви. 
 • Злоупотреба с алкохол и цигари - нервите често изкуствено се укротяват с алкохолни и тютюневи изделия. Реално обаче това само усложнява ситуацията, в която са поставени ума и тялото ни. Насищането на кръвта с никотин и токсични отпадъци от алкохола само намалява кислорода, от който се нуждае организмът, за да се бори със стреса. Както цигарите, така и препиването са предпоставки за замайване, повишаване на кръвното налягане и затруднява на дишането. Водят до превъзбуда, повдигане и още по-трудно заспиване.
 • Тревожност и раздразнителност - състоянието на дистрес сякаш елиминира контрола над емоциите ни. Оказваме се неспособни да се спасим от хронично раздразнение, нервни изблици и тревоги, които буквално блокират мислите и действията ни. Симптомите бързо могат да се изродят в депресия и паник атаки. Ако не успеем да ги овладеем, намесата на лекар е наложителна.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ ПРИ СТРЕС?

Вече споменахме някои от наложителните реакции към тревожните сигнали от нашето тяло. За да укрепнем и да станем по-устойчиви обаче, следва да нанесем промени в начина си на живот. 
 • Повече активни занимания в ежедневието - дали ще е повече ходене пеша или ще заложите на специални физически тренировки, активността и мобилността правят тялото по-силно, калено и боеспособно при стрес. Осигуряваме си по-добра циркулация на кръвта, захранваме с повече кислород клетките, укрепваме мускулатурата си и се изморяваме здравословно. В комбинация с пълноценна почивка, активният начин на живот е една презастраховка срещу стреса. 
 • Редовно и здравословно хранене.
 • Време за сън и почивка.
 • По-малко време пред екрана и в затворени помещения.
 • Лечебни масажи. 
 • Хранителни добавки - приемът на 5-HTP (под формата на капсули и таблетки с екстракт от Грифония), който е прекурсор на серотонина, гарантирано ще облекчи нервната система и ще спомогне за нейната устойчивост в бъдеще. Чудесни натурални комбинации на ниски цени предлага Биотика в онлайн магазина Biotica.bg. За успокоение, добро настроение, здрав сън и енергия специално са създадени продуктите РЕЛАКСАН И КАЛМОФИКС.    

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
special
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако го храните редовно с пикантния зеленчукС чесъна сред..

2022-11-10 16:52:53

Забавянето в ритъма на сърцето е известно като брадикардия. С напредване на възрастта, както и в няк..

2019-11-13 13:40:54

По-голяма част от фолиевата киселина в тялото ни е свързана с транспортни протеини и по-специално ал..

2020-01-07 15:15:31

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Бабините трикове, които спасяват от грозотията и скъпите козметични процедуриВсички ние рано или къс..

2024-03-25 23:12:19

Болезненото уриниране е симптом, който не бива да пренебрегваме. Кога да потърсим лекар.Болка или па..

2024-03-25 23:12:02

Техники за оцеляване без успокоителни и сънотворни  Под стрес в ежедневието и науката обичай..

2024-03-17 11:11:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56