Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Какво да пием при безсъние?

2022-06-17
6870
0
1-3 мин.
Какво да пием при безсъние?

Спете спокойно и непробудно без опасни хапчета 

Трудното заспиване и неспокойният сън могат да донесат повече умора и проблеми за нашето здраве от почти всяка физическа дейност. Липсата на покой и релакс за тялото и ума води до сигурен срив и на най-здравата нервна система, като повлича след себе си поредица неразположения и опасност от сериозни заболявания.  

Какво представлява безсънието?

Инсомнията, както е медицинското название на състоянието, представлява трайно и болестно разстройство на съня и съответно на способността на човешкия организъм да отпочива физически и ментално. 
Безсънието води до унищожителни последици за целия ни организъм. Лишаването от покой ни прави хронично уморени, физически отпаднали, разсеяни, нервни, тревожни и раздразнителни. Без нощна почивка на ума и тялото е невъзможно да поддържаме концентрация върху задачи от какъвто и да било произход. Спокойно може да се заключи, че инсомнията е пряк път към (а понякога и последица от) психични разстройства. 

Видове безсъние. Характеристики

Според времетраенето и периодичността на проблемите със съня различаваме остро и хронично безсъние. Първото се определя като появяващо се поне 3 дни в седмицата за период от седмица до тримесечие. Хроничното състояние продължава повече от 3 месеца. 

Продължителното безсъние се отразява на много системи в организма. Доказано съществува взаимовръзка между инсомнията и сърдечно-съдовите заболявания и болестите на дихателните пътища. Тя предизвиква и опасен хормонален дисбаланс, който може да се окаже отговорен за дълга поредица  от опасни дори за живота състояния.

Официалните данни казват, че приблизително една трета от населението на света страда от краткосрочно (остро) безсъние в даден момент от живота си. Около 6 % са засегнатите от хронична инсомния. Смята се, че по-уязвими от състоянието са жените.

Когато сме жертви на трудно заспиване или нощно бодърстване еднократно в рамките на 2-3 дни, говорим за първично безсъние.

Симптоми за безсъние

Ако се чудите дали имате основания за притеснение, ето ги червените флагове за болестотворни проблеми със съня:

 • нужда от много време за успокоение и преминаване в покой вечер;
 • будуване нощем след рязко прекъсване на съня;
 • събуждане с усещане за умора и главоболие, слабост и неориентираност;
 • невъзможност да се концентрираме, допускане на абсурдни грешки и причиняване на инциденти;
 • притеснение от невъзможността да заспим;
 • неконтролируема тревожност и раздразнителност. 

Причини за безсъние и неспокоен сън 

Рискови фактори за настъпване на инсомния са:

 • Употребата на психоактивни вещества (опиати, дрога, кофеин), стимуланти за мозък и лекарства (антидепресанти, хормонални препарати, определени препарати за сърдечно-съдови заболявания и ставни болки); 
 • Системна злоупотреба с алкохол особено във вечерните часове - води до възбудимост на нервните окончания и промени в кръвното налягане;
 • Преяждане преди лягане - натоварва организма и нервната система; 
 • Депресивни състояния, повишена тревожност;
 • Психически разстройства - заболявания като деменция, биполярно разстройство и шизофрения карат организма да произвежда високи нива на адреналин, които не позволяват на нервната система да премине в покой;
 • Паника и напрежение -  има състояние, наречено “заучено безсъние”. Tо идва от осъзнатото напрежение, че не можем да заспим и да си починем, ĸоето в крайна сметка води до нови трескави нощи;
 • Неудобство - преди да започнете прием на каквито и да било лекове и добавки, уверете се, че сънят ви не страда от физичесĸи дискомфорт- неудобни матраци и възглавници, твърде сух или влажен въздух в помещението, лош шумов фон. симптоми за тези мъки са честите ставни болки в областта на кръста, шията и раменете.
 • Чести пътувания, часова разлика, нарушаване на ритъма на биологичния часовник и стандартната вечерна рутина;
 • Хормонален дисбаланс - хормоните имат пряко отношение към съня. Това е и една от причините жените по-често да страдат от безсъние. По време и преди менструация, непосредствено преди и след настъпват резки хормонални промени, които водят със себе си пое краткотрайна инсомния.
 • Дефицит на здравословни елементи - Недостигът на някои витамини, минерали и аминокиселини в тялото може да бъде скрита причина за тревожност и безсъние. Най-често се проверяват нивата на цинк, магнезий, фолиева киселина и витамин D, тъй като се смята, че имат пряко отношение към способността на организма да релаксира. 
 • Приспиване пред екран - вредните навици да се преспиваме на дивана пред телевизора или с телефона в леглото може да ни костват здравия сън. Синята светлина, която излъчват екраните, разстройства и напряга мозъка, води до превъзбуда и хиперактивност, които са точна рецепта за безсъние. 
 • Аномалии в кръвното - резки амплитуди в стойностите на сърдечния пулс и кръвното налягане също причиняват инсомния. Ако хронично болни от сърце се оплакват от безсъние, първите “заподозрени” са хапчетата, които приемат вечер. 
 • Наследствени фактори - има и редки състояния, при които е налице фамилна обремененост, която възпрепятства спокойния сън;

Рискови от употреба на сънотворни 

Паднем ли в жертва на хронично безсъние, животът ни не може да тече  нормално - шофиране, работа, учене, физически натоварвания от всякакъв характер постепенно стават много трудни за изпълнение без гафове и инциденти. Поставени в тази трудна ситуация, най-често посягаме към сънотворни лекарства.

Много от тях е възможно привидно да разрешат проблема. Това обаче е временно. След спирането им обичайно се получава като при диетите - йо-йо ефект и и инсомнията се завръща, понякога още по-мъчителна. Ако дълго време ги пием, тези хапчета водят до пристрастяване и невъзможност да заспим без тях. Имат и немалко странични ефекти като твърде дълбоко приспиване, много трудно събуждане с чувство за дезориентация, компрометирана концентрация и логическа мисъл на следващия ден, апатия и липса на тонус. 

Какво да пием за дълбок и спокоен сън

Трайната победа над безсънието във всяка от наличните му фази може да се постигне само с естествени прийоми като подобрена хигиена на заспиване (спазване на точни часове за лягане и почивка, хранене поне 3 часа преди лягане, успокояващи повтарящи се ритуали вечер) и култивиране на нови здравословни навици (физическа активност за естествено изтощения на тялото, медитация или йора като терапии при безпокойство в полза на уязвимата нервна система, полезна и лесна за преработка храна, изключване на алкохола и електронните устройства от вечерната рутина). В идеалния вариант ще елиминираме и всички стрес фактори от ежедневието.

За да подпомогнем с натурални средства процеса можем да включим прием на:

 • Мелатонин - известен като хормона на съня, той по естествен път успокоява нервната система, балансира естествените процеси в тялото и регулира цикъла сън-бодърстване. Не води до пристрастяване. Може да се приема вечер - до половин час преди лягане.
 • Чайове и билки - лечебни растения с нежен аромат и приятен вкус успешно отпускат натрупаните нерви и напрежение и улесняват заспиването. Запарки от лайка, мента, маточина и жълт кантарион са идеални за естествено приспиване и успокоение, ако сте любители на чая. Екстракти от корен на валериан и пасифлора пък могат да се приемат в период от 2-3 месеца всяка вечер, за да балансират хормоните, пулса и кръвното налягане (които също са честа причина за безсъние) и да възстановяват трайно спокойният сън без нощно събуждане. 

В онлайн магазин Biоtiса.bg може се предлага серия от биологично чисти хранителни добавки за естествено възстановяване на здравия сън и нервната система. Продуктите срещу безсъние за деца и възрастни са преминали всички провери за безопасност и чистота на съставките и се предлагат от Биотика на трайно намалени цени. За оптимален ефект се препоръчва прием в рамките на 60-90 дни по разписаните дневни дози. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
magazin
kozmetika
special

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Естественото пречистване спестява скъпо и тежко лечение след време Детоксикацията на човешкия орг..

2023-06-01 15:51:33

Ето как и защо трябва да пазим кожата през всички сезони Лятото е в разгара си и всички, които пл..

2023-08-31 10:53:40

Запарка от “билката на Исус” решава проблемите със сърцето и холестеролаЛятото със своите пъстри пло..

2022-08-16 13:51:47

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56