Римляните ги отглеждали във всеки дом, за да церят тялото от отрови
Прекаляването с алкохола и цигарите не е единственият начин да се сдобием с чернодробни проблеми. Целият ни начин на живот, особено лошият или тотално отсъстващ хранителен режим, натоварват органа, която не само трябва да отделя токсините, а и да складира хранителни вещества и ензими, за да може тялото ни да работи адекватно. Едно е ясно - проблемите с черния дроб са проблеми за целия организъм.
Ако имате съмнения или сте наясно, че филтърът на вашето тяло се нуждае от пречистване, за да се намали или избегне омазняване, пролетта е идеалното време да действате. Това е сезонът, който дава най-много натурални и вкусни лекове за черния дроб.
Представете си пролетната градина на село или долината на всяка река. Какво расте там през този сезон? Коприва и лапад, свободно и неограничено. Всички познаваме силата на копривата и, разбира се, нейната консумация също е полезна за черния ни дроб. Звездата в грижата за него обаче е непретенциозният лапад. Освен вкусна добавка към супа или ястие, той е ефективен природен илач за проблеми с бъбреци, простата, черен дроб, гъбични и паразитни инфекции, кожни възпаления, белодробни аномалии и токсични натрупвания в тялото.
Че лападът е отличен диуретик, знаели още индианците. Ацтеките, известни със своята мъдрост и находчивост, давали различни имена на растението, което откривали край реките. Ползвали го за облекчаване на бъбреците и храносмилането, уповавайки се именно на диуретичните му свойства. Открили също, че отвара от корените му зарежда с тонус и сила. Факт, дължащ се на богатството на желязо и хлорофил в растението, което днес се разпознава като едно от основните му предимства. Смята се дори, че индианците разработили свое известно лекарство срещу рак именно на основната на киселец, който е от семейството на лапада. Същият илач, който съдържа още репей, китайски равен и хлъзгав бряст, медицинска сестра в Канада ползвала, за да се излекува от рак на гърдата през миналия век.
В Древен Рим славата на лапада била толкова широка, че той дори станал обект на публична реч на известния оратор Вергилий, който настоял във всеки дом да се отглежда ценното зелено растение. По-късно Хораций открил, че лападът е отлично слабително, но освен това помага за зарастването на язви и рани по тялото. Междувременно в Азия го препоръчвали срещу хепатит, а много народи установили, че хапването на лапад позволява по-дълга издръжливост на жажда, затова захранвали войските си със зеленчука.
Листата и корените на къдравият (жълт) вид на растението са мощни детоксикиращи агенти и се ползват от древността в рецепти на лечители от всички континенти. Богат на витамини (основно от група В, А и К), аминокиселини, дъбилни вещества и ценни минерали, лападът спомага за:
- отделяне на жлъчка, подобрено храносмилане и детоксикация на черния дроб;
- подобрена чревна перисталтика при нарушено храносмилане и стомашно-чревен дискомфорт;
- улеснено уриниране и “отмиване” на токсините от тялото; помага при проблеми с простата;
- антиоксидантна защита на клетките от оксидативно увреждане;
- превенция на гъбични и паразитни инфекции чрез подчертано антимикробно и антивъзпалително действие;
- пречиства кръвта от вътрешни токсични натрупвания с различен произход (туморни образувания, кисти и т.н.)
- успокоение на кожни раздразнение вследствие на обриви, екземи, псориазис, акне, дори херпес зостер;
- победа над анемията - вече споменатия микс от желязо и хлорофил премахва хроничната умора, липсата на тонус и замайването при анемични пациенти. Повишава се издръжливостта при физически и умствени натоварвания;
- ефективна превенция на диабет - благодарение на богатата си хранителна стойност и свойството да раздвижва ленивите черва (чрез ябълчна и лимонена киселина), лападът е перфектен защитник срещу развитие на диабет.
- застраховка срещу затлъстяване - по вече изброените по-горе причини зеленчукът се препоръчва за пречистване и забързване на храносмилането, както и за превантивна грижа при опасност от натрупване на прекомерно телесно тегло; съдружник е в каузата за раздяла с излишните килограми;
- предпазва сърцето - лападът е богат източник както на магнезий, така и на витамин К и фолиева киселина. Заедно, те се грижат за пречистването на кръвта, естествен контрол върху кръвното налягане и кръвната захар.
Ако сте решени да си спретнете специално пролетно меню за здрав черен дроб, спокойно може да се доверите и на други зелени супер герои от природата - спанак, броколи, листа от глухарче, както и зеле и карфиол.