10% БОНУС ОТСТЪПКА С КОД BONUS10

5 неща, които всяка жена трябва да знае за менопаузата

2023-10-20
601
0
1-3 мин.
5 неща, които всяка жена трябва да знае за менопаузата

Бъдете подготвени и контролирайте промените в своето тяло

Животът на дамите, искат или не, до голяма степен се управлява от баланс или дисбаланс на хормони в техния организъм. Ако е налице излишък на едни и дефицит на други, резултатът са сериозни и често - дълготрайни, щети върху крехкото женско здраве. От хормоналния баланс в дамското тяло зависи дали и колко бързо ще се състаряват клетките, а от там - и кожата, очите, косата, половата и нервната системи. Ако процесът се ускори, настъпва ранна менопауза.  

При системен дефицит на един специален хормон - половият естроген, започват да страдат всички тези жизнени системи в тялото и настъпват понякога необратими промени в жизнения цикъл на представителките на нежния пол. Именно липсата му обикновено стои в основата на ранното навлизане в менопауза, което е характерно за съвременните дами (ако преди средната възраст за климакса бе между 50-55 години, сега е паднала с 10 надолу). 

Предвид, че това се случва на фона на далеч по-развити медицински услуги в целия свят, тенденцията е още по-тревожна. 
Повечето естроген в женското тяло се генерира в надбъбречните жлези и съвсем малко идва от яйчниците, но той е от основно значение за функциониране именно на половата система. При дефицит на половия хормон се появяват симптоми като безсъние, нервност/раздразнителност, драстично спаднали либидо, нередовен менструален цикъл и силно намалени възможности за зачеване. 

Отсъствието на достатъчно естроген в хормоналния микс тегли не само към ранна менопауза, но на практика променя целия биологичен часовник - нарушава нормалното състояние на кожа, кожа и нокти, компрометира здравината на костите, отразява се на психичното здраве, забавя метаболизма и носи проблеми с функционирането на стомаха, червата и уринарния тракт. Както се вижда, от здравословното количество естроген зависят много процеси, но най-вече - колко дълго ще се съхранят младостта и здравето на женското тяло.

До системни хормонални проблеми, които благоприятстват скорошно настъпване на менопауза, водят предимно лоши житейски навици като:

  • нелекувани полови инфекции и заболявания, както и опасни психични състояния (дълбока депресия, паник атаки, неврози...);
  • безразборна употреба на хормоналния препарати - предимно противозачатъчни хапчета, които деформират нормалния ритъм на системите в организма;
  • нередовен или безразборен сексуален живот с честа смяна на половинката;
  • системно обездвижване;
  • вреден хранителен режим - полуготова, пържена, тлъста, силно подсладена храна, честа употреба на алкохол, цигари, психотропни вещества...

Фактът, че менопаузата настъпва все по-рано при жените отговаря на въпроса до колко изброените рискови фактори са неразделна част от живота им днес. 

Климаксът, разбира се, е в крайна сметка естествено явление, което не може да бъде спряно. Може обаче да бъде контролирано като момент на настъпване и сила на съпътстващите го симптоми, които понякога агресивно изваждат от строя и най-здравите дами. Нощно изпотяване, горещи вълни, драматично повишена тревожност, липса на сън, разстроено либидо, проблеми с опорно-двигателния апарат (костната плътност намалява драстично след настъпване на менопауза), повишеният стрес и други неприятни феномени могат да бъдат силно ограничени по 5 начина. Ето ги:

  • Корекция на хормонален дисбаланс - независимо дали сте в период преди или след настъпване на менопауза, следете съотношението на половите си хормони поне веднъж годишно (ако сте над 42 години, дори два пъти) и при дефицити или излишъци, преминете към адекватна терапия за възстановяване на баланса. Това ще е ключово за контрол на промените, които настъпват във вашето тяло.
  • Хранете се подходящо - напредването на възрастта изисква по-сериозно внимание върху диетата. Уверете се, че консумирате протеини и фибри от естествени източници. Пийте достатъчно вода и ограничавайте консумацията на алкохол и тютюневи изделия.
  • Променете навиците си - ходете повече пеша, правете упражнения, дишайте дълбоко, намалете източниците на стрес и водете редовен сексуален живот. Доставяйки си приятни емоции, може да отложите старта на менопаузата дори с години!
  • Лекувайте адекватно и своевременно проблемите си - нелекуваните гинекологични заболявания, нередовните контролни прегледи и неглижирането на аномалии във вашия психичен статус са пряк път към влизане в менопауза. 
  • Натурални хранителни добавки - естествените продукти с чисти екстракти от билки, които могат по естествен път да регулират половите хормони и производството на серотонин (хормона на щастието) са безвреден и доказано ефективен способ за контрол на менопаузата. Дори след нейното настъпване, приемът на безспорно успешни натурални комбинации ще ви донесе значително спокойствие в новия етап от живота ви. МЕНО ПРОТЕКТ на Биотика, например, има доказан успех с овладяване на всички неприятни симптоми, съпътстващи настъпването на менопаузата.

Отново в онлайн магазин Biotica.bg на трайно ниски цени може да намерите потентни био тинктури със силно влияние върху аномалиите в женските организми и подранилата менопауза, както и цяла серия продукти за женско здраве.   
Основното е да бъдете нащрек и да се грижите за здравето си - тогава появата на менопаузата няма да е стресов и тежък период, способен да разстрои целия ви живот. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
special
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Автоимунният тиреоидит  представлява  възпаление на щитовидната жлеза . При него имунната ..

2019-12-22 21:43:56

Къде се намира щитовидната жлеза?Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, точно под ада..

2019-11-27 14:44:59

Смених хапчета и козметика с оранжеви цветчета от градината “Научавайки за лечебните ползи от нев..

2023-08-02 10:45:25

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Бабините трикове, които спасяват от грозотията и скъпите козметични процедуриВсички ние рано или къс..

2024-03-25 23:12:19

Болезненото уриниране е симптом, който не бива да пренебрегваме. Кога да потърсим лекар.Болка или па..

2024-03-25 23:12:02

Техники за оцеляване без успокоителни и сънотворни  Под стрес в ежедневието и науката обичай..

2024-03-17 11:11:20

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56