Тромбози - симптоми и лечение

2024-04-22
330
0
1-3 мин.
Тромбози - симптоми и лечение

Навременните действия може да спасят живота ви

Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите причинители на смърт в развитите държави. След глобалната пандемия от Covid 19 се заговори по-широко и пространно за едни от най-редовните причинители на белодробна емболия, инсулт и инфаркт, а именно - тромбозите.

Както представляват те, как се появяват и съществува ли ефективна превенция на образуването им, ще научим сега.

 

Какво представляват тромбозите?

Думата тромб от старогръцки се превежда като съсирване. Това представляват и тромбозите - съсиреци, които се образуват в кръвоносните съдове и водят до запушване. Така се нарушават нормалното кръвообращение и притокът на кислород и хранителни вещества до клетките и тъканите в нашите органи. 
При определени обстоятелства, когато тромби се образуват в сърдечна камера, бял дроб или мозък, довеждат или до трайно увреждане или до смърт. 

 

Разновидности и специфики на заболяването 

Според мястото, където се образуват и щетите, до които водят, се различават няколко вида тромбози:

 • артериални - тромбът се образува в артериите, които пренасят кръвта от сърцето до органите. Нарушава се целостта на кръвоносните съдове. Образуваните съсиреци пряко застрашават живота и са една от най-честите причини за инфаркт на миокарда, както и за инсулт. Тромбите в артериите се наричат бели. Специална разновидност тук са коронарните тромбози, които не водят до инфаркт на миокарда. Съсиреците се образуват по вътрешната страна на съдовете, но не спират кръвообращението, а само нарушават притока на кислород.
   
 • венозни - образуваните тромби затрудняват преноса на кръв от сърцето към органите и се наричат червени. Венозните тромбози причиняват белодробна емболия - една от най-честите и почти непредотвратими причини на смърт. До нея се стига при дълбока венозна тромбоза. Има и повърхностна, която се образува при разширена вена под повърхността на кожата, която на свой ред се зачервява и затопля (инфектира). Тя се нарича също тромбофлебит и е не по-малко опасна и също може да доведе до фатален край, затова трябва своевременно да се прегледа от съдов хирург. Разновидност са мезентериалната тромбоза, която нарушава кръвоснабдяването на червата и има летален изход - инфаркт (некроза на жива тъкан), както и церебралната - във венозните синуси, чрез които се пренася кръв до мозъка.
   

Кои са основните симптоми, за които трябва да внимавате?

В зависимост от това къде се образуват съсиреците, се появяват и симптомите за тяхното наличие. Ето кои са основните:

 • в краката - ако става дума за дълбоки венозни тромбози, се наблюдават отоци, силни болки, зачервявания и загряване на крайника. При наличие на няколко съсирека, подуването може да стане много сериозно и кожата да загуби цвят. При повърхностни тромби по краката, се стига само до кратки болки и зачервявания;
   
 • в бели дробове - появява се силен задух, съчетан с тахикардия, аритмия, кашлица (възможно да е примесена с кръв) и треска. При наличие на дори един от тези признаци, веднага търсете помощ, защото е налице животозастрашаващата белодробна емболия.
   
 • в мозъка - силна мигрена, загуба на баланс и координация, нарушаване на говора, замъглено зрение, тикове, осезаема слабост в крайниците. Отново спешно трябва да се посети лекар - тези тромбози водят до мозъчен инсулт.
   
 • в сърцето - дишането е много затруднено, появява се гадене, световъртеж, силна болка и натежаване в гръдната област. Състоянието отново не търпи отлагане и е животозастрашаващо.
   
 • в коремни вени - спазми, разстройство, гадене и повръщане.
   

Ефективни методи за лечение на тромбози

Съществува генетична обремененост, която води до склонност към образуване на тромби. Състоянието се нарича тромбофилия и е опасно за здравето. Няма ярко изявени симптоми, за него обичайно се разбира само след назначени за целта изследвания.

Обичайно се установява по време на бременност. Причината е, че в този период кръвта е с повишена склонност да се съсирва. Ако има фамилна обремененост, износването на плода става трудно. Наблюдават се аномалии в растежа му, отлепване на плацента и повишен риск от спонтанни аборти.

При наличие на тромбофилия трябва да се прилага лечение с разреждащи кръвта медикаменти. 

 

Съвети за профилактика: Как влияят физическите упражнения и храненето?

Ако имате фамилна обремененост или вече сте били диагностицирани с опасни тромби, може да се насочите към средства за естествена профилактика на тяхното образуване. Такива могат да бъдат натурални хранителни добавки с билки, които спомагат за пречистване на лимфата, подобряване на кръвообращението и подсилване на кръвоносните съдове. Биотика предлага биологично чиста серия за превенция на тромбози и сърдечни заболявания. Тези и други натурални продукти за чиста кръв и здраво сърце може да откриете в онлайн магазин Biotica.bg на винаги достъпни цени.

За намаляване на риска от образуване на тромби от съществена важност са правилното хранене и редовната физическа активност. Дори при най-малки признаци за евентуални опасни съсиреци трябва да се започне специална диета. В нея е важно да се застъпени поне 2 пъти в седмицата ястия с тлъсти риби (сардини, скумрия, херинга, риба тон). Те предотвратяват слепването на кръвни телца и така са активна профилактика на евентуални тромбози.

Хапвайте също пресни ядки заради съдържанието на линолова киселина. Чесънът и лукът са също врагове на съсиреците, както и водноразтворимият витамин Е. 
Междувременно поддържайте добра физическа активност всеки ден. Не става дума за часове потене във фитнеса, а за ежедневни разходки между 30 минути и час, за предпочитане на чист въздух сред природата. Така се подобряват циркулацията на кръвта и оросяването, тъканите се насищат с кислород и се предотвратяват евентуални увреждания на кръвоносните съдове. Запомнете, заседналият живот постила червен килим за поява на опасни тромби.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
special
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сланината регулира нивото на холестерола в кръвта.Сланината си е чисто славянски продукт. Повечето е..

2020-04-15 17:07:55

Хората, които се изморяват от много леки упражнения, са изложени на по-голям риск от сърдечни заболя..

2019-10-29 16:05:53

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56