С това меню забравяте за кризите и болката
Остри пристъпи на болки в ставите и костите? Усещане, сякаш насилствено се начупват? Треска, температура, обездвижване? Ако ви се случи да изпитвате подобен “коктейл” от неразположения, трябва да обмислите шанса да страдате от подагра.
Болестта “удря” най-масово мъже над 40-годишна възраст. Нерядко се случва да порази и дами в период след менопауза. Напоследък симптоми на заболяването се появяват при все по-млади хора.
По същество подаграта е вид артрит, който болезнено рецидивира в различни части на тялото. Предизвиква го излишък от пикочна киселина в нашия организъм. При нормални процеси в тялото, тя се пренася от кръвната плазма и изхвърля по каналния ред. Когато обаче са налице утежняващи обстоятелства - проблеми с бъбреци, системно преяждане с вредна храна, препиване, лош начин на живот и прочее, киселината се задържа в плазмата, след което се утаява под формата на кристали и прониква в тъкани и стави. Представете си крайния продукт от този процес като остри игли, които се забиват и въртят в костите ни. Резултатът са болезнени кризи, съпроводени с подуване и отоци, които най-често ни връхлитат нощем и продължават от 3 до 10 дни.
Най-често първите тревожни сигнали за подагра се изразяват в болка в големите пръсти (палците на краката) в областта, в която са прикрепени към крака. Образуват се възли и подувания, усеща се остра, почти непоносима болка, нерядко съпроводена с температура. Впоследствие, ако не се обърне внимание на състоянието, същото започва да се случва с малките пръсти на ръцете и краката. В по-редки случаи подувания и болки засягат също китките и коленете ни.
За да сте сигурни, че става дума за подагра, трябва да изследвате концентрацията на пикочна киселина в тялото. Болестта е крайно неприятна, защото от нея окончателно избавяне няма. Единственият начин да се контролират болезнените кризи и да се възспира възпалението в тялото е да се спазва режим на хранене, който спомага за ефективен контрол над нивата на пикочна киселина. С точната храна и малко постоянство можем да спрем подаграта да разстрои качеството на живота ни.
Ето какво трябва да консумираме и какво трябва да изхвърлим от диетата си:
ПОЛЕЗНА И ВРЕДНА ХРАНА ПРИ ПОДАГРА
Първо и основно правило при заболелите е: Никакво преяждане и никакво гладуване! И двете спомагат за повишаване на нивата на пикочна киселина в тялото.
Най-важното в режима е да се избягва прием на храна, богата на натрий и мазнини.
- Полезна храна - Повечето диетолози накратко препоръчват преминаване към вегетариански и дори вегански режим. За второто има спорове, като някои съветват да се консумира по малко мляко или млечни продукти (не всеки ден и само обезмаслени) и по максимум 1 яйце дневно, без значение каква термична обработка е преминало. В общи линии, полезната храна при подагра включва: зеленчукови супи, риба (немазна!) и ракоообразни, зърнени култури, ядки, пълнозърнести храни, макаронени изделия, плодове. От плодовете и зеленчуците най-добрият избор са моркови и краставици. Може да се хапват на салата. Разрешените подправки в здравословния режим за подагра са лимоновият сок, олиото, зехтинът и копърът. Сол (до 6-8 гр.) може да се ползва само в периоди без подагрични кризи. Месо (варено и нетлъсто), както и бяла риба в малки дози може да си разрешите също само в “безоблачни” дни.
Изброените полезни групи храни носят фибри и енергия, без да увеличават концентрацията на пикочна киселина. Режимът е благодатен както за контрол на подагра, така и за загуба на излишно телесно тегло.
Питиетата при тази диета трябва да се състоят предимно от прясно изцедени сокове (фрешове, смутита, за предпочитане от зелени ябълки или портокали), зелен чай, билкова отвара гарнирана с лимон и, разбира се, домашен компот.
Като цяло в оздравителния режим е добре да присъства много (полу)течна храна. - Забранена храна - в забранителния списък при подагра попадат всички тлъсти и мазни меса, сланина, дроб, карантия от всякакви животни, гъби, пастети, всякакви запържени или опушени меса, консерви (независимо рибни или месни), пушените топени сирена и други млечни изделия с висока масленост. Това са киселинообразуващи храни, съдържащи пурини. Бобови растения, полуфабрикати и захарни изкушения също са под твърда забрана за консумация.
Макар плодовете и зеленчуци по презумция да са идеална храна за пречистване на организма, в този случай някои от тях вредят. Зеленчуците, които не бива да присъстват в менюто, са доматите, спанакът, пиперките, целина и аспержите. А забранени от плодовете са гроздето, смокините и малините. Сините сливи също могат да се хапнат само в изолиран случай. Не е желателно да се готви също с лук и магданоз.
По въпроса с напитките мненията варират. Някои категорично забраняват консумацията на алкохол, други разрешават по-чисти спиртни напитки като водка, например. Едно е сигурно - бирата е враг номер 1 на болните от подагра! Само нейният прием собственоръчно може да донесе ново болезнена криза. Трябва да се избягват също черното кафе и черният чай. Кофеинова напитка с мляко се допуска, но не в големи количества.
Правилото при подагра е: колкото по-остри и чести са кризите, толкова по-малко рискуваме с храната. Ако болките се учестяват и разпространяват по тялото, забравете за всякакви меса и млечни продукти. При непрестанно обостряне на кризите, се препоръчва и напълно разтоварващ ден. Внимание: това не значи глад, а прием само на сурова и полезна за състоянието храна (зеленчуци, плодове, ядки).
За максимални резултати при лечението на подагра освен в диетата нанесете полезни промени и в начина си на живот. Повече физическо движение ще спомогне за извеждането на излишната пикочна киселина в тялото.
В битката с подаграта освен храната и мобилността полезни са и някои потентни билки, известни на човечеството от дълбока древност. Най-мощните екстракти от тях екипът на Биотика вложи в ПОДАГРОФИКС - топ тинктура за контрол над кризите. В онлайн магазина Biotica.bg има още натурални добавки срещу заболяването на конкурентни цени.