Подарък при поръчки над 150 лв.

Какви са ползите от приема на магнезий при активен начин на живот?

2022-12-05
3725
0
Д-р Анелия Стойкова
1-3 мин.
Какви са ползите от приема на магнезий при активен начин на живот?

Вижте откъде да си набавите елемента, без който няма здрави мускули и сън

Без магнезий няма здрави ум и тяло. Естественият минерал е сред химичните елементи с най-много работа в нашия организъм. Участва в над 300 ензимни реакции, от които зависи здравето на нашите органи. Дефицитът му ни обрича на болки, умора, чести заболявания, стрес и дори безсъние.

Приемът на елемента е важен за буквално всички. Особено ценен е когато сме подложени на проблеми с имунитета, психичното здраве и физическото натоварване. Набавяйки си достатъчно магнезий, захранваме тялото си с необходимата енергия, за да се възстановява и да продължава да поддържа нормални функции дори в екстремни ситуации.
Минералът можем да извлечем, разбира се, от храната. Богати източници на магнезий са ядките (особено бадемите и фъстъците), авокадото, бананите, тиквените семки, варивата, листните зеленчуци (спанак, кейл, лапад и други), какаото (респективно - черен шоколад), както и мазните риби. Ако въпреки балансираната диета, страдате от магнезиев дефицит, може да си набавите макроелемента от всякакъв вид хранителни добавки - разтвори, сашета, таблетки, капсули, сиропи. 
Най-добре е да се комбинира прием на храни, богати на нутриента, с хранителни добавки. 
Особено наложително е да се съблюдава приемът на магнезий, защото макар да е от критично значение за нашето здраве, телата ни не го произвеждат сами. Трябва да си го привнесем в достатъчни количества отвън и да поддържаме нивата. Нелесна задача, предвид че го изхвърляме бързо с телесните течности, които отделяме всекидневно. 

ПОЛЗИ ОТ ПРИЕМ НА МАГНЕЗИЙ

  • Здрави мускули и кости -  към 85 % от количеството магнезий в тялото се намира в мускулите и костите ни. Това е показателно, колко е важен минералът за опорно-двигателния апарат. Той регулира нивата на калций, които не бива да са нито твърде ниски, нито твърде високи, за да имаме здрави кости и стави. Бори се с възпалителните процеси и болките от травми и наранявания в ставите и мускулите. Най-ярък симптом за дефицитът му са мускулните крампи и изтръпвания на крайниците. Приемът му помага и за справяне с изтощението от физическо  натоварване като мускулна треска и преумора. Изобщо, без достатъчно магнезий в тялото активният начин на живот е просто мираж. Наличието му гарантира, че мускулите, кости и стави ще могат да се справят успешно с предизвикателствата.
  • Помага на тялото да произвежда енергия - основна функция на минерала е да разгражда глюкозата до енергия. Процесът е от ключово значение за организма ни, за да има “гориво” както за движение, така и за мислене. 
  • Пази сърцето здраво - без да се осъществява горната реакция за снабдяване с енергия регулярно, тялото се изтощава, а сърдечният ритъм се увеличава. Приемът на магнезий помага за нормалната работи на сърцето, намалява кръвното налягане и ефективно предпазва от атеросклероза.
  • Поддържа буден ум и бърза мисъл - магнезият е важен колкото за ставите, толкова и за мозъка. Участва в редица процеси, свързани с невротрансмитерите, които поддържат концентрацията и когнитивните ни способности.
  • Гарантира здрав сън и спасява от депресия - Приемът на минерала е ключов за производството на GABA в мозъка. Това е невротрансмитерът, който отговаря за покоя, спокойствието и работи активно срещу стреса и депресията. 
  • Бори главоболие и мигрена - в допълнение на цялостната подкрепа за нервната система, магнезият елиминира хроничното главоболие, което не ни позволява да спим и работим адекватно. 
Изброените ползи не изчерпват всички свойства на магнезия, но показват ясно колко ключов е приемът му за поддържане на активен физически и психически труд. За да практикуваме спорт, ежедневно трябва да си гарантираме дози от минерала, които да поддържат общото здраве и тонус. Елементът е отговорен също за разтоварването на психиката и тялото, пълноценната почивка и силния имунитет. Приемът му трябва да съблюдава особено при бременност. 

Една от най-мощните форми на минерала - магнезиев цитрат в течно състояние с добавен витамин В6, може да откриете на преференциални цени в портфолиото на Биотика. 20 дози от натуралната хранителна добавка за енергия, сила, издръжливост, спокойствие и имунна система МАГНЕ ШОТ може да намерите в онлайн магазина Biotica.bg.  

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Масло от “дървото на живота” днес лекува всички дихателни инфекции и рани в цял свят Не други, а ..

2023-10-25 09:55:32

Спрете катарактата и глаукомата, преди да ви отнемат зрението Ако преди 20 години нашите очи са с..

2023-10-23 13:53:05

Направете първата крачка още сега! Есента и бавно настъпващата след нея зима носят десетки опасни..

2023-10-23 13:40:25

Хроничният запек е често срещан проблем при съвременния човек. Засяга хора на всяка възраст, без изк..

2023-10-21 14:50:49

Приложете ги веднага, преди да стане късно Сезонът на коварните грипове и екстремните предизвикат..

2023-10-21 10:40:47

Не чакайте да мине от само себе си - вземете мерки веднага По нашите ширини за проблеми в зоната,..

2023-10-21 10:34:24

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56